Putin til Nord-Korea: – Har blitt veldig desperat de siste månedene

4 weeks ago 15Kortversjonen

  • Putin besøker tirsdag og onsdag Nord-Korea for første gang på 24 år.
  • Det er ventet at møtet med Kim Jong-un blant annet skal handle om landenes «allianse mot Vesten» og Nord-Koreas støtte til krigen i Ukraina.
  • Amerikanske myndigheter sier de frykter at Nord-Korea vil sende våpen som Russland kan bruke i Ukraina.
  • Putin skal senere i uken besøke Vietnam.

I forkant av besøket har både nordkoreanske og russiske medier skrevet at besøket vil handle om de to landenes allianse mot Vesten.

Det er også ventet at Putin vil søke støtte til sin krigføring i Ukraina, skriver CNN.

Putins besøk tirsdag og onsdag er hans første i diktaturet Nord-Korea på 24 år, etter at han besøkte Kim Jong-uns far Kim Jong Il i juli 2000.

Forholdet mellom de to landene har blitt varmere og varmere de siste årene, og Kim Jong-un besøkte sist Putin i Russland i september i fjor.

– Avhengig av autoritære land

I et brev publisert i statlige, nordkoreanske medier tirsdag morgen, takker Putin landet for støtten til krigen i Ukraina –det Russland omtaler som en militæroperasjon.

Han erklærer også at Russland vil støtte Nord-Koreas forsvar mot det han mener er militære trusler og press fra USA.

– Vi skal utvikle alternative handelsmekanismer og gjensidige avtaler som ikke er kontrollert av Vesten, skriver Putin i brevet, som ble publisert timer før han er ventet å ankomme Nord-Korea.

Den russiske presidenten skriver også at de to landene sammen skal bygge opp sikkerheten i Eurasia.

Les også: Tass: Putin besøker Nord-Korea denne uken

Det russiske besøket til Nord-Korea kommer bare dager etter et toppmøte mellom vestlige ledere og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Sveits.

– Det viser hvor avhengig president Putin og Moskva nå er av autoritære land over hele verden, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg i en tale ved Wilson Center i Washington D.C mandag, skriver NTB.

– Deres nærmeste venner og de største støttespillerne for den russiske krigsinnsatsen, angrepskrig, er Nord-Korea, Iran og Kina.

Gallakonsert og en mulig avtale

Putins utenrikspolitiske rådgiver Yuri Ushakov sier ifølge Reuters at Russland og Nord-Korea trolig vil signere en avtale under besøket.

– Avtalen vil ikke rettes mot et annet land, men vil ta for seg videre samarbeid. Den vil bli signert med tanke på det som har skjedd mellom landene våre de siste årene, når det gjelder internasjonal politikk og økonomi. Det inkluderer selvsagt også sikkerhetstemaer, sier han.

Les også: Kim og Putin møtes igjen: – Ser alt som en kamp mot Vesten

Ifølge russiske medier reiser flere viktige menn sammen med Putin til Nord-Korea, blant dem forsvarsminister Andrej Belousov og utenriksminister Sergei Lavrov.

Under besøket skal Putin og Kim snakke sammen en-til-en, og det er også ventet at Nord-Korea vil ta imot den russiske presidenten med en gallakonsert i hovedstaden Pyongyang.

– Vi er ikke bekymret for besøket i seg selv. Det vi er bekymret for er at disse to landene styrker båndet seg imellom, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhet John Kirby til CNN.

USA frykter våpen-avtale

De siste månedene har både USA og Sør-Korea anklaget Nord-Korea for å ha sendt ammunisjon og missiler til Russland – noe begge land har avvist.

Den amerikanske militæretterretningsorganisasjonen DIA har også levert en rapport om at nordkoreansk våpennedfall er funnet i krigen mot Ukraina.

– Putin har blitt veldig desperat de siste månedene, sier utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller til Reuters.

Les også: Biden til Stoltenberg: – Jeg kommer til å savne deg

Han hevder at Nord-Korea allerede har gitt Russland flere titalls kryssermissiler og over 11.000 containere med ammunisjon.

Amerikanske myndigheter mener Putin nå er på jakt etter mer våpen.

– Jeg er ganske sikker på at det er det han holder på med, sier Miller til Reuters.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap anklages Russland for å hjelpe Nord-Korea med å utvikle sine romfarts- og spionprogram i bytte mot våpen.

USA har tidligere sagt at de er bekymret for hva en slik byttehandle vil innebære.

– Er det penger? Er det energi? Er det noe som gjør at de kan videreutvikle sine atom- eller missilprodukter? Vi vet ikke, men vi er bekymret for det og vi følger nøye med, sa viseutenriksminister Kurt Campbell til Reuters i forrige uke.

KLAR FOR BESØK: Nguyen Thi Hong Van driver en butikk som selger russiske suvenirer i Hanoi. Denne uken får Vietnam besøk av Putin. Foto: Thinh Nguyen / Reuters / NTB

– En seier for Kim Jong-un

Etter han har vært i Nord-Korea, skal Putin videre til Hanoi i Vietnam. Også dette besøket skal vare i to dager, skriver CNN.

– Listen over land som vil ønske Putin velkommen er kortere enn den noen gang har vært, men for Kim Jong-un er dette besøket en seier, sier professor Leif-Eric Easley ved universitetet Ewha i Seoul i Sør-Korea til Reuters.

– Ikke bare oppgraderer det Nord-Koreas status blant land som står mot den internasjonale verdensordenen ledet av USA, det bidrar også til å øke Kims popularitet i hjemlandet.

Read Entire Article