Færre nostalgiske nordmenn. Nå betaler utlendinger 25.000 kroner natten for å bo her.

4 hours ago 1



Lenge var det nesten bare nostalgiske nordmenn som sjekket inn. Nå finner kresne utlendinger også veien til bortgjemte dalfører.

Når nye gjester ankommer Hotel Union på Øye, tar hotellvert Jørgen Røset dem med på en omvisning. Her er det Michael Lebovitz (t.v.) sønnen Lucas og kona Ana Paludi som får høre hotellets historie. Foto: Arnfinn Mauren
  • Arnfinn Mauren

Publisert: 19.07.2025 12:19

Kortversjonen

– Vi elsker å prøve nye steder og skal utforske Norge i to uker, forteller ekteparet Michael Lebovitz og Ana Paludi fra USA. Sammen med sønnen Lucas har de nettopp sjekket inn på Hotel Union på Øye, helt innerst i Hjørundfjorden på Sunnmøre.

Med hotellvert Jørgen Røset som guide får de først en omvisning på hotellet, ispedd fortellinger om kongelige gjester og spøkelseshistorier.

Det er litt å ta av. Hotellet har eksistert siden 1891. Konger, dronninger, forfattere og fjellklatrere har bodd der. Etter hvert ble det mest helt vanlige nordmenn.

– For bare noen få år siden var 95 prosent av gjestene norske, forteller dagens direktør, Mariann Øye.

Men noe har skjedd de siste årene.

Ekstrem forvandling

Eierne har brukt 300 millioner på å pusse opp hotellet, samtidig som stilen er bevart. Hotellet har forsøkt å forbedre servicen. Bemanningen er tredoblet.

Alt fremstår mer luksuriøst. Men så er heller ikke prisene de samme som før.

Hotelldirektør Mariann Øye erkjenner at de har mistet en del norske gjester om sommeren. Utlendingene er villige til å betale mer. Foto: Privat

I sommer må gjestene belage seg på å betale minst 5.000 kroner for det billigste rommet. 16 nye suiter er bygget i flere småhus i hotellets hage. De koster fra 15.000 kroner natten og oppover.

Resultatet? Norske gjester er erstattet med langt mer betalingsvillige utlendinger.

– Da vi gjorde dette, mistet vi en del nordmenn om sommeren, forteller Øye.

Trend i tiden

En tilfeldig natt i juli var bare fire av 35 rom belagt av norske gjester. Situasjonen er ikke unik for Union på Øye. De fleste av landets tradisjonsrike eldre hoteller opplever mye av det samme.

– Folk er opptatt av røtter og historie, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske Hoteller. Kjeden består av 69 hoteller som hovedsakelig er bygd i en annen tid eller har et historisk bakteppe.

Ifølge Geitle er situasjonen snudd på hodet for hotellkjeden.

Andelen utenlandske gjester utgjør nå for første gang – i moderne tid, i alle fall – mer enn halvparten av gjestene.

Nils Henrik Geitle er direktør i De Historiske Hotel & Spisesteder. Her er han i Charmante Skostredet Hotel midt i Bergen – ett av kjedens 69 hoteller. Foto: Arnfinn Mauren

– Denne trenden ser ut til å forsterke seg. Vi ligger nå ukentlig med en
vekst i bookingtallene på 30–35 prosent sammenlignet med samme uker i 2024, sier han.

Samtidig har markedet vært villig til å betale mer for rommene. Totalt har omsetningen økt med over 20 prosent fra i fjor.

Direktør Sigurd Kvikne ved Kviknes Hotel i Balestrand, ett annet av landets tradisjonsrike hoteller, bekrefter utviklingen. Hotellet har 190 rom. 165 av dem er i en moderne fløy fra 1960-tallet, mens 25 rom er i et trebygg fra 1913.

– Jeg skulle ønske jeg hadde 165 rom i den historiske delen. Den fløyen er full hver eneste natt i sommer, forteller han.

Direktør Sigurd Kvikne ved Kviknes Hotel i Balestrand er fornøyd med sommeren. – Vi har langt flere individuelle reisende og færre bussgrupper. Foto: Arnfinn Mauren

Må heve standarden

I likhet med Øye har også Kvikne pusset opp, men på tross av de positive tallene: Er gjestene fornøyde? Er servicen god nok?

I hagen til Union på Øye sitter en storfamilie fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. De forteller at de tidligere har feriert på eksklusive hoteller i Frankrike og Sveits. I år valgte de Norge for første gang.

De er stort sett fornøyde med hotellet på Øye, men hadde en dårlig erfaring på det første overnattingsstedet på norgesturen – også ett av landets historiske hoteller.

– Standarden er lavere enn det vi har vært vant til fra feriene i Frankrike og Sveits, forteller Ghalia Al-Misned. Hun forklarer det med følgende:

– Det er de små tingene som mangler: Hjelp til å bære bagasjen, tøfler på rommet, rengjøring og tempoet og oppmerksomheten til kelnere.

Nils-Henrik Geitle erkjenner at norsk reiseliv generelt har en vei å gå:

– Jeg tror servicen må opp. På det området sloss vi mot de virkelig gode.

Men familien fra Saudi-Arabia påpeker samtidig Norges fortrinn: Ro og trygghet.

– Vi har sluttet å reise på ferie til Frankrike fordi vi ikke lenger følte oss trygge når vi beveget oss utenfor hotellet. Det gjør vi i Norge.

– Hva med været?

– Vi reiste fra 45–50 grader. Da er 25–30 grader helt perfekt.

Read Entire Article