Barnefamilier kjøper seg ut av køene ved kommunale svømmehaller i Oslo

3 weeks ago 34Kapasiteten ved mange av Oslos svømmehaller er sprengt. Barnefamilier kjøper seg ut av køene ved kommunale svømmehaller.

Hedvig (4) og foreldrene tok søndag turen fra Kampen til Røa for å bade.

Publisert: 22.04.2024 05:37

Kortversjonen

Tøyenbadet er stengt. Og nyåpnede Manglerud Bad må nå stenge dørene tidligere enn de pleier, fordi det er for mange som vil svømme. Det har ført til lengre køer og oppgitte badegjester.

Men foreldrene til fire år gamle Hedvig har funnet en løsning. De bor på Kampen, men i helgene setter de seg på T-banen og reiser til andre enden av byen.

Til Røa.

Sjelden fullt

Ved det private badeanlegget var det søndag formiddag ingen køer. Heller ikke foran sklien i midten av svømmehallen. Og på det oppblåsbare hoppeslottet kunne Hedvig, ikledd rosa svømmebriller og matchende badedrakt, boltre seg nesten alene.

Minst én gang i måneden tar Maren Fredriksen med seg datteren Hedvig i svømmehallen.

Hun våknet før klokken 6 denne morgenen. Og kunne knapt vente med å reise av gårde til svømmehallen. Den åpnet klokken 8.

– Her er det sjelden fullt. Vi har hørt det er mye folk og mye bråk i de offentlige bassengene. sier moren hennes, Maren Fredriksen.

Prisforskjell på over 300 kroner

Aftenposten har sett på priser og kapasitet ved ulike svømmehaller og badeanlegg i og rett utenfor Oslo. Prisene varierer med over 300 kroner for en barnefamilie.

Familien på tre ved hoppeslottet på Røa Bad betalte søndag 568 kroner for en drop-in billett. Det er 200 kroner dyrere enn hva de må betale ved et av de kommunale bassengene.

– Det er dyrt, men vi liker å bade, påpeker Fredriksen.

– De kommunale bassengene har så rare og ulike åpningstider. Og det er vanskelig å finne steder med barnebasseng. Da er det bedre å dra hit hvor det er nytt, fresht og åpent.

Søndag formiddag var det et titall barn som brukte hoppeslottet i det største bassenget på Røa Bad.

Stenger to timer tidligere

Manglerud Bad ligger helt på andre siden av byen. Det kommunale badeanlegget åpnet i september i fjor, men kapasiteten er for lengst sprengt.

De har hatt hele tre ganger flere besøkende enn hva svømmehallen er dimensjonert for, ifølge Tina Rødahl i Manglerud Bads venner. Nå er derfor åpningstidene redusert.

– Vi skjønte at badet skulle bli et populært tilbud, men at besøkstallet skulle eksplodere så vi ikke helt for oss, sier Rødahl.

Badet har flere basseng, stupetårn, vannsklie og boblebad. Men det kan ikke være mer enn 300 personer samtidig i svømmehallen.

Køene sier Rødahl én ting:

– Det er altfor få svømmehaller i Oslo.

Mange folk i bassengene går utover vannkvaliteten og luften i garderobene. De minste bassengene stenger nå allerede klokken 16, to timer tidligere enn vanlig. For å bruke de dype svømmebassengene, må man være svømmedyktig, ifølge nettsidene til Oslo kommune.

Rødahl forstår avgjørelsen om reduserte åpningstider.

– Hygiene er jo kjempeviktig, så Bymiljøetaten har tatt en riktig beslutning. Men politikerne må nå innse at det må bygges flere bad, sier hun.

– Det handler om livsviktig opplæring. Vi kan ikke lene oss på at skolene skal ta ansvaret for det.

Noe helt annet i Sverige

Foreldrene til Lone (snart to år) kjøpte søndag billett i det Manglerud Bad åpnet, klokken 9.

Anna Lidheim og Peter Johannessen bor på Oppsal, og har ikke bil. Svømmehallen på Bøler er et alternativ. – Men der er det bare ett basseng.

– Det er mange små svømmehaller i Oslo, så det blir fort fullt. Vi må være her når det åpner i helgene, før køen, fastslår Peter Johannessen. Kjæresten hans, Anna Lidheim, kommer fra Sverige. Der er situasjonen en helt annen, forteller hun.

– Svømmehallene er mye større og med mye høyere kapasitet.

Også ved Røa Bad hender det at der er kø, når det er dårlig vær. Men de må sjelden stenge anlegget på grunn av dårlig vannkvalitet, ifølge resepsjonist Pia Cecilie Harm.

En av de besøkende, Mari Heum Sjøberg, mener tilbudet av svømmehaller i Oslo er altfor dårlig. Hun bor selv på Røa og pleier å ta med de to barna, Nils og Sonja, til Røa Bad. Det første de gjøre er å løpe opp trappene, til toppen av badesklien.

– Men vi er privilegerte, som har muligheten og råd til det, men det er jo veldig dyrt, understreker Sjøberg.

Sonja (6) og Nils (4) tok mange runder i badesklien på søndag formiddag.

– Man ønsker jo å lære barna sine å svømme. Men det er jo et innhugg i lommeboken, og i dårlige økonomiske tider blir det en prioritering.

Pia Cecilie Harm ved Røa Bad forteller at de ofte får høre kommentarer på at det er dyrt.

– Men det koster veldig mye å drifte en svømmehall, sier hun.

Tøyenbadet skal, etter planen, åpne til høsten.

Rødahl i Manglerud Bads venner, håper det kan avlaste noe.

– Men det er ikke tilstrekkelig. Flere svømmehaller må på plass, mener hun.

Aftenposten har forsøkt å få en kommentar fra Oslo kommune, men uten å lykkes.

Read Entire Article