Kina tar over arenareklamen

1 month ago 18Fotball-EM

Fotballen «er kommet hjem». Men mange legger merke til denne detaljen.

 Franck Fife /AFP
BYD: Tyske Volkswagen hadde ikke råd til å være sponsor under EM. Den kinesiske konkurrenten BYD bladde opp i stedet. Her blir logoen kulisse for Albanias målvakt Thomas Strakosha under møtet med Italia i Dortmund. Foto: Franck Fife /AFP

Publisert 17.06.2024 22:42

Etter den første helgen med fotball-EM hersker det en følelse av at fotballen er kommet hjem.

– Endelig kan vi senke skuldrene, sa Erik Thorstvedt til NRK og viste til flere mesterskap i trøblete land.

Fra Tyskland melder Aftenposten at fotballen har vunnet festen tilbake.

Men langs banen forteller lysende reklameskilt at en stor del av festen fortsatt betales av selskap i land som Europa ønsker å distansere seg fra. 

Fem av de globale hovedsponsorene er kinesiske. Det er ett selskap mer enn under EM i 2021.

Og så er Qatar fortsatt med på sidelinjen.

Tabellen viser hvordan verden har forandret seg siden 80-tallet. Den gangen dominerte amerikanske og japanske selskap sponsingen av store mesterskap. Nå tar Kina over. 

Ønsker internasjonal innflytelse

 John MacDougall / AFP
HISENSE: På reklameskjermen bak Kroatias Luka Susic står det «nummer 1 i verden» eller «best i verden» med kinesiske tegn, en del av slagordet til elektronikkprodusenten Hisense. Foto: John MacDougall / AFP

Professor Tor W. Andreassen ved NHH sier sponsing av store mesterskap er en måte å demonstrere økonomisk styrke og global tilstedeværelse.

– Kinesiske selskaper ser på sportssponsing som en strategisk investering for å øke sin merkevaregjenkjenning og utvide sin internasjonale innflytelse, sier Andreassen til TV 2.

– Skiftet fra amerikanske og japanske sponsorer til flere asiatiske, spesielt kinesiske, reflekterer den globale økonomiske maktforskyvningen som har skjedd de siste tiårene, legger han til.

Koster skjorta

 Ozan Kose / AFP
ALIPAY: Albanias Nedim Bajrami feirer sin rekordraske scoring mot Italia mens skjermene skifter til Alipay. Foto: Ozan Kose / AFP

Prisen på et sponsorat er som regel hemmelig. Men det er dyrt. Veldig dyrt. 

Alipay skal for eksempel ha betalt 200 millioner euro for å sponse to fotball-EM. Dermed kan vi gå ut fra at det koster minst 1,1 milliarder norske kroner sponse ett EM.

At betalingsviljen er så stor i Kina, er selvfølgelig attraktivt for Uefa.

Men.

– Hvor spesielt er det at Kina er så tungt inne i 2024, gitt alt som skrives om at Europa må gjøre seg mindre avhengig av Kina?

– Dette viser kompleksiteten i den økonomiske avhengigheten mellom Kina og resten av verden, sier Andreassen.

Lettere sagt enn gjort

 Odd Andersen /AFP
VIVO: Fabian Ruiz har akkurat satt inn Spanias andre mål mot Kroatia. Smarttelefonprodusenten Vivo lyser fra sidelinjen. Foto: Odd Andersen /AFP

Selv om EU er veldig tydelige på at de vil gjøre seg mindre avhengige av Kina, at de vil innføre straffetoll mot biler fra Kina for eksempel – så er sponsingen av EM et eksempel på at det er lettere sagt enn gjort å snu ryggen til. Kina er verdens nest største økonomi.

– Dette skaper en situasjon hvor økonomiske interesser kan komme i konflikt med politiske mål, og det viser hvor integrert Kina er i den globale økonomien.

Dette leverer de kinesiske sponsorene:

BYD produserer el-biler. Kan kjøpes i Norge.

Vivo markedsfører smarttelefoner. Store i India. Global markedsandel på rundt sju prosent.

Alipay er en kinesisk betalingstjeneste med stor internasjonal utbredelse.

AliExpress er Kinas parallell til amerikanske Amazon.

Hisense produserer kjøleskap, fjernsyn og annen forbrukerelektronikk.

Amnesty overrasket over Uefa

 Damien Meyer / AFP
QATAR: Tyskland var blant lagene som demonstrerte mot VM i Qatar. Under EM i Tyskland er Qatar fortsatt sponsor. Foto: Damien Meyer / AFP

Amnesty International har latt seg overraske over at Uefa har fornyet sin avtale med Visit Qatar/Qatar Airlines.

Det var Fifa som fikk det meste av kritikken da VM ble arrangert i Qatar i 2022. Underveis i debatten reiste Uefa til Qatar for å oppdatere seg migrantenes situasjon og omfattende menneskerettighetsbrudd. 

Det forteller politisk rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty.

– Når man likevel velger å ha statlige qatarske selskap som sponsor, så sender ikke det et signal om reelle forpliktelser til menneskerettigheter, sier han. 

Amnesty poengterer at de ikke skal legge seg opp i hvem for eksempel Uefa velger som sponsorer.

– Men vi har etterlyst at de nasjonale forbundene, inkludert de europeiske, skal holde ledelsen i internasjonal fotball ansvarlig for å sikre respekt for menneskerettighetene i forbindelse med internasjonale mesterskap, sier Tangberg.

Read Entire Article