Kan du nekte å ta med skole-Ipaden hjem? Vi har sjekket mulighetene.

1 month ago 15



Bruk av læringsbrett er ikke regulert i opplæringsloven. Hva betyr det for deg?

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 12.11.2024 19:00

«Barnet mitt har fått utdelt sin egen Ipad på skolen. Jeg prøver å begrense skjermbruken og har ikke lyst til å ta den med hjem. Hva kan jeg gjøre?»

Slike spørsmål dukker med jevne mellomrom opp i diverse Facebook-grupper og foreldreforum.

Hva sier egentlig lovverket? Kan foreldre nekte å ta med digitale enheter hjem? Og har barna i så fall krav på lekser på papir?

Vi sjekket med Utdanningsdirektoratet. Cathrine Børnes er direktør for avdeling for opplæringsloven og svarer på spørsmålene:

1. Kan foreldre si nei til å ta med nettbrett hjem?

Elevene kan bli pålagt å gjøre lekser, og læreren avgjør om og hvordan disse skal gis, forteller Børnes.

– Læreren gjør egne faglige vurderinger innenfor de føringene som blir gitt av rektor og kommunen/fylkeskommunen, sier hun.

Læreren kan for eksempel gi noen lekser som må løses på læringsbrett, og noen som må gjøres med en bok i papirutgave.

– For at elevene skal gjøre disse leksene, må de altså ta med både læringsbrett og bok hjem. Foreldre kan si nei, men da får ikke eleven gjort leksene sine.

Derfor er det viktig med en god og tillitsfull dialog mellom hjem og skole til det beste for eleven, understreker Børnes.

Hvis elever på ungdomsskolen eller i videregående skole nekter å ta med utstyr og læremidler hjem, kan det føre til at de ikke får levert til rett tid. Dette kan gå ut over ordenskarakteren.

– Men vi er ikke kjent med at dette er en utfordring ute i skolene.

  • Hva mener du om å ha med nettbrett hjem? Si din mening nederst i saken.

2. Hvis foreldrene sier nei til nettbrett hjemme, har barnet da krav på alternative lekser på papir?

– Nei. Dersom læreren eller skolen har bestemt at en lekse skal gjennomføres ved bruk av læringsbrett, kan ikke foreldrene kreve at eleven får gjennomføre leksen på papir.

Hvis skoler velger å sende digitale enheter hjem, er det helt nødvendig med filter på enheten som beskytter mot skadelig innhold på nett, fremhever Børnes.

Kommunene og skolene prøver å finne de beste løsningene for elevene som gruppe, sier avdelingsdirektøren.

– Derfor er det ikke alltid slik at den enkelte forelder kan være med og avgjøre hvordan det skal være for akkurat sitt barn.

Cathrine Børnes er direktør for avdeling for opplæringsloven.

Foto: Udir

3. Hvilke muligheter har foreldre til å påvirke skolen til å bruke mer papir og mindre skjerm?

Ifølge opplæringsloven skal skolen ta med både elever og foreldre på råd. Dette innebærer at de skal få delta og medvirke og dermed få mulighet til å påvirke utviklingen av skolen.

– Det er viktig at foreldrene opplever at de har innflytelse og medvirkning. Det kan for eksempel dreie seg om bruk av læringsressurser, sier Børnes.

Skolen har det overordnede ansvaret for å ta initiativet og legge til rette for et godt samarbeid, understreker hun.

Foreldrene kan påvirke skjermbruken gjennom skoledemokratiet, forklarer avdelingsdirektøren. Om man ønsker å få ned bruken, kan foreldre påvirke gjennom skolens samarbeidsorganer, som for eksempel FAU og samarbeidsutvalg.

– Slikt foreldreengasjement bør skolene ønske velkommen.

4. Kan man nekte at barna skal få utdelt Ipad eller digitale enheter på skolen?

– Nei. Skolen avgjør hvilke enheter elevene skal bruke, sier Børnes og viser igjen til viktigheten av et godt skole-hjem-samarbeid.

Hvorvidt elevene skal ha sitt eget læringsbrett, er ikke regulert i opplæringsloven, understreker hun. Her har altså kommunene og skolene handlefrihet.

– Men vi minner om at digitale ferdigheter er fastsatt som en grunnleggende ferdighet i læreplanverket.

– Betyr det at skjermskeptiske foreldre er prisgitt hvor de bor, og eventuelt hvilken lærer barna har?

– Ja, kommuner og fylkeskommuner er ansvarlige for opplæringen og har derfor lokal handlefrihet på flere områder. Læreplanene for fag er ikke bygd opp slik at skolene skal gi opplæring i kompetansemålene på en bestemt måte.

– Det vi i Udir imidlertid er opptatt av, er at elevene har et trygt og godt læringsmiljø. Det gjelder også på nett. Da er det helt nødvendig med gode systemer som sperrer for innhold barn ikke skal se, legger hun til.

Synes du det er ok å ha med skole-nettbrettet hjem?

Ja.

Av og til, om det ikke blir for ofte.

Nei.

Vet ikke.

Read Entire Article