Ny studie: Mange med synsfeil kan ha mistet lappen på feil grunnlag

1 month ago 23



Hvert år må rundt 550 nordmenn parkere bilen for godt på grunn av synet.

Men mange kan blitt fratatt førerkortet på feil grunnlag, sier Thea Melsen Sudmann.

Hun er lege og doktorgradsstudent ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS), og forsker på synskravene til førerkort i Norge og EU.

Den nye studien viser at rundt 70 prosent av de som blir fratatt førerkortet på grunn av synsfeltutfall, består en praktisk førerprøve i simulator.

synstest-ullevæl-301024

Thea Melsen Sudmann sier mange er fortvile, og opplever at de ikke får bevist sine kjøreevner med dagens testmetode.

Foto: Nadir Alam / NRK

Synsfeltet strekker seg omtrent 90 grader til siden for hvert øye, og er avgjørende for å kunne orientere seg i omgivelsene når man kjører bil.

– Det ser ut til at mange av dem med svekkelser i synsfeltet, fortsatt kan være trygge sjåfører. De har betalt en høy pris som ikke nødvendigvis er riktig, sier hun.

Det norske regelverket baseres på et EU-direktiv fra 2009, og Esterman-metoden til å teste synsfeltet. Denne metoden har lenge vært omdiskutert.

– Vår forskning viser at testing av synsfeltet ikke klarer forutsi hvem som faktisk består en praktisk førerprøve i simulator.

synstest-ullevæl-301024

Bildet viser en deltakers resultat av lysklikktesten. De sorte firkantene er punkter som testpersonen misset.

Foto: Nadir Alam / NRK

Øystein Kalsnes Jørstad, professor og seksjonsleder ved øyeavdelingen på OUS, mener Helsedirektoratets tolkning av EU-direktivet er for firkantet.

– Min opplevelse, og jeg kjenner mange førerkortsaker, er at regelverket per i dag er veldig strengt. Det legger for stor vekt på denne synstesten, sier han.

Jørstad opplever at det er utfordrende for leger å vurdere folks kjøreevner kun ut fra den ene testen. Han mener det må fokuseres mer på praktisk kjøreevne i tvilstilfeller.

– På den måten kan vi også ivareta både enkeltindividets rettssikkerhet og samfunnets behov for trygge veier.

synstest-ullevæl-301024

Øystein Kalsnes Jørstad sier det er vanskelig for leger å skille gode og dårlige sjåfører fra hverandre kun basert på undersøkelse av synsfeltet.

Foto: Nadir Alam / NRK

Nå kan forskningen føre til endringer i reglene.

– Helsedirektoratet vil vurdere endringer i regelverket basert på resultatene i forskningen, herunder med harmonisering med regelverket med våre naboland, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp til NRK.

– Vi er i dialog med forskerne bak dette arbeidet, vegmyndigheten og Samferdselsdepartementet.

Dårligere livskvalitet

Skader på synsfeltet kan oppstå etter blant annet hjerneslag og grønn stær. I 2020 fikk Simon Wiborg (38) fra Flatanger en liten flekk i synsfeltet som følge av et mindre slag.

– Det påvirker meg lite i hverdagen. Jeg føler at jeg fungerer som normalt, sier han.

Da han tok synstesten misset Wiborg imidlertid ett enkelt lysglimt. Det førte til at 38-åringen mistet lappen på flekken.

– Der og da var jeg mest glad for at det gikk såpass bra med meg etter slaget. Det var først i ettertid at konsekvensene gikk opp for meg.

synstest-ullevæl-301024

Kryssene viser lysglimtene Simon registrerte i testen - og den firkanten han misset.

Foto: Nadir Alam / NRK

Mangelen på mulighet til å kjøre bil ble raskt inngripende i hverdagen. Wiborg opplevde at det også gikk ut over livskvaliteten.

– Når man er fra et lite sted i Trøndelag som ikke har samme kollektivtilbud i Oslo, er det klart det har sine utfordringer. Jeg er glad i å kunne hive skiene i bilen og bikkja i bagasjerommet og kjøre til fjells. Det er vanskelig når man ikke har lappen.

Wiborg ble etter hvert også fratatt helsesertifikatet sitt. Han mistet dermed jobben på plattform i Nordsjøen.

Fikk tilbake førerkortet

Da Wiborg deltok på studiet på OUS, besto han alle kognitive tester med glans.

Resultatene viste kun en liten skade på synsfeltet. Wiborg gikk derfor til Statsforvalteren i Trøndelag for å be om dispensasjon fra helsekravene.

I dag er han i full jobb i Forsvaret – og har fått lappen tilbake.

– Det var ikke gitt at det var utfallet. så jeg har vært veldig heldig.

Sudmann og Jørstad understreker at det bare er et mindretall som får dispensasjon fra synskravene, og at de fleste som bestod førerprøven i simulator, fortsatt er uten førerkort. .

synstest-ullevæl-301024

Deltakerne i studiet har selv dekt reise og opphold for å delta. - Engasjementet har vært enormt. Det har vært en skikkelig dugnad, sier Thea Sudmann.

Foto: Nadir Alam / NRK

Prosjektet har vært støttet av både Blindeforbundet og Norsk Glaukomforening. Asle Haukaas, styreleder i sistnevnte, er svært begeistret over resultatene.

Han mener det er på høy tid med endring.

– Det er selvsagt ikke alle som skal ha førerkort til evig tid, men det er et veldig inngripende tiltak for enkeltindivider. Da bør det være god nok dokumentasjon på at de faktisk ikke er egnet for å kjøre bil.

Ifølge Haukaas er mange også redde for å gå til øyelegen av frykt for å miste sertifikatet, og dermed går glipp av viktig behandling.

– Forskningen fra OUS og også Sverige bekrefter at regelverket bidrar til at feil folk blir tatt ut av trafikken.

Samtidig opplever han stor forskjell på hvordan norske sjåfører vurderes i forhold til andre land. Haukaas mistet selv førerkortet grunnet grå stær, forteller han.

– Du treffer ikke meg i trafikken, men du kan treffe europeiske sjåfører med langt dårligere syn.

Publisert 03.11.2024, kl. 22.39

Read Entire Article