Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt, en av landets fremste eksperter på forvaltningsrett, mener imidlertid at Johansens etterlønn er uproblematisk.
Foto: Olav Olsen
Publisert: 21.11.2023 05:42
Kortversjonen
- Tidligere byrådsleder Raymond Johansen kan få rundt 400.000 kroner i etterlønn, selv om han har skaffet seg ny jobb.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Raymond Johansen (Ap) kan få nesten 400.000 kroner i etterlønn av fellesskapet. Det meldte NRK mandag. Dette til tross for at han allerede har fått en ny jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Johansen har selv valgt å begynne i jobben i januar – tre måneder etter at han gikk av som byrådsleder 25. oktober. Med det kan han sikre seg maksimal etterlønnsutbetaling.
Johansen var ikke blid da han fikk spørsmål fra NRK om han virkelig trengte etterlønnen han nå har søkt om.
«Fy faen. Et uanstendig spørsmål», tordnet han og påpekte at det er helt naturlig at man trenger tid mellom sånne oppdrag.
Nå stiller jusprofessor Hans F. Marthinussen (UiB) spørsmål ved om Johansen faktisk har rett på etterlønn.
«Raymond Johansen må gjerne mene at det er frekt av NRK å stille spørsmålet, men det er vel mye som tyder på at han mottar urettmessig etterlønn. Du kan faktisk ikke lovlig legge inn en ferie-/friperiode før ny jobb», skriver han på X/Twitter.
Praktisen med etterlønn for politikere har det siste året vært heftig debattert etter avsløringer om stortingspolitikere som har fått for mye i etterlønn.
«Umoralsk»
Retten til etterlønn for kommunepolitikere er nedfelt i Kommuneloven. Der slås det fast at folkevalgte kan søke om etterlønn når de fratrer fra et fulltidsverv.
«Retten til ettergodtgjøring skal avkortes krone for krone mot annen inntekt. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra.»
Spørsmålet er derfor: Kan Johansens utsatte oppstart i ny jobb regnes som en ordinær inntekt han frivillig avstår fra?
Ja, mener jusprofessor Marthinussen, som i hovedsak jobber med formuesrett.
– Min oppfatning er at Johansens etterlønn vil være i strid med lovens intensjoner, men dette er gråsonejus. Men slik jeg oppfatter det, er dette en ytelse man mottar når man ikke har noen annen jobb å gå til, sier han til Aftenposten og legger til:
– Uansett om det er brudd på loven eller ikke, er det iallfall umoralsk å utnytte ordningen på denne måten.
Johansen: – Heldigvis ikke min jobb å tolke kommuneloven
Aftenposten har spurt Raymond Johansen om han er trygg på at han har krav på etterlønn.
– Det må du nesten spørre Oslo kommune om. Jeg har gitt dem alle opplysninger. Det er heldigvis ikke min jobb å tolke kommuneloven, skriver han i en SMS mandag kveld.
Videre skriver han at lovens intensjon må avgjøres av andre.
– Jeg har ikke krevd noe annet enn å søke, avslutter han.
Byrådslederens kontor har ikke besvart Aftenpostens henvendelser mandag kveld.
Raymond Johansen (Ap) var byrådsleder i Oslo frem til 25. oktober. I januar begynner han i ny jobb i Norsk Folkehjelp. Foto: Olav Olsen
Professor i forvaltningsrett: – Helt greit å få etterlønn selv om ny jobb venter
Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen (UiB) mener Johansen har loven på sin side. Bernt regnes som en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett.
– Slik jeg leser loven, er meningen at denne bestemmelsen skal gjøre det mulig for folkevalgte som har jobbet med politikk på heltid, å få summe seg litt før han eller hun går inn i et nytt tilsettingsforhold, sier han.
Bernt mener det ikke er et krav at den tidligere folkevalgte må være aktivt arbeidssøkende. Å utsette tiltredelse i ny jobb er helt i orden, mener han.
– Men er du allerede i en stilling og har hatt permisjon fra denne for å drive politikk, blir det noe annet.
– Så dette er helt uproblematisk?
– Ja. Hvorfor han velger å gjøre det, er likegyldig. Det er helt greit å få etterlønn selv om ny jobb venter, så lenge tiltredelsen ikke skjer tidligere enn tre måneder etter at du fratrådte vervet som heltids folkevalgt, sier Bernt.
«Feil å bruke etterlønnsordningen til dette»
Også Rødts gruppeleder Sivash Mobasheri har mandag reagert på Johansens etterlønn. Han ber nå om en ny gjennomgang av reglene for etterlønn i Oslo kommune.
«Etterlønnsordningen er allerede svært raus, men her er spørsmålet om den utnyttes i tråd med intensjonen og lovverket eller ikke,» skriver Mobasheri i et forslag til forretningsutvalget i bystyret.
Mobasheri understreker overfor NRK at han unner Johansen ferie, men at han mener det er feil å bruke etterlønnsordningen til dette.
Signerte med e-postadressen til sin nye jobb
Aftenposten har fått innsyn i et skjema Johansen sendte til KaranteneutvalgetKaranteneutvalgetKaranteneutvalget avgjør saker om karantene og saksforbud for byråder, byrådssekretærer, komitéleder, komiténestleder, ordfører, varaordfører og i særskilte tilfeller andre politikere ved overgang til ny stilling utenfor Oslo kommune. i Oslo kommune 12. november.
I skjemaet har Johansen signert med e-postadressen raymondj@npaid.no – altså adressen til sin nye jobb. «Npaid» står for Norwegian People's Aid, det engelske navnet på Norsk Folkehjelp.
– Har du allerede fått e-postadresse i den nye stillingen din, som du nå bruker selv om du ikke har tiltrådt? Hva er grunnen til det?
– Jeg har fått låne en PC av Norsk Folkehjelp all den tid jeg sto uten etter at jeg ga fra meg min til Oslo kommune. Derfor egen e-postadresse, svarer han i en SMS.