De avviste Trump som en «svindler» og en «idiot». Nå kan en av dem bli hans neste nummer to.

1 month ago 18En håndfull kandidater er i finalen når Donald Trump (78) snart velger sin visepresidentkandidat. Flere av dem har en fortid som sterke Trump-kritikere.

Senatorene Marco Rubio (øverst) og JD Vance skal være blant favorittene idet Donald Trump velger sin neste visepresidentkandidat. Foto: AP/Reuters/NTB

Publisert: 15.06.2024 15:24

Kortversjonen

– Har dere sett hendene hans? Dere vet hva man sier om menn med små hender ...

Marco Rubio gliste til den jublende folkemengden. Det var februar 2016 og den unge senatoren fra Florida trodde fortsatt at han hadde en sjanse mot TV-stjernen og eiendomsmogulen fra New York.

Og Rubio var ikke ferdig med fornærmelsene. Han omtalte også Trump som en «bisarr, uberegnelig person».

– Han er en svindler. En stor svindler, mente Rubio, som også rakket ned på Trumps «oransje» hudtone.

Trump svarte på kritikken ved å omtale konkurrenten som «Lille Marco».

Marco Rubio var sterkt kritisk til Donald Trump i nominasjonskampen i 2016. Blant annet omtalte han Trump som en «svindler». Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB

Men tonen endret seg idet Trump slo Rubio og alle de andre republikanske presidentkandidatene den våren. Siden den gang har Marco Rubio vært en trofast støttespiller.

Og ikke bare det: 53-åringen er trolig med i finalen når Trump snart skal avgjøre hvem som blir hans neste visepresidentkandidat.

Trump har for lengst sikret seieren som republikanernes soleklare presidentkandidat. Personen han utpeker som sin nummer to, vil være i en svært god posisjon for å sikre seg nominasjonen om fire år.

Varsler nytt VP-fly

Foreløpig er det uklart når kunngjøringen kommer. Strengt tatt trenger ikke Trump avsløre sin utkårede før på landsmøtet i Milwaukee, Wisconsin, 15–18. juli. Men til velgerne sine hevder Trump at han snart kommer med nyheter.

– Jeg har tatt en stor VP-avgjørelse, skriver han i en e-post til tilhengerne sine.

I e-posten får fansen muligheten til å få navnet sitt skrevet på det nye «Trump Force Two», altså flyet den neste visepresidentkandidaten skal bruke i valgkampen. Prislappen ligger på mellom 100 og 500 dollar, altså opptil 5500 kroner.

Trump bruker visepresidentflyet som en måte å samle inn penger på. Foto: Skjermbilde fra Winred.com

Marco Rubio er ikke alene om å være i finalen. Han er heller ikke alene om å være en finalist som tidligere har kritisert Donald Trump.

JD Vance (39), en senator fra Ohio som de siste årene har markert seg som en sterk støttespiller for Trump, omtalte ham i 2016 som en «idiot».

– Jeg er en «aldri Trump»-type. Jeg har aldri likt ham, sa han i et intervju samme år.

Vance ble kjent for boken Hillbillyens klagesang, som kom ut det året og som ble hyllet fordi den forklarte mange av de underliggende sosiale og økonomiske problemene i USA som Trump klarte å utnytte til sin fordel i valgkampen.

Nå blir han ansett som en av de sterkeste kandidatene til å bli Trumps visepresidentkandidat.

Tre andre kandidater

Foreløpig er det ikke kommet noe offisielle hint om hvem som er i finaleheatet. Men Trump fortalte i et møte med republikanske kongressrepresentanter og senatorer torsdag at hans førstevalg trolig var i rommet.

Her er noen av de mulige finalistene:

  • Elise Stefanik (39)

    Kongressrepresentant fra New York. Har markert seg sterkt de siste årene med tydelige og spisse spørsmål i flere høringer. Også hun var tidligere kritisk til Trump, men i det siste har hun åpent sagt at hun håper på en plass i den neste regjeringen hans.

  • Tim Scott (58)

    Senator fra Sør-Carolina. Kjent for sin sterke støtte til Trump – så sterk at han avbrøt presidentkandidaten under en tale i vår for å si: «Jeg bare elsker deg». Scott er kristenkonservativ og afroamerikaner, noe som kan være til hjelp for Trump i valgkampen. Han mener også at Trump ikke var skyld i stormingen av Kongressen 6. januar.

  • Doug Burgum (67)

    Styrtrik forretningsmann og guvernør i Nord-Dakota siden 2016. Prøvde seg som presidentkandidat i årets nominasjonsvalg. Kan hjelpe Trump med støtte fra andre rike donorer, men har liten politisk tyngde. Kritisert for å innføre et svært strengt abortforbud i delstaten i fjor.

Ikke Pence denne gang

Hvilke kriterier Trump legger til grunn for å velge sin neste visepresident, er uklart. Men trolig må kandidaten være en person med sterk lojalitet til Trump og som heller ikke vil ta for mye av rampelyset fra 78-åringen.

Én ting som er ganske sikkert, er at Trump ikke velger samme person som sist.

Mens han satt som president fra 2017–2021 hadde Trump den kristenkonservative Indiana-guvernøren Mike Pence som sin visepresident. Pence var ordstyrer da presidentvalget i 2020 ble formelt vedtatt i Kongressen etter stormingen 6. januar 2021 og har senere uttalt seg kritisk til Trump.

Han har foreløpig ikke stilt seg bak Trump som årets republikanske presidentkandidat.

Read Entire Article