– Det vil bli skrevet historie

1 month ago 15Volodymyr Zelenskyj sier det vil bli skrevet historie på helgens fredskonferanse for Ukraina i Sveits. Andre er mindre optimistiske.

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, holder fredsmøte i Sveits i helgen. Ledere for 91 andre land deltar. Foto: MICHAEL BUHOLZER / Reuters / NTB

Publisert: 15.06.2024 15:07 | Oppdatert: 15.06.2024 15:20

Rundt hundre land og organisasjoner deltar på helgens toppmøte, som holdes på et luksushotell i nærheten av byen Luzern. Også statsminister Jonas Gahr Støre er til stede.

– Dette er et uvanlig møte i en veldig alvorlig tid. For over et år siden drøftet Zelenskyj med de nordiske statsministrene en fredsplan som har ti punkter, som han ønsket å utdype med verdenssamfunnet, sier Støre til NTB.

Han understreker at målet for møtet ikke er å fatte et vedtak eller legge en politisk handlingsplan.

– Det er helt naturlig at Ukraina samler innspill fra en hel verden som kan bli en vei til fred, sier Støre.

Voldomyr Zelenskyj sammen med den sveitsiske forsvarsministeren Viola Amherd i Sveits lørdag. Foto: MICHAEL BUHOLZER, Reuters / NTB

Vil samle støtte før forhandlinger med Russland

– Det vil bli skrevet historie på dette toppmøtet, uttalte Zelenskyj på meldingstjenesten Telegram lørdag. Meldingen ble lagt ut idet han tok imot presidenter og statsministre som ankom møtet i Sveits, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Zelenskyjs plan er å samle støtte hos Ukrainas allierte og hos nøytrale stater, før eventuelle forhandlinger med Russland, skriver The New York Times.

Opprinnelig hadde Zelenskyj altså ti punkter som han håpet å få med seg de andre landene på – men så kuttet han dem ned til tre, for også å få med seg land som ikke ville stille seg bak alle ti punktene, skriver avisen.

– Vi har gått vekk fra vanskelige ting som kan skape uenighet, og vi tar bare med oss tre punkter på den første konferansen, sa Zelenskyj i et intervju med Central Asian news media sist måned.

De tre punktene som står igjen handler om atomsikkerhet, matsikkerhet og humanitære utfordringer, som å få hentet hjem krigsfanger og ukrainske barn som er deportert til Russland.

Det er særlig når det gjelder det siste punktet, at Norge er blitt bedt om å bidra, sier Støre til NTB.

– Vi er bedt om å delta på dette møtet med særlig fokus på å få tilbake sivile, blant annet tusenvis av barn og bidra til utveksling av krigsfanger. Norge har flere ganger tidligere jobbet med dette.

Kina deltar ikke

– Dette er en diplomatisk spire som vi vanner slik at den kan gro, sa den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, i et intervju med TV-kanalen ZDF lørdag morgen.

Tilsynelatende forsøkte han å dempe forventningene til toppmøtet i Sveits. Russland, som forsøker å erobre store deler av Ukraina, deltar ikke på møtet. Det gjør heller ikke Kina, som er Russlands viktigste økonomiske støttespiller.

USA har sendt visepresident Kamala Harris for å delta på konferansen. Trolig er dette en skuffelse for president Zelenskyj, som i forrige måned sa at Putin ville applaudere hvis ikke Biden var til stede i Sveits.

Harris lovet lørdag nye midler i støtte til Ukraina, blant annet minst 500 millioner dollar til landets energiforsyning.

Fredag kveld sa Putin at han ville avslutte krigen hvis ukrainerne dropper ambisjonene om å bli NATO-medlem, og trekker seg tilbake fra fire ukrainske fylker. Ukraina svarte med å si at det ville være det samme som å overgi seg, og at uttalelsen var et forsøk på underminere helgens fredskonferanse.

Read Entire Article