– Jeg ville regnet med litt ekstra tid i trafikken, ja

2 weeks ago 35Snøværet gir seg ikke helt ennå.

IKKE HELT OVER: Fantastiske nyheter for noen, litt kjipere for andre. Her fra E6 Vestby mandag kveld. Foto: Statens vegvesen
mandag 12. februar kl. 23:22

Mandag har det vært jevnt snøfall i store deler av Sør-Norge. Nå er det østlendingene som vil få kjenne på snøværet.

Mandag kveld og videre utover natten skal snøværet fortsette. Det vil føre til at mange østlendinger vil bli møtt med snø på veiene tirsdag morgen. Snøværet skal gi seg i morgentimene tirsdag.

– Jeg ville regnet med litt ekstra tid i trafikken, ja. Det kan bli utfordrende for deler av Telemark, Vestfold, Østfold, områdene rundt Oslofjorden og deler av Romerike, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til VG.

Ifølge Haga kan det ha kommet opp mot 20 centimeter utsatte steder innen tirsdag morgen.

Meteorologen sier været ser betydelig bedre utover dagen tirsdag.

– Da er snøværet stort sett over.

Hold fokus på trafikken

Operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt kom for sent på jobb etter å ha havnet i brøytekø på E6 mandag kveld.

Det er han likevel takknemlig for.

– Snølaget i venstrefila var på flere centimeter, og kjører du fort på det blir det som vannplaning. De rekker ikke brøyte overalt, hele tiden, og sånn er det. Ro ned farten, sier Marstad.

Det er sendt ut gult farevarsel for snø på deler av Østlandet. Varselet gjelder fra mandag morgen og ut tirsdag. Foto: Meteorologisk institutt

Han fraråder alle som skal ut på veiene i natt og i morgen tidlig fra å fokusere på noe som helst annet enn nettopp kjøringen.

– Det krever så mye oppmerksomhet. Kjør bilen, ikke gjør noe annet; ikke spis frokost, ikke se på film – hold fokuset på kjøringen.

Dette med film er spesielt aktuelt, for i brøytetoget så han en bak rattet i bilen ved siden av gjøre nettopp det.

– Det er ikke bra. Hold fokuset på trafikken foran, ved siden av deg og bak. Og ro ned hastigheten.

Lavtrykk

Videre utover uken vil det være vekslende vær i Sør-Norge. Det vil stadig være et lavtrykkspreg, men det vil ikke være spesielt kraftig.

– Onsdag vil det stort sett være oppholdsvær. Torsdag kan det komme noe mildluft. I områdene nær kysten, altså Agder, Telemark og rundt Oslofjorden kan det bli omslag med varmegrader og hålke. Det er en liten fare for regn som fryser på bakken, forklarer Haga.

Til helgen melder Haga om oppholdsvær med synkende temperatur og mulighet for sol.

– Helgeværet blir oppløftende, sier meteorologen.

IKKE HELT OVER: Bildet viser snødybden i landet pr. klokken 15.00. Foto: Meteorologene

Det er nordlendingene som får det aller verst i dagene fremover. Tirsdag meldes det om sterk vind i Nordland og deler av Troms og Finnmark.

– Det kan bli en liten storm utsatte steder med kraftige vindkast. Siste del av tirsdagen blir det surt og kraftige vindkast. Det blir utfordrende.

Read Entire Article