– Det var noe helt eget med å fly rundt i disse «Ironman-draktene» sammen med venner – den frihetsfølelsen hadde ingen andre spill gitt meg før, sier gamer Andreas Ose.
Han har brukt flere hundre timer på action-rollespillet «Anthem» som han kjøpte for nesten tusen kroner i 2019. Spillet har solgt over 5 millioner eksemplarer verden over.
Men nå har den Amerikanske spillutgiveren Electronic Arts (EA) sendt ut en varsel om at spillet snart blir lagt ned.
Og spillerne får heller ingen refusjon.
– Man føler seg litt snytt. Du har jo betalt for en vare du blir fratatt, sier Ose.
Gamer Andreas Ose har brukt både tid og penger på «Anthem», som nå legges ned. – Du har kost deg med spillet, men på en måte sitter du igjen med ingenting.
Foto: Privat– Uakseptabelt
Ose er ikke alene om å føle seg snytt. For på kort tid har over 1,3 millioner spillfans verden over skrevet under på kampanjen «Stop Killing Games», som mener praksisen er ulovlig.
Programleder og produsent i podkasten Nerdelandslaget, Andreas Hedemann, er blant de som har involvert seg i kampanjen.
– Det er litt som at du har kjøpt en bil, men så får du beskjed fra produsenten om at den ikke kommer til å funke mer.
Programleder og produsent i Nerdelandslaget, Andreas Hedemann, har engasjert seg i underskriftskampanjen «Stop Killing Games». Han ønsker at spillutgivere bidrar til å bevare spill som han mener er kulturhistorie.
Foto: P / PrivatOg det finnes flere tilfeller:
Nedleggelsen av bilspillet «The Crew» i 2024 fikk mye oppmerksomhet og førte til en rettssak. To amerikanske fans mener at den franske spillutgiveren Ubisoft villedet dem til å tro at de eier spillet.
– Burde få pengene tilbake
Hedemann syntes det er en skremmende utvikling og opplever det som uakseptabelt.
– Spill er kulturhistorie, og fjernes de for all fremtid vil vi ikke ha mulighet til å oppsøke dem i fremtiden.
Spillene som legges ned er ofte avhengige av at utgiveren drifter en dataserver. Disse koster penger å drifte, og det er en av forklaringene på hvorfor de legges ned.
Men praksisen er i strid med norsk og europeisk lov, mener Forbrukerrådet.
– Det er ikke lov av spillutviklere å ensidig endre eller legge ned deler eller hele spillet, sier Maren Van Buren Struksnæs som er senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet følger nøye med på kampanjen og bidrar gjerne ved behov, forteller senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Maren Van Buren Struksnæs.
Foto: ForbrukerrådetHun mener at praksisen har gått under radaren i flere år.
– Forbrukerne kan ikke stole på at de dyre spillene de kjøper faktisk er spillbare så lenge de ønsker, og det bidrar til at maktbalansen mellom selger og kjøper blir veldig stor.
Skulle gjerne spilt mer
NRK har forsøkt å få en kommentar fra Electronic Arts uten hell, mens Ubisoft ikke ønsker å kommentere saken.
Det franske selskapet viser heller til en tidligere uttalelse om at brukerlisensen til «The Crew» alltid har sagt at når den utløper, har man ikke lenger rett til å bruke eller få tilgang til spillet.
Det populære bilspillet «The Crew» ble lagt ned av den franske utgiveren Ubisoft. Det førte til en rettssak.
Foto: Ubisoft / Ivory TowerAndreas Ose syntes det er trist at spillet han har brukt penger og flere timer på, legges ned. Han kunne gjerne tenke seg bruke flere timer på «Anthem».
– Det kan ikke være sånn at du kjøper et spill til nesten tusen kroner og ikke vet om du får spille det neste år, sier han.
Han mener man ikke kan behandle forbrukere på en slik måte.
– Du sitter igjen med følelsen av at pengene du bruker på spill er til leie og ikke kjøp. Og da må man informeres om det.
Publisert 20.07.2025, kl. 17.13