Putin raser mot Vesten: – Nå er det ingen vei tilbake

1 month ago 26Russlands president Vladimir Putin hevder vestlige lands modell for global sikkerhet kollapser og sier det ikke er noen vei tilbake. Samtidig presenterer han sine betingelser for våpenhvile i Ukraina.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Publisert: 14.06.2024 12:39 | Oppdatert: 14.06.2024 12:59

Putins uttalelser kom på et møte med ansatte i det russiske utenriksdepartementet.

Han anklaget også USA for å undergrave global sikkerhet fordi landet har trukket seg fra nedrustningsavtaler.

– Den vestlige modellen for global sikkerhet har kollapset. Nå er det ingen vei tilbake, sa Putin.

Putin kunngjorde i en tale i februar 2023 at Russland suspenderte atomavtalen Ny Start. Måneden etter svarte USA ved å stanse delingen av data om atomvåpen med Kreml. Avtalen var på dette tidspunktet den siste gjenværende nedrustningsavtalen mellom landene.

Putin: Vil beholde okkuperte områder og hindre ukrainsk Nato-medlemskap

Uttalelsene kommer samtidig som Ukraina har fredskonferanse i Sveits. Russland har drevet med krigføring i Ukraina siden 2014, og invaderte landet for fullt i februar 2022. Titusenvis av sivile er drept.

På konferansen vil Ukraina frem tre krav for en videre fredsprosess. Det skal de legge frem for rundt 90 land, men Russland og Kina er ikke ett av disse.

Putin har derfor benyttet sin tale til ansatte i eget embetsverk til å legge frem sine krav til en fredsprosess.

Putin har tidligere sagt at målet er å «denazifisere» Ukraina.

I dag sier den russiske presidenten at de vil gå med på en våpenhvile og starte fredssamtaler hvis ukrainske soldater trekker seg fra de fire regionene som i dag er okkupert av Russland. Og at Ukraina dropper alle planer om å bli medlem av Nato.

Hevder Kyiv-angrep og drap på sivile skulle presse frem fredsavtale

Putin sier også at den russiske offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Operasjonen møtte imidlertid et innbitt ukrainsk forsvar og ble en fadese. Store kolonner av russiske stridsvogner og kjøretøy ble ødelagt langs veiene rundt byen, og det raste harde kamper blant annet om Hostomel-flyplassen før russerne ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Da ble det avdekket omfattende russiske grusomheter i områdene som i en kort periode var okkupert, blant annet Kyiv-forstaden Butsja. Likene av menn, kvinner og barn lå i gatene, på gårdsplasser, i hus og i massegraver. Noen viste tegn på tortur. Det endelige tallet på drepte sivile er ennå ikke avklart, men det skal være snakk om over 400.

Read Entire Article