Garderobemannen-gründer tiltalt for konkurskriminalitet

1 day ago 5Økokrim har tatt ut tiltale etter at flere personer tapte store summer på varer de aldri fikk fra Garderobemannen. Han nekter for å ha gjort noe galt.

TILTALT: Mannen bak Garderobemannen må møte i retten. Foto: VETLE HALVORSEN/E24

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres ...

Styrelederen Erik Bøckmann (55) risikerer nå fengselsstraff.

Bedriften hans, Garderobemannen, slo seg konkurs i 2020. Ifølge Økokrim fortsatte Bøckmann driften i selskapet, og han er nå tiltalt for konkurskriminalitet.

Kreditorene skal ha blitt påført tap på omtrent 35 millioner kroner i en periode på mer enn ett år i forkant av konkursen.

Nekter straffskyld

Bøckmann er tiltalt for å ikke ha begjært selskapet konkurs når selskapet klart gikk med tap, eller man klart måtte innse at man ikke kunne gjøre opp med de som hadde krav innen rimelig tid. Brudd på straffelovens paragraf 407 kan straffes med bot eller fengsel i inntil to år.

Bøckmanns forsvarer Trond Karlsen sier til E24 at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

– Min klient ønsker å formidle at han er glad for at Økokrim endelig, etter over 3 år, tar neste skritt slik at saken etter hvert kan avsluttes. Han mener at han ikke har gjort noen feil og at han derfor skal frifinnes. Han har stor tro på at retten vil dele den oppfatningen når bevisene i saken legges frem i retten. Bøckmann ønsker å presisere at denne saken overhodet ikke har noen ting å gjøre med dagens Garderobe-Mannen AS, som er i full drift. Dette handler kun om en vurdering Bøckmann tok i mars/april 2020, hvor Økokrim mener han tok beslutningen for seint, sier Karlsen.

Les fullt tilsvar i bunnen av saken

Foto: Tore Meek / NTB

I tiltalen er det lagt til grunn at plikten til å begjære selskapet konkurs inntrådte nesten ett år og tre måneder før konkurs. I denne perioden skal gjelden til privatkunder som hadde forhåndsbetalt for varer økt med inntil 35 millioner kroner.

Ifølge Økokrim er det særlig alvorlig at tapene ble påført mange privatpersoner som forskuddsbetalt varer de aldri fikk levert.

– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Tiltalen er et eksempel på at man ikke kan drive butikk for kundenes regning og risiko, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i pressemeldingen.

Forsøkte å sikre krav

Garderobemannen slo seg konkurs for tre år siden, 24 april 2020. Selskapet, som har levert garderobeløsninger, har hatt hovedkontor i Fredrikstad.

Økokrim heftet høsten 2021 40 millioner kroner av Bøckmanns eiendeler, i et forsøk på å sikre kundenes krav.

Etter konkursen i Garderobemannen kjøpte Bøckmann opp varelageret, og virksomheten gjenoppstod som GM Showrooms. Dette selskapet ble slått konkurs av Skatteetaten sommeren 2022. Denne andre konkursen er ikke knyttet til tiltalen.

Read Entire Article