Psykologen ville kalt det en hekt. Jeg er fanget i et skadelig forhold – med Fifa.

1 week ago 9Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Psykologen ville kalt det et hekt. Jeg er fanget i et skadelig forhold – med Fifa.

Publisert: 10.07.2024 20:00

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Jeg liker å tro at min første geopolitiske tanke som barn var «jeg elsker fotball, men jeg hater Fifa».

De fleste som var barn på 2000-tallet, husker skurker som «Cruella de Vil», «Shego» og «Scar». De skurkene jeg husker best fra den tiden, heter Sepp Blatter og Michel Platini. To menn som for meg ble posterboys på en ødeleggende utvikling for sporten jeg alltid har elsket.

For meg er Det internasjonale fotballforbundet – Fifa – han fyren som er ganske kjip og har mange kjipe venner, men som jeg likevel ikke klarer å slutte å være hekta på. Så her sitter jeg, fanget i et skadelig forhold med Fifa.

Psykolog Sissel Gran skriver om hekt i relasjoner til andre mennesker, men jeg føler meg hekta på Fifa. Han er kanskje kjip, men vi finner på så mye gøy sammen (fotball).

Jeg vet at det ikke er bra, men jeg klarer faktisk ikke la være.

Korrupsjon, slaveri og homohat

Europamesterskapet i fotball for menn er snart over. Jeg har tenkt endelig, et fotballmesterskap man kan se uten å få dårlig samvittighet! Men er det kanskje det siste av sitt slag? Årets EM fremstår befriende upolitisk etter en lang rekke mesterskap overskygget av kontroverser. (Dersom man ser bort ifra at hele mesterskapet er sponset av Visit Qatar, men turisme kan jo være krampaktig upolitisk dét også.)

Likevel ligger det en uggen følelse langt inne i magen, som ikke vil forsvinne helt.

La oss ta en rask gjennomgang av de foregående fotballmesterskapene for herrer:

  • I 2018 ble VM avholdt i Russland, som ble kritisert for blant annet bruk av nordkoreansk arbeidskraft under slavelignende omstendigheter.
  • Under EM i 2021 ble den store snakkisen at Uefa stanset bruken av pridefarget belysning på Allianz Arena.
  • VM i Qatar i 2022 handlet i mindre grad om fotball og i større grad om hvor mange migrantarbeiderne som egentlig mistet livet under byggingen av stadioner.

I pausene under EM-kampene, mens reklamene for Visit Qatar, breddefotballen og viktigheten av hjerte- og lungeredning ruller over skjermen, tenker jeg ofte på hvorfor det er blitt sånn. At hver gang jeg tenker på favorittsporten min, tenker jeg også på korrupsjon, sosial dumping, kvinneundertrykkelse, homohat og udemokratiske regimer? Jeg tror jeg har svaret: Fifa.

Mesterskap uten politikk

Nå heter Fifas direktør Gianni Infantino, og ifølge The New York Times har han selv arbeidet i kulissene for å sørge for tildelingen av VM i 2034 til Saudi-Arabia. For eksempel da han hyret inn private diplomater for å legge til rette for samarbeid om VM mellom Hellas og Saudi-Arabia.

Denne tildelingsprosessen er et symptom på noe av det som er problemet med dagens internasjonale toppfotballsystem: manglende gjennomsiktighet i tildelingsprosessene og en merkelig form for politisk nøytralitet som fører til at land som hver dag begår alvorlige menneskerettighetsbrudd, får lov til å arrangere mesterskap.

Komikeren bak kronikken

Hani Hussein er 29 år og bor og gjør standup i Oslo. Sosiale medier: @imnothani

I 2030 skal VM avholdes blant annet i Marokko, som er en kolonistat på grunn av deres annektering og kontroll over Vest-Sahara. VM i 2026 avholdes i USA, der abortrettigheter innskrenkes over en lav sko og Donald Trump kan bli president igjen.

Her er det mye å bli frustrert og sint over når man skal prøve å kose seg med fotball!

Infantino lovet rydde opp etter Sepp Blatter, som forlot Fifa etter å ha vært involvert i en korrupsjonsskandale. Men nå kan det se ut til at han er blitt slukt av det samme, lite endringsvillige systemet, der penger alltid kommer over fotballen.

Litt som når han fyren man er hektet på, lover å forbedre seg – men ikke klarer det.

Forsøk på boikott i 2022

Mange boikottet VM i Qatar i 2022. Jeg gjorde også et iherdig forsøk, men der satt jeg likevel og så finalen på storskjerm. Det var juleavslutning, og hele kvelden var jeg klar over at kampen skulle vises på storskjerm i rommet ved siden av. Jeg klarte å holde meg unna til det var fem minutter igjen av kampen, mer klarte jeg rett og slett ikke.

Ble jeg revet med? Ja. Har jeg heiet på Frankrike hele livet? Nesten. Ble jeg ordentlig rørt da Lionel Messi endelig vant et VM med sitt kjære Argentina? Utrolig.

Hva kan jeg si? Det er vanskelig å komme seg ut av et forhold med barndomskjæresten din som bare blir kjipere og kjipere med årene. Gamle vaner er vonde å vende, spesielt når det er fotball involvert.

Ut av klørne til Fifa?

Det mest moralske i den situasjonen jeg befinner meg i, vil være å boikotte all internasjonal toppfotball, strupe inntektene og tvinge frem en endring i Fifa og systemet. Man må rive seg løs fra klørne til den kjipe fyren og finne seg en varm, omsorgsfull og real fyr – den lokale fotballklubben.

Kanskje burde jeg slutte å heie på Arsenal og begynne å heie på Skeid IL? Slutte å følge EM og VM og heller jobbe som frivillig på Norway Cup?

Men er det ok om jeg gjør begge deler? Kanskje jeg kan se på annenhver Arsenal-kamp, bare? Og kanskje jeg kan se de store mesterskapene, for de er jo bare hvert fjerde år? Kanskje jeg kan heie på Arsenal, men aldri dra til Emiratene? Men jeg har jo alltid drømt om å dra til Emiratene ...

Hm. Det er jo dette som er greia med hekt, som Sissel Gran snakker om. Når du tror at du er fri, kommer de tilbake inn i livet ditt med lovord og forlokkelser (fotball) og drar deg rett tilbake i klørne sine igjen.

Read Entire Article