Hva i alle dager kan en gjeng sivilingeniører i 20-årene på et kontor i Oslo gjøre for spillerkjøp og klubbdrift i norsk fotball?
Øyvind Herrebrøden, VG
Publisert: 12.12.2024 10:08
Ganske mye, fastslår daglig leder Jens Haugland av Norsk Toppfotball.
Han har derfor sikret en avtale der resten av klubbene i Eliteserien kan ta i bruk dataverktøyet som Bodø/Glimt har vært alene om i tre år.
– Det gir oss innsikt til å ta bedre beslutninger og en struktur som har vært veldig viktig, beskriver seriemesterens sportsadministrator Håvard Sakariassen.
Han er ansvarlig for spillerlogistikken i Bodø/Glimt, som står bak noen av de største salgene fra norsk fotball de siste årene. På alle signeringer Glimt har gjort siden senvinteren 2022, er dataprogrammet brukt som støtte for vurderingene.
Kort forklart er det et AIAIKunstig intelligens-verktøy som trekker enda mer informasjon ut av tilgjengelig fotballstatistikk. I andre enden får spillerne en verdivurdering av hva de tilfører laget, kalt «on the ball value»«on the ball value»Hvor verdifull spilleren er for laget sitt etter hva spilleren utfører med ballen i bena.
– I 2021 var vi på et foredrag med Liverpools analysesjef. Da lærte vi at «on the ball value» ble brukt av Liverpool og skjønte at det var noe de store klubbene i Europa hadde holdt på med lenge. Men ingen i Norge brukte dette, forteller Lars Hegg Gundersen, daglig leder i det tre mann store gründerselskapet Fokus. Dataverktøyet bærer samme navn.
Trioen bak kunne vanskelig truffet bedre med forretningsideen enn da de sendte en e-post til Håvard Sakariassen i Bodø/Glimt i april 2021.
Halvannet år i forveien satt nemlig Glimt-lederen og lagde et regneark med høyst hjemmesnekrede algoritmer for å vurdere hvordan daværende Stabæk-spiss Kasper Junker ville fungert som midtspiss på Aspmyra.
Den høsten hadde Junker akkurat gjort seks mål på 12 kamper i Eliteserien for Stabæk.
Sakariassen så på alle målbare tall og kvernet dem inn i sine teorier, kapret Junkers underskrift og satt der med ligaens toppscorer og klubbens første seriegull ett år senere.
Noen måneder etter det igjen ble Sakariassen altså tilbudt proffversjonen av sitt eget leketøy.
Også en annen spissuksess i Bodø/Glimt, Faris Moumbagna, scoret høyt på «on the ball value»-algoritmen. Glimt hentet ham for fire millioner fra Kristiansund og solgte ham til Marseille for åtte millioner euro – over 90 millioner kroner ett år senere.
– Så er det ikke sånn at du utelukkende kan se på data. En sinnssykt god referanse for oss for å «scoute» spillere er i kampene mot oss, påpeker Sakariassen.
Bodø/Glimt slo til og ble investor i selskapet. De eier fortsatt 25 prosent.
– Hva sier de andre klubbene til at de på sett og vis kjøper tjenester av en konkurrent som Glimt?
– Hadde vi ikke vært åpne om det, hadde det vært problem. Men vi har spurt klubbene om de synes det er problematisk, og responsen har vært av så begrenset art at vi har kunnet inngå en ligaavtale. Så der har vi vært ryddige, svarer Jens Haugland i Norsk Toppfotball.
Dataprogrammet loggfører også den videre karrieren for alle spillere som blir solgt fra Norge for å sikre oversikten som gjør at klubbene kan kreve inn nye penger fra avtalte klausuleravtalte klausulerEksempler er at overgangen senere kan gi bonuser for antall spilte kamper og resultater kjøpende klubb har oppnådd (som mesterskap, opprykk, deltagelse i europacup).
Og det trengs, ifølge Håvard Sakariassen i Bodø/Glimt.
– Hvis du ikke har system på det, er jeg helt sikker på at det er penger som ikke blir drevet inn i norsk fotball. Så den dimensjonen vil hjelpe. Du har kanskje solgt 30 spillere, det er stor rotasjon i klubbene og umulig å følge med på alt, sier Glimts sportsadministrator.
– Vi solgte Joshua Smiths til nivå to Nederland for noen år siden. Det var ingen stor overgang. Men de rykket opp og han sto i mål. Plutselig var den og den klausulen var innfridd, forteller Håvard Sakariassen.
PS! Bodø/Glimt avslutter fotballåret 2024 med hjemmekampen mot Besiktas i Europa League torsdag kveld.
VG Live