Ingen enighet om plan A for EU-toppene

1 month ago 18BRUSSEL (TV 2): Det er «stol-leken» for EU igjen. Topp-jobbene for de neste fem årene skal deles ut på nytt. Første forsøk endte uten enighet.

HVEM SKAL SITTE HVOR? Etter EU-valget skal topp-jobbene i unionen deles ut på nytt. Foto: EUs råd
HVEM SKAL SITTE HVOR? Etter EU-valget skal topp-jobbene i unionen deles ut på nytt. Foto: EUs råd

Publisert 18.06.2024 00:33

De siste dagene har de mektigste i EU stukket hodene sammen i Italia og Sveits.  

President Emmanuel Macron, forbundskansler Olaf Scholz og statsminister Giorgia Meloni. 

Sistnevnte har økt makten sin betydelig, etter et godt EU-valg. 

De tre skal ha laget en plan A.  Mandag kveld møttes alle stats-og regjeringssjefene til middag i Brussel. Uten å bli enige om denne planen. 

 EU Council
HAR SNAKKET SAMMEN: President Emmanuel Macron og statsminister Giorgia Meloni har brukt tiden godt på flere toppmøter den siste uka. Foto: EU Council

Det var fremstilt som om det skulle bli lett å bli enige denne gangen. Om hvem som skal styre EU  de neste fem årene. 

– Det er ingen enighet, sa Charles Michel, avtroppende president for EUs råd i en uttalelse rett etter midnatt. 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil gjerne fortsette.  På vei inn fikk hun støtte av blant annet Nederlands avtroppende statsminister, Mark Rutte. 

– Hun er en utmerket kandidat, men det er en hel pakke som krever enighet, sa Rutte. 

Hun må også godkjennes av det nyvalgte Europaparlamentet.  Det kan bli tøffere. 

Von der Leyen tilhører høyre-sentrum-gruppen i EU, forkortet EPP. Det europeiske folkepartiet, som også norske Høyre og KrF er medlemmer av. 

Det ble ingen enighet om å gi von der Leyen fem nye år som leder for EU-kommisjonen. Dette er ansett som den viktigste jobben i EU. 

Favoritt i korrupsjonssak

Presidenten for EUs råd blir trolig en sosialdemokrat.  Favoritten er tidligere statsminister i Portugal, Antonio Costa. Han måtte gå av tidligere i år, fordi navnet hans dukket opp i en korrupsjonssak. 

Nå kan det vise seg at det var navnet til finansminister Antonio Costa Silva. Navnet ble registrert i en avlyttet samtale, under etterforskningen av saken.  Eks-statsminister Costa er ikke siktet for noe. 

 Francois Lenoir/REUTERS/NTB
BLID og FORNØYD: Portugals tidligere statsminister, Antonio Costa er godt likt og er foreslått som president for EUs råd, som er alle medlemslandene. Foto: Francois Lenoir/REUTERS/NTB

Costa er kjent som en jovial og entusiastisk person, god til å forhandle kompromisser. Det er en viktig egenskap i rollen som president for EUs råd. Presidenten leder først og fremst EU-toppmøtene, hvor medlemslandene forhandler om aktuelle saker. 

– Selvsagt har han gode egenskaper, men vi trenger å få klarhet i den juridiske saken. Dere vet hva jeg snakker om, sa den polske statsministeren Donald Tusk på vei inn i møtet.  

I møtet skal minst ett land ha foreslått å dele opp perioden i to. Med en ny president for EUs råd om 2,5 år.  EPP, gruppa med sentrum-konservative politikere, vil ha mer makt i EU.  

Vil ha mer «russervennlig» utenrikssjef

Den tredje toppstillingen er høyrepresentant for utenrikssaker, eller EUs utenrikssjef i det daglige.  Øverst på listen står Kaja Kallas, statsminister i Estland. Kallas har tidligere vært interessert i å overta etter Jens Stoltenberg som NATOs generalsekretær. 

Hun ble vraket fordi hun ble ansett for å være for «haukete», ha en for tøff politikk overfor Russland.  

Kallas tilhører den Liberale gruppen i EU.  

På vei inn antydet presidenten for russisk-vennlige landet Slovakia, at han var kritisk til Kallas.  Han ønsker en utenrikssjef som kan «roe ned» situasjonen med Russland. 

UTENRIKSSJEF? Estlands statsminister, Kaja Kallas, er favoritt til å bli ansvarlig for utenrikssaker, selv om et land som Slovakia, ønsker seg en mer Russland-vennlig utenrikssjef. Foto: Alexandros Michailidis/EU Council
UTENRIKSSJEF? Estlands statsminister, Kaja Kallas, er favoritt til å bli ansvarlig for utenrikssaker, selv om et land som Slovakia, ønsker seg en mer Russland-vennlig utenrikssjef. Foto: Alexandros Michailidis/EU Council

Plan B er Mette Fredriksen 

Den danske statsministeren Mette Fredriksen har vært i spekulasjonene om toppjobber tidligere. Danske Altinget skriver at flere land er usikre på om Fredriksen vil støtte Costa som president for EUs råd. En jobb hvor hennes eget navn også har dukket opp som en aktuell kandidat. 

Grunnen til den lunkne støtten er innvandring. Fredriksen vil ha en hard linje i migrasjons-politikken. Hun mener portugisiske Costa ikke er tøff nok på dette området.  Samtidig er Fredriksen på kollisjonskurs med flere av sine sosialdemokratiske kolleger, blant annet i den økonomiske politikken. 

– Jeg er ikke kandidat, sa Fredriksen på vei inn i møtet. 

Etter valget skal det også utnevnes en ny president for Europa-parlamentet. Dette kan raskt bli en del av hestehandelen, selv om parlamentet konstituerer seg selv. 

Roberta Metsola fra Malta har hatt jobben de siste årene. Jobben kan deles  mellom flere partigrupper.  I denne perioden var en sosialdemokrat president de første 2,5 årene. Metsola kommer fra EPP, høyre-sentrum-partiet. 

– Jeg ønsker å fortsette de neste to og et halvt årene, sa Metsola på vei inn. 

Det nye EU-parlamentet trer sammen i midten av juli. 

FORTSETTER?: Både EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og president i EU-parlamentet, Roberta Metsola fra Malta ønsker å fortsette. De er begge fra sentrum-høyre-gruppen, EPP, som fikk aller flest stemmer ved valget. Foto: EU Council
FORTSETTER?: Både EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og president i EU-parlamentet, Roberta Metsola fra Malta ønsker å fortsette. De er begge fra sentrum-høyre-gruppen, EPP, som fikk aller flest stemmer ved valget. Foto: EU Council

I planen, som sirkulerte før mandagens middag, har ikke ytre høyre, som gikk fram ved valget, fått noen posisjoner. Det er ventet at Italia, vil få en viktig jobb i EU-kommisjonen, f.eks en visepresident. 

Trolig en politiker fra Melonis ytre høyre-parti, Italias brødre.  

Det er hvert enkelt land som utnevner sin kommissær.  Europa-parlamentet gjennomfører høringer og godkjenner hver enkelt kommissær. 

Allerede om halvannen uke skal EU-toppene møtes igjen og vedta den endelige kabalen. 

 Vanicelli/Grillotti/Ipa-agency/NTB
BANER VEI: EU-president Ursula von der Leyen og ytre høyre-statsminister Giorgia Meloni kjenner hverandre ganske godt, etter at von der Leyen har investert mye tid i Italia de siste månedene. Foto: Vanicelli/Grillotti/Ipa-agency/NTB
Read Entire Article