Hver andre utrykning var unødige

4 hours ago 1



I løpet av årets seks første måneder rykket brannvesenet ut 43.501 ganger.

 Gorm Kallestad / NTB
STORE RESSURSER: Brannvesenet bruker betydelige ressurser i form av personell, kjøretøy og utstyr ved utrykninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert 20.07.2025 09:12 Sist oppdatert 36 minutter siden

– Ved unødige alarmer brukes ressursene unødig. Dersom brannvesenet er opptatt med en unødig utrykning, kan det føre til forsinkelser i responsen til en faktisk brann eller annen alvorlig hendelse, sier kommunikasjonsrådgiver Hege Aas i Brann- og redningsetaten i Oslo til NTB.

En stor andel av brannvesenets utrykninger i årets seks første måneder viste seg å være unødige, med 57 prosent på landsbasis og 69 prosent i Oslo.

– Gjentatte falske alarmer kan føre til at folk tar ekte alarmer mindre alvorlig, noe som kan få alvorlige konsekvenser, sier Aas.

14 prosent av det totale antallet utrykninger fant sted i Oslo, men det er Tromsø 110-distrikt som har flest per 10.000 innbyggere.

På fylkesnivå er det Telemark og Troms som topper statistikken for antall utrykninger per innbygger. Tallene omfatter kun utrykninger til hendelser, meldinger og alarmer.

Har iverksatt tiltak i Oslo

Oslo har færre utrykninger per innbygger enn nasjonale tall, men andelen unødvendige er høy.

– Vi jobber målrettet for å redusere antallet unødige utrykninger i Oslo, og har iverksatt flere tiltak for å oppnå dette, sier Aas.

Ett av tiltakene er etableringen av et forkontor i 110- sentralen. Hensikten er å umiddelbart kontakte gårdeier eller kontaktperson ved næringsbygg for å avklare om alarmen skyldes en reell hendelse.

Brannvesenet rykker ofte ut til automatiske brannalarmer, som er koblet opp til 110-sentralen. På landsbasis var 36 prosent av slike utrykninger unødige. I Oslo var andelen høyere, med 50 prosent.

Dette gjør du

Hege Aas kommer med følgende råd, dersom man utløser brannalarmen.

– Dersom du ved et uhell har utløst brannalarmen, er det viktig at du først undersøker at det faktisk er du som har forårsaket den, og at den ikke er utløst av røyk eller brann i en annen del av bygget, sier Aas.

Når du er sikker på at det ikke foreligger noen reell brannfare, kan du slå den av.

– Er bygget direkte tilkoblet brannvesenet, skal du umiddelbart ringe 110 og informere om at det dreier seg om en falsk alarm, sier Aas.

Read Entire Article