Frp har aldri tatt til orde for å stanse eksporten av gass til Europa

1 month ago 17La det være klinkende klart at Fremskrittspartiet aldri har tatt til orde for å stanse eksporten av gass til Europa, skriver Terje Halleland. Foto: Terje Pedersen, NTB

Antydningen om at Fremskrittspartiet ønsker å bruke kraft som et pressmiddel overfor Europa, er absurd.

Publisert: 24.05.2024 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Energipolitikken i Europa har fått en ny dimensjon. Det handler ikke lenger kun om profitt, omstilling og utvikling. Nå handler det mer om europeisk sikkerhets- og trygghetspolitikk.

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Aftenposten kom med en god del betraktninger om norsk utenriks- og energipolitikk (10. mai), som ikke kan stå uimotsagt. Redaktøren antyder at Frps tilnærming til EU har endret seg siden invasjonen av Ukraina, og at våre holdninger overfor unionen fremstår «litt mer som Putin». En oppsiktsvekkende og grunnløs påstand.

Tjent begge parter godt

Norge har i mange tiår vært en viktig gasseksportør til det europeiske kontinentet. I urolige tider har man stått som en trygg og forutsigbar handelspartner. Det har tjent begge partene godt, og gjennom invasjonen av Ukraina har man nok en gang bevist at Norge står standhaftig med Europa.

Antydningen om at Frp ønsker å bruke kraft som et pressmiddel overfor Europa, er absurd. Det er helt korrekt at norsk gasseksport spiller en rolle i de diplomatiske forholdene med EU. Slik som hvilken som helst forhandler kan redegjøre for, må partene inneha noe den andre har behov for.

I Norges tilfelle er dette tilgang til et viktig handelsmarked, og for EU innebærer det tilgang til gass.

Vil øke gassproduksjonen

Å skape splittelse internt i en allianse eller mellom partnere er et eldgammelt triks. Dessverre begår redaktøren den feilen at han faller for president Vladimir Putins taktikk ved å antyde et kunstig skille mellom Norge og EU. Når Alstadheim mener at Frp har latt seg inspirere av Putins taktikker, må han nok innse at han selv faller for Putins triks.

Frp står skulder ved skulder med i EU kampen om trygghet og frihet.

La det være klinkende klart at Frp aldri har tatt til orde for å stanse eksporten av gass til Europa. Snarere tvert imot. Frp har ved flere anledninger tatt til orde for å øke produksjonen av gass for å etterkomme den voksende etterspørselen.

Derimot mener jeg det er naturlig at EU vektlegger Norges viktige sikkerhetspolitiske rolle i forhandlinger. Det er nemlig slik at forholdet mellom Norge og EU bygger på gjensidig tillit og respekt – da forventes det velvilje fra begge parter.

Read Entire Article