Folk i Afrika trenger klær

1 week ago 12Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Virkeligheten rundt miljøpåvirkningen av donerte klær, omtalt i en kronikk i Aftenposten 10. mars, er en kompleks sak. Forenkling kan skape misforståelser. Donerte klær er for eksempel ikke det samme som brukte klær eller tekstilavfall.

En EØS-rapport kartlegger eksport av brukte tekstiler. Den skiller ikke skarpt mellom gjenbrukbare klær og tekstilavfall, men gjenspeiler kompleksiteten. I de afrikanske landene ser det ut til at importen av brukte tekstiler hovedsakelig er ment for lokal gjenbruk. Billige, brukte klær fra Europa foretrekkes fremfor nye varer.

I land uten avfallssystemer havner alt avfall, også tekstiler, på søppelfyllinger. En hovedårsak er fattigdom.

Betyr dette at donerte klær ikke redder miljøet, eller at donerte klær ikke er nødvendig i Afrika?

Donerte klær sparer miljøet når resirkulering av klærne erstatter den ekstremt miljøskadelige produksjonen av nye klær. Og folk i Afrika trenger klær. For afrikanere med liten økonomi kan alternativet til billige bruktklær fra Europa være billige nye klær produsert i Kina.

Hva skal folk i Norge gjøre når de vil donere klær? Spør veldedige organisasjoner. Hva er deres praksis? Få dem til å dokumentere at det kun eksporteres gjenbruksklær, og at tekstilavfallet blir i Norge.

Kaj Phil, miljø- gjenbruksrådgiver, UFF

Read Entire Article