Kina gir skinke-stikk til EU

4 weeks ago 17EU varslet grep mot Kina. Nå blir parmaskinken brukt som motsvar.

 Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB
SLÅTT PÅ SKINKEN: Kina forsøker å ta grep, trolig som et svar på at EU varslet høyere toll på kinesiske elbiler. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB

Publisert 18.06.2024 03:53 Sist oppdatert 6 minutter siden

I forrige uke kom EU med et økonomisk varsel rettet mot Kina. De mener nemlig det kan være behov for å innføre mer toll på kinesiske elbiler som skal inn i europeiske land. 

Da kan det bli vanskeligere for Kina å drive butikk i Europa. 

Og det er ikke bare bare. EU varsler nemlig at tollen kan komme opp i hele 38 prosent. 

Grunnen til at EU gjør dette, er fordi de mener de kinesiske elbilprodusentene får urettferdig subsidiering innad i Kina. 

Nyter kineserne for godt av dette, kan det utgjøre en økonomisk trussel for elbilprodusentene i EU, mener de. 

Kina selv avviser dette, og mener at  EUs motiv er å beskytte seg selv mot konkurranse. 

Svinehevn 

Svin er det kjøttet som blir mest spist i Kina årlig, ifølge Al Jazeera. 

I 2023 eksporterte EU svinekjøtt til Kina til en svimlende verdi av 28 milliarder kroner, skriver CNN

 Wong Maye-E / AP / NTB
ELSKER SVIN: Det er mye god mat i Kina. En klar favoritt blant mange, er den klassiske «Sweet and sour» laget med svin..... Foto: Wong Maye-E / AP / NTB

Nesten halvparten av svinekjøttet kom fra Spania. Også Danmark, Nederland og Frankrike er i toppen på å eksportere svinekjøtt til Kina. 

Til tross for at kineserne ser ut til å elske europeisk svin, ser det nå ut til at de tar en slags svinehevn mot EU.

Etter at EU varslet at de ville innføre ekstra toll på elbiler, har kinesiske myndigheter nemlig iverksatt en såkalt antidumping-granskning. 

En slik granskning retter seg mot eksportører, som i dette tilfellet er EU, som anklages for å selge produktene sine billigere i landene de eksporterer til, enn i sitt eget hjemland eller ved eget marked. 

 Kacper Pempel / Reuters / NTB
DEN GLADE GRIS: Kina mener EU sine svinepriser i Kina er kunstig lave. Dersom de innfører mer toll på skinke fra EU, kan de lokale produsentene i Kina bli gladere, mener de. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB

– Handelsdepartementet har iverksatt en antidumping-gransking av import av produkter av svin og biprodukter fra gris som stammer fra EU, sier kinesiske myndigheter i en uttalelse.

Danmark fortviler 

Ifølge CNN, har en foreløpig granskning klart å vise at EUs priser er kunstig lave.

Det du kanskje lurer på, er hvorfor Kina synes det er dumt at EU selger svinet billigere i Kina enn i sine egne land, dersom dette faktisk er tilfellet.

Det enkle svaret er at dette kan påvirke de lokale produsentene som allerede lager og selger svin i Kina. Dersom prisene på svin fra EU faktisk er «dumpet», vil dette kjøttet bli mer attraktivt, skriver International Trade Administration. 

 Erik Johansen / NTB
FORTVILER: Danskene frykter Kinas grep kan gå hardt utover danskenes svinesektor. Foto: Erik Johansen / NTB

Dersom Kina ender opp med å heve tollprisene på svin fra EU, kan dette bli svært kostbart for produsenter i Europa. Viktigst av alt, er at det kan skade Kinas etterspørsel for svin fra EU. 

Rådet for dansk landbruk og næring gikk mandag ut og advarte om at landets svinekjøttsektor vil bli hardt rammet dersom Kina innfører restriksjoner på salget av dansk kjøtt. 

Ifølge Reuters, kan svinekjøttleverandører fra Sør-Amerika, USA og Russland komme godt ut av et slikt scenario. 

Read Entire Article