Fra drapsdømt til influenser og paparazzi-favoritt: Hvorfor er Gypsy Rose Blanchard blitt så populær?

1 month ago 23Hun ble dømt for å ha vært involvert i drapet på sin egen mor. Nå er Gypsy Rose Blanchard (32) i ferd med å bli superkjendis i USA.

Gypsy Rose Blanchard har over 9 millioner følgere på Tiktok. Foto: Screenshot av Gypsy Rose Blanchard Tiktok konto.
  • Julie Grasmo

Publisert: 14.06.2024 12:15 | Oppdatert: 14.06.2024 12:28

Kortversjonen

Gipsy Rose Blanchard deltar på rød-løper-arrangementer og blir forfulgt av paparazzier. Hun står i en skilsmisse som går viralt på sosiale medier, samtidig som hun har nylig har utført en neseoperasjon og fått et nytt, hvitt Hollywood-smil.

På Tiktok har hun over 9 millioner følgere. Ifølge eksperter kan hun tjene opptil 100.000 dollar pr. innlegg på sosiale medier, skriver New York Post.

32-åringen blir omtalt som «navnet på alles lepper». Podkasten «The Toast» hevder at hun kan vinne prisen «årets personårets personPrisen går til en begivenhet eller person som anses å ha hatt størst innflytelse på globale begivenheter det siste året, ifølge Business insider.», som deles ut av det amerikanske magasinet Time.

Hun har jobbet med Kim Kardashian og nettopp hatt premiere på sin egen reality-serie.

Gipsy Rose Blanchard blir sminket av make-up-artisten Alexix Oakley. Hun har tidligere vært sminkøren til en rekke kjendiser, som Paris Hilton. Foto: Screenshot av Alexis Oakley Instagram-konto

Men amerikaneren er ikke en vanlig influencer som inngår kommersielle avtaler. Blanchard har nemlig sonet en dom for et brutalt drap på sin egen mor.

Hvordan kan en drapsdømt kvinne i USA bli et popkulturelt-fenomen?

Offer for Münchhausen by proxy

Siden Blanchard var barn hadde moren hennes skapt et inntrykk av hun var syk, ifølge dommen.

Ifølge Blanchard tvang moren henne til å bruke rullestol, medisiner og ernæringssonde. Hun ble fortalt at hun hadde psykiske funksjonshemninger og fysiske sykdommer som leukemi, selv om dette ikke stemte, skriver The Guardian.

Blanchard var trolig et offer for Münchhausen by proxy, ifølge eksperter på psykisk helse. Dette er en psykisk lidelse der omsorgspersoner feilaktig presenterer andre, gjerne barna sine, som syke eller forårsaker sykdom selv for å få oppmerksomhet eller medfølelse.

Hele livet har Gipsy Rose Blanchard trodd at hun har vært syk. Foto: NIPI / Backgrid UK

Mens Blanchard gjemte seg badet en kveld i 2015, knivstakk ekskjæresten moren til døde.

I 2016 ble Blanchard dømt for medvirkning til drap på sin egen mor. Hennes daværende kjæreste, som utførte selve drapet, ble dømt til livstid i fengsel.

I 2016 ble Gipsy Rose Blanchard dømt for medvirkning til drap på sin egen mor. Foto: Waukesha County Sheriff's Department/AP

Ifølge ABC News var Blanchards historie av stor interesse for publikum. Den ble utgangspunktet for flere TV-programmer, blant annet «The Act».

I 2017 laget også HBO dokumentaren «Mommy Dead and Dearest».

Blanchard sonet syv av ti år i Chillicothe Correctional Center i Missouri i USA. Hun ble løslatt den 28. desember 2023.

Medieturné og jublende fans

Den 31. desember 2023 delte Blanchard sin første video i sosiale medier. Den er nå slettet.

– Hei, alle sammen. Dette er Gypsy. Jeg er endelig fri. Jeg vil bare sende en kjapp video for å takke alle for den massive mengden støtte jeg har mottatt på sosiale medier. Alle har vært veldig snille og støttende. Jeg setter veldig pris på det, sa hun i en video på Tiktok, ifølge TV 2.

Løslatelsen har fått millioner av mennesker til å engasjere seg på sosiale medier. Mange mener det var en stor feil at hun fikk fengselsstraff i utgangspunktet.

Blanchard har ikke kastet bort tiden etter løslatelsen. Ifølge People dro Blanchard på en slags medieturné der hun delte sitt nye liv med følgerskaren.

Etter løslatelsen dro Blanchard på medieturné der hun delte sitt nye liv med sine fans på sosiale medier. Foto: Screenshot av Alexis Oakley Instagram-konto.

I en video publisert på Blanchards egen Tiktok-konto tester hun ut den amerikanske fastfood restauranten In-N-burger for første gang.

– Å prøve nye ting har vært det beste med å være fri, skriver hun i videoen.

Det er også publisert videoer av at hun går på en sandstrand for det som ifølge henne selv er første gang. Andre viser at hun prøver smoothie-oppskrifter og besøker kjente sminkebutikker.

– Jeg har alltid trodd at jeg er en kjent person, og at jeg kom ut som en kjendis. Det er mye støtte, og det setter jeg pris på. Men jeg har mye skyldfølelse og anger. Så det er en kamp som pågår i hjertet og i tankene mine, sier Blanchard til ABC News.

Glamorisering av drap

Sosiale medier med på å skape et fellesskap og fandom fandom Fandom refererer til et fellesskap av mennesker som brenner for noe, enten det er en film, et band, et TV-program, en bok eller et idrettslag. der det deles historier om kriminalitet, skriver studentavisen The Colgate Maroon-News.

Drapene tiltrekker seg så mye oppmerksomhetene at drapsmennene selv blir populære kulturlegender.

Selv om Blanchard ikke har forsøkt å stoppe de som glamoriserer drapet på moren, er det samtidig vanskelig for henne å forhindre glamoriseringen. For hennes fortelling ligger i medienes hender, påpeker skribent Ciara Sanders.

– I stedet for å se på disse grufulle historiene som underholdning bør mediene ta mer hensyn og unngå å lage popkulturikoner av mordere, skriver avisen.

Read Entire Article