Norge har donert 50 beltegående kjøretøy til Ukraina: – Vil fortsette å støtte så lenge det trengs

1 week ago 13Siden krigen i Ukraina startet, har Norge donert både sivilt og militært utstyr til Ukraina.

Det siste som har blitt sendt til landet er rundt 50 beltevogner som skal hjelpe ukrainske styrker å komme seg frem i ulendt terreng.

Det bekrefter Regjeringen i en pressemelding, tirsdag.

Vognene ble fraktet fra Narvik, og kom frem i forrige uke. Planen har vært hemmelig for offentligheten, og litt over 100 personer har vært involvert i å frakte utstyret, skriver VG.

Beltegående transportkjøretøy kommer seg frem i terreng hvor hjulgående lastebiler må stoppe og er derfor et viktig supplement til lastebiler for å frakte forsyninger.

– Beltevognene kan for eksempel brukes til å frakte ammunisjon, mat og vann for å støtte ukrainske styrker i felt, sier Brage Vik Hansen, talsperson for Hæren, til NRK.

Norsk versjon av beltekjøretøy

Kjøretøyet kalles internasjonalt M548, mens det i Norge går under betegnelsen NM199.

Kjøretøyene har stått på lager i Forsvaret, men er nå vedlikeholdt. Vognene skal erstattes gjennom allerede planlagte prosjekter.

Vognene leveres med 12,7 millimeter maskingevær, som kan plasseres på taket.

Norge har tidligere donert en lang rekke kapasiteter til Ukraina, som Nasams luftvern og stridsvogner. Regjeringen har også besluttet at Norge skal donere F-16 kampfly.

– Ukraina har fortsatt sterkt behov for militær støtte i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. Norge vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det trengs, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Lokalavis visste om forsendelsen

Fremover, avisen fra Narvik, var klar over forsendelsen, og har egne bilder fra frakten gjennom Narviks gater for et par uker siden.

Av hensyn til sikkerheten for både materiellet og for personellet som skulle håndtere materiellet, ble avisen anmodet av Forsvaret om å vente med å publisere opplysningene til etter at materiellet hadde ankommet Polen. Dette har Fremover valgt å ta hensyn til, skriver de selv i saken sin.

Read Entire Article