100 millioner amerikanere fulgte kysset mellom USAs nye superpar. Da slo Israel til.

2 weeks ago 21I natt fulgte rundt 100 millioner amerikanere Super Bowl.

Superparet Taylor Swift og Travis Kelce trakk mye oppmerksomhet.

I forkant hadde Israel brukt Super Bowl-helgen til å vise kostbare PR-filmer om gislene på Gazastripen.

Mens amerikanerne fulgte ballspillet, slo Israel til i Rafah med voldsomme angrep.

De reddet ut to gisler som ble gjenforent med familien etter 120 dager i Hamas-fangenskap.

Samtidig ble palestinerne rammet av et blodbad. Nok en gang måtte mange foreldre sørge over sine døde barn.

Publisert: 12.02.2024 21:44

Vi advarer om sterke inntrykk i denne artikkelen.

Utover formiddagen mandag ble det fortsatt lett etter savnede i ruinene av bombede bygninger etter at Israel gjennomførte voldsomme bombeangrep mot byen der 1,5 millioner palestinere har søkt tilflukt.

Helsemyndighetene i Gaza bekrefter at minst 67 mennesker ble drept i nattens angrep, og det fryktes at antallet kommer til å stige.

Reklame i millionklassen

Dette skjedde samtidig som fokuset til Israels nærmeste allierte og sterkeste støttespiller, USA, var et helt annet sted.

Det anslås at rundt 100 millioner amerikanere fulgte Super Bowl Super Bowl Super Bowl er mesterskapsfinalen i profesjonell amerikansk fotball. Kampen spilles årlig i begynnelsen av februar, og alltid på en søndag (Super Bowl Sunday). Super Bowl er blant de største idrettsarrangementene i USA. Kilde: SNLnatt til mandag norsk tid.

Der kunne de også se megastjernen Taylor Swift kysse kjæresten Travis Kelce, som spiller for Kansas City Chief.

Den amerikanske artisten Taylor Swift er en av verdens største popstjerner. Det var derfor en viss oppmerksomhet rundt forholdet mellom henne og Kansas City Chief-spiller Travis Kelce under finalen.

Den amerikanske artisten Taylor Swift er en av verdens største popstjerner. Det var derfor en viss oppmerksomhet rundt forholdet mellom henne og Kansas City Chief-spiller Travis Kelce under finalen. Foto: Mark J. Rebilas / Reuters / NTB

I tillegg til kampresultatenekampresultateneKansas City Chiefs vant Super Bowl for tredje gang på fem år da San Francisco 49ers ble slått 25-22. , knyttes det også spenning rundt hvem som kommer til å kjøpe reklamerettigheter. De er nemlig kjent for å koste flere millioner dollar.

I fjor kostet en reklameplass på 30 sekunder 7 millioner dollar. Det tilsvarer rundt 73 millioner kroner.

Gisselbudskap i PR-videoer

Ifølge flere israelske medier, deriblant Haaretz, hadde myndighetene i landet kjøpt plass i reklamepausene. I dagene før finalen spredte videoene seg også i sosiale medier.

Budskapet var entydig: De israelske gislene som Hamas tok under angrepet 7. oktober i fjor skal hjem.

Den ene 30-sekunder lange videoen adresserer fedrene som sitter fangenskap. I en annen video står det at det er 136 ledige seter på søndagens kamp.

Det var antallet gisler i fangenskap – frem til natt til mandag. Da slo Israel til mot Rafah.

Mange lå og sov da det massive bombardementet startet, noe som førte til panikk, ifølge folk nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Flere sa at de fryktet at Israel hadde begynt en bakkeinvasjon av byen.

Israel har gjentatte ganger blitt advart mot angrep og militæroperasjoner i Rafah. Årsaken er de mange sivile palestinerne som er fanget i området helt mot grensen til Egypt.

I en samtale søndag sa USAs president Joe Biden til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at en slik invasjon ikke kan skje uten en plan for å beskytte de sivile. Biden beskrev tidligere denne uken den israelske krigføringen på Gazastripen som «overdreven».

Den israelske hæren bekreftet i morgentimene at de hadde angrepet «terroristmål i Shaboura-området».

Ødelagte kropper og overfylte sykehus

Beboere der opplyser til Reuters at det ble tatt i bruk fly, stridsvogner og krigsskip i angrepet. Angrepene førte til en strøm av døde og sårede til sykehus som allerede er ødelagt eller sterkt skadet.

Bilder delt i sosiale medier i natt viser blant annet hvordan en ung, død jente henger på restene av en utbombet bygning. Bena hennes er sprengt bort. Redningsmannskaper og frivillige plukker bort hender, føtter og andre rester av istykkersprengte kropper.

En annen video viser en ung gutt omfavne det som skal være restene av sin døde mor. Døde barn stables på bårer på et lokalt sykehus.

Bildene er for brutale til at Aftenposten kan gjengi disse, og vi kan ikke verifisere nøyaktig hvor bildene er tatt.

En familie sørger over et barn drept i et israelsk angrep mandag.

En familie sørger over et barn drept i et israelsk angrep mandag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Reddet etter 120 dager

Ifølge en kunngjøring fra den israelske hæren ble 70 år gamle Louis Norberto Har og 60 år gamle Fernando Marman reddet under angrepene og militæroperasjonen i Rafah i natt.

De to gislene ble bortført av Hamas fra kibbutzen Nir Yitzhak 7. oktober og er ifølge den israelske hæren i god form. De ble funnet i en leilighet i byen.

Samtidig sier Hamas at de voldsomme israelske angrepene tok livet av tre israelske gisler. Israel har ikke kommentert uttalelsen og opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

De to israelske gislene som ble frigjort, ble gjenforent med sine slektninger på Sheba Medical Center i Ramat Gan i Israel.

De to israelske gislene som ble frigjort, ble gjenforent med sine slektninger på Sheba Medical Center i Ramat Gan i Israel. Foto: Israel Defence Forces / Reuters / NTB

Hevder styrkene er halvert

Gazas 2,2 millioner innbyggere har ikke mulighet til å flykte ut av Gazastripen siden grensene er stengt. De fleste er derfor fordrevet til områdene rundt Rafah, der de bor i teltleirer eller under åpen himmel.

Israel har tidligere lovet at dette området skal være trygt. Likevel har de gjennomført omfattende bombeangrep mot dette området som har tatt mange liv.

Israels statsminister Netanyahu har varslet en bakkeinvasjon av Rafah og hevder det er nødvendig for å oppnå det israelske målet om å utslette Hamas.

Saken fortsetter under kartet

Advarer mot bakkeoffensiv

Norge, EU og en rekke hjelpeorganisasjoner har advart om katastrofale følger ved en eventuell israelsk invasjon av Rafah.

Egypt har også advart og gjort det klart at landet ikke vil godta at Israel fordriver hundretusenvis av palestinere over grensen. Dette vil kunne få konsekvenser for fredsavtalen som ble inngått i 1978, heter det.

Den Hamas-styrte TV-kanalen al-Aqsa siterte søndag en Hamas-leder på at enhver bakkeoffensiv i Rafah vil ødelegge forhandlingene om fangeutveksling.

Read Entire Article