Pia Tjelta (46) og Kristoffer Joner (51) gjenforenes i ny film

4 weeks ago 21RADARPAR: Pia Tjelta og Kristoffer Joner har ikke spilt sammen siden kultklassikeren «Mongoland». Foto: Simen Øvergaard/NewsLab

– En kontroversiell og intim film, sier regissøren.

  • Bilde av Benjamin Brekken
søndag 19. mai kl. 11:02

Ikke siden «Mongoland» i 2001 har Pia Tjelta og Kristoffer Joner delt skjermen i en spillefilm. Nå er den lange ventetiden imidlertid snart over. Duoen gjenforenes i filmen «Eva», hvor spillefilm-debutant Nina Knag står for manus og regi.

– Jeg ser Eva som en av de aller mest grensesprengende karakterene jeg noensinne har fått spille. Hun er en dypt kompleks karakter. Til tider grusom, men også gjenkjennelig, sier Tjelta i en epost til VG.

46-åringen er også påkoblet prosjektet som produsent.

Filmskaper Knag sier til VG at hun er storfornøyd med å ha samlet Tjelta og Joner igjen.

– Det var på høy tid med en gjenforening. Å få med seg så fantastiske skuespillere i min debutfilm er så klart veldig stas.

DEN GANG DA: Pia Tjelta og Kristoffer Joner i «Mongoland». Det var Tjeltas første spillefilm og Joners andre. Foto: Europafilm

«Eva» er en thriller hvor en kvinne (Tjelta) innleder et forhold til en asylsøker som leier i huset der hun bor med mannen sin (Joner). Den forbudte romansen får fatale konsekvenser for dem begge.

– På et overordnet plan kaster denne historien et kritisk blikk på hvordan vestlige land behandler folk på flukt fra krig og fattigdom. Historien kler av oss, både ved å eksponere våre fordommer og ved å avsløre hvem man makter å være i møte med andres sårbarhet, når man selv har noe å miste, skriver Tjelta.

Dystert opplegg. Knag forteller at de ble nødt til å avvæpne alvoret med litt humor.

– Vi hadde akkurat noen dager med leseprøver. Selv om tematikken og scenene tidvis er mørke, er det lenge siden jeg har ledd så mye. Kanskje måtte vi bare le oss gjennom det for å orke å gå inn i disse destruktive følelsene, sier hun.

SPILLEFILM-DEBUTANT: Regissør Nina Knag har skrevet manus sammen med Kathrine Valen Zeiner. «Eva» er Knags første spillefilm. Foto: Simen Øvergaard/NewsLab

Lanseres i Cannes

«Eva» har fått Scanbox som distributør i Norden, mens danske REinvent tar seg av det internasjonale salget. Filmen lanseres under filmfestivalen i Cannes i år.

Filmskaper Knag forteller at det er betydningsfullt.

– Det er veldig gøy at vi møter interesse og engasjement rundt filmen allerede før den er laget. Det blir spennende å se hvor bredt vi kan nå ut når «Eva» er ferdig på nyåret 2025.

Innspillingen av «Eva» starter opp i slutten av mai, og skal spilles inn i Odda og Bergen.

– Den største utfordringen er nok at vi skal filme på tjue dager, som er ganske lite. Samtidig er ambisjonene skyhøye, så det kommer til å bli intenst, forteller Knag.

Apropos Cannes. Tidligere Gullpalmen-vinner Renate Reinsve har en ny amerikansk TV-serie på trappene (sak fortsetter under video):

– Makt og begjær

I en pressemelding sier Knag at «Eva» blir en intim film. Hun utdyper overfor VG.

– Jeg vil lage en kontroversiell, nær og slagkraftig film om makt og begjær, sett gjennom øynene til en grenseoverskridende hovedperson. En kompleks kvinneskikkelse som vi sjelden ser på film, forklarer hun.

Ideen fikk hun under Syria-krisen for noen år tilbake.

– Da kom det frem en del saker i media om godt voksne kvinner som innledet seksuelle forhold til unge menn på asylmottak. Jeg ble veldig fascinert av hvem disse kvinnene er og de skjeve maktforholdene i slike forhold. Da begynte jeg å dykke inn i tematikken.

Filmen er tildelt 6.750.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt.

Read Entire Article