Milliardpress mot Støre for økt Ukraina-hjelp

3 weeks ago 15



Kortversjonen

  • Jens Stoltenbergs rådgiver i Nato, Gjermund Eide, oppfordrer til å øke norsk støtte til Ukraina.
  • Det er stor usikkerhet om hvordan den nye Trump-administrasjonen vil påvirke krigens videre forløp.
  • Høyre, SV og Venstre vil ha forhandlinger om økt økonomisk hjelp.
  • Ap sier nå at det blir samtaler om støtten til Ukraina i løpet av november.

Frykten er stor for at påtroppende USA-president Donald Trump vil stoppe krigen på vilkår som ikke er til å leve med for Ukraina.

– Vi må ikke sette oss i en situasjon hvor vi i 2026 angrer på at vi ikke gjorde mer i 2024 og 2025, sier Gjermund Eide til VG.

Den norske brigaderen var Stolenbergs fremste militære rådgiver i hans ti år i Nato.

– Hvis ikke Norge gjør mer for Ukraina, hvem skal da ta et større ansvar, spør Eide retorisk.

Gjermund Eide er nå råsgiver i PR-selskapet Kruse Larsen. Gjermund Eide jobber nå som rådgiver i PR-selskapet Kruse Larsen. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

I sin siste måned som Natos generalsekretær, erkjente Jens Stoltenberg selvkritisk at Nato-landende burde ha gjort mer for å bygge opp Ukrainas forsvarsevne i årene etter 2014.

– Vi skulle ha sørget for at Ukraina fikk mer støtte i disse årene, slik at de kunne forsvart seg bedre – eller i beste fall avskrekket Russland fra å prøve seg. Etter 1000 dager med krig ser vi at Russland ikke gir opp sine ambisjoner, at de fortsetter å slåss hver eneste dag. Lærdommen er at vi må gi Ukraina den støtten nå, sier Eide.

Kan miste kontrollen

Gjermund Eide har levert inn uniformen etter at han returnerte til Norge 1. oktober. For et par uker siden begynte han i ny jobb som rådgiver i PR-selskapet Kruse Larsen.

– Alle vestlige land som har noe å gi, må grave dypere i lommene og se hva man har av militært utstyr og penger til å gjøre Ukraina enda sterkere. Hvis vi ikke stopper Putin nå, risikerer vi en utvanning av prinsippet om at enhver stat er suveren, og i verste fall kan vi miste kontrollen over rikdommen vi har fått fra olje og gass. For vi vet ikke hvor Moskva vil slå til militært i neste omgang, sier han.

Politisk dragkamp

Det foregår en politisk drakamp om hvor mye Norge skal gi i støtte til Ukrainas kamp mot Russlands krigføring.

Regjeringen har blitt kritisert for kutt i Ukraina-støtten i 2025-budsjettet, sammenlignet med de to siste årene - fra rundt 27 milliarder kroner i år til 15 milliarder kroner neste år, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Vil øke støtten kraftig

Venstre-leder Guri Melby sier Stortinget må handle for å få opp den økonomiske støtten.

– Venstre har bedt Stortinget om nye forhandlinger med regjeringen om Ukraina-støtten, ved siden av budsjettforhandlingene med SV. Det har støtte fra blant annet SV og Høyre. Men foreløpig ikke fra regjeringen.

 Janne Møller-Hansen / VGGuri Melby. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Ap: Det kommer mer

– I statsbudsjettet har vi lagt frem det som var enigheten mellom alle partiene, 15 milliarder kroner. Så har vi hele tiden sagt at det vil komme mer i løpet av året, sier Åsmund Aukrust (Ap).

Han er Aps utenrikspolitiske talsperson på Stortinget og nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen.

Bilde av Åsmund AukrustÅsmund Aukrust

Høyre har vært ute og signalisert at partiet vil foreslå å tredoble den norske støtten til 45 milliarder neste år, hovedsaklig til militær støtte.

– Akkurat nå er krigen i en avgjørende fase, den vinnes eller tapes nå. Og det er i vår egen sikkerhetspolitiske interesse at Ukraina ikke faller, sa Høyres Ine Søreide til Aftenposten.

Bilde av Ine Eriksen SøreideIne Eriksen Søreide

Tydelig signal

Hun sier at det haster fordi situasjonen «bare blir verre i Ukraina og russerne rykker stadig fremover, nå også med støtte fra Nord-Korea langs fronten».

– Vi har uke etter uke i flere måneder nå bedt regjeringen øke støtten til Ukraina, uten at noe skjer. Derfor har vi bedt Stortinget om å sette seg ned i nye forhandlinger for at vi kan få opp støtten kraftig og raskt.

Hun legger til:

– Det er et flertall av partiene på Stortinget som støtter dette, men så lenge regjeringen avviser det, skjer det dessverre ingenting. Vi kan jo håpe at de endrer standpunkt nå som det er så tydelig signal fra samtlige partier.

SV vil kjempe

SV er nøkkelpartiet, fordi de i alle statsbudsjett siden Støre-regjeringen tiltrådte i 2021, har bidratt til å sikre flertall med Ap og Sp.

Ingrid Fiskaa, utenrikspolitisk talsperson i SV, sier de skal gjøre sitt for å øke Ukraina-støtten.

– SV er positiv til økt støtte til Ukraina. Vi er gjerne med på en tverrpolitisk prosess i Stortinget om dette, og stiller da som krav at også støtten til fattige land skal øke, sier hun.

Bilde av Ingrid FiskaaIngrid Fiskaa

Utenrikspolitisk talsperson i SV.

– Det er ikke riktig at vi har avvist forespørsler om samtaler. Tvert imot har vi tatt initiativ til samtaler med alle partiene, et møte for å diskutere hvordan vi best mulig kan støtte Ukraina videre, sier Åsmund Aukrust (Ap).

– Når vil det skje?

– Det er ikke satt noen dato. Men det vil skje før statsbudsjettet vedtas. så da må det jo bli i løpet av november, sier han.

Etter USA-valget

Gjermund Eide, Jens Stoltenbergs tidligere militære topprådgiver i Nato, mener at utfallet av USA-valget gjør det enda mer viktig å fortelle Ukraina at de kan få mer støtte fra Europa.

– Vi vet ikke hvordan Donald Trump har tenkt å avslutte denne krigen. Men vi vet at Trump kommer tilbake, mer selvsikker, og med et team som kommer til å gjennomføre Trumps politikk. Vi vet også at han ikke ønsker å ta videre ansvar for denne krigen. Og at Europa må ta et større ansvar for Ukraina.

– Har Nato lyktes med å gjøre Ukraina-støtten Trump-sikker?

– Hensikten var ikke å Trump-sikre støtten, men å gjøre leveransene til Ukraina sikrere og forutsigbare. De klaget over at de fikk mindre enn det som ble lovet, og noe av materiellet fungerte ikke. Derfor etablerer Nato en egen organisasjon som tar ansvaret, slik at landene ansvarliggjøres for å yte det de har lovet, og det som kan komme Ukraina til nytte.

– Hva trenger Ukraina mest nå?

– De tre høyeste prioritetene er luftvern, luftvern og luftvern, for å beskytte styrkene som kjemper i øst, og for å hindre et Russland fortetter å ødelegge energiforsyningen foran vinteren, sier Eide.

Aukrust sier at han er enig i at USA-valget gjør en forskjell:

– Det er veldig viktig å fortsette å støtte Ukraina, og det blir ikke mindre viktig etter valget i USA. Og så er det veldig viktig at også USA fortsetter å støtte Ukraina. Jeg vet at statsministeren snakket med Trump om dette tirsdag kveld. USAs støtte har hittil vært så stor at ingen land alene kan erstatte den, sier Åsmund Aukrust.

– Ikke troverdig

– Tror du at det kan bli fred i Ukraina uten at landet på å oppgi territorium til Russland?

– Med dagens militære ressurser som Ukraina rår over, er det ikke troverdig at landet skal ta tilbake alt terreng som Russland har tatt siden 2014. Men i respekt for Ukrainas rett til selv å bestemme under hvilke forutsetninger de kan akseptere en fredsavtale, så skal ikke vi legge premissene for en slik avtale, sier Gjermund Eide.

Read Entire Article