Israel har «mer eller mindre» godtatt forslag til våpenhvileavtale

1 month ago 22Amerikansk kilde:

Hamas og Israel er enige om varighet på våpenhvile og utveksling av gisler og fanger, hevder en kilde. Nå mangler noen viktige detaljer, og ballen ligger hos Hamas.

 Sivile palestinere er ikke til stede ved forhandlingsbordet. Der sitter Israel og Hamas, og for hver dag der de ikke kommer til enighet, blir situasjonen enda mer prekær for palestinerne på Gaza-stripen. Foto fra Deir El-Balah midt på Gazastripen i en bombet moské 2. mars
RAMMET: Sivile palestinere er ikke til stede ved forhandlingsbordet. Der sitter Israel og Hamas, og for hver dag der de ikke kommer til enighet, blir situasjonen enda mer prekær for palestinerne på Gaza-stripen. Foto fra Deir El-Balah midt på Gazastripen i en bombet moské 2. mars Foto: AFP / NTB

Publisert 03.03.2024 00:40

Israel har mer eller mindre godtatt forslaget til våpenhvile på Gazastripen, og ballen ligger nå hos Hamas, ifølge en høytstående kilde i USAs regjering.

Den ikke navngitte amerikanske kilden siteres av nyhetsbyråene AP og Reuters lørdag kveld.

Israelerne har «mer eller mindre godtatt» et forslag som omfatter en seks uker lang våpenhvile, samt løslatelse av sårbare gisler fra Hamas.

– Så å si på plass

– Akkurat nå er ballen på Hamas' banehalvdel, og vi fortsetter å presse på så hardt vi kan, sier tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået AP.

– Avtalen er så å si på plass. Men jeg vil ikke skape forventninger verken den ene eller den andre veien, sier nyhetsbyrået Reuters' kilde, som også beskrives som en høytstående amerikansk tjenestemann.

 Ronen Zvulun
VED MAKTA: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og krigskabinettet forhandler med Hamas via mellommenn. Foto: Ronen Zvulun

Israel og Hamas har forhandlet via meglere, blant annet Egypt og Qatar. En Hamas-delegasjon var lørdag ventet til Kairo for å fortsette samtalene, opplyser en kilde tett på organisasjonen til nyhetsbyrået AFP. Delegasjonen skal der presentere sitt «offisielle svar» på forslaget som ble lagt fram i Paris i februar, ifølge kilden.

Verken Israel eller Hamas har kommentert de siste opplysningene.

Krever liste over gisler

Kilder i det egyptiske sikkerhetsapparatet sier partene er enige om varigheten på en våpenhvile, samt løslatelse av gisler og fanger. Før avtalen er i havn, må det også oppnås enighet om tilbaketrekking av israelske styrker fra Nord-Gaza og en retur for innbyggerne, sier kildene, som sier delegasjoner fra begge sider vil være i Kairo søndag.

 HAMAS MILITARY WING / Reuters / NTB
HAMAS: Skjermdump fra en video publisert av Hamas den 2. mars og verifisert av Reuters: En Hamas-kriger i Gaza city, der det er kamper mellom Hamas og IDF. Foto: HAMAS MILITARY WING / Reuters / NTB

Det israelske nyhetsmediet Ynet siterer en høyt plassert tjenestemann på at Israel ikke vil sende en delegasjon til den egyptiske hovedstaden før de har fått en fullstendig liste over hvilke gisler som fortsatt er i live.

Read Entire Article