Sbankens popularitetsfall: Hun legger frem milliardresultat, han får ikke klippe håret

1 week ago 20Kundeopprøret mot DNBs kjøp av Sbanken har ikke lagt seg. Nå er Sbanken den minst likte banken av alle i Norge på omtaletjenesten bytt.no. Selv DNB er bedre likt.

DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen og Sbanken-sjef Øyvind Thomassen. Foto: Stig B. Hansen og Paul S. Amundsen

Publisert: 10.07.2024 22:16

Kortversjonen

– Jeg fikk et inkassovarsel etter at et fast oppdrag ikke hadde blitt trukket, sier Anneliv Hoset Grinde.

Hun har vært mangeårig kunde i Sbanken.

Nå er tålmodigheten tynnslitt.

I Facebook gruppen «Sbanken kundeflukt», med nær 30.000 medlemmer, lufter hun sin frustrasjon over det som synes som nok et problem hos banken som tidligere var kjent for svært god kundetilfredshet:

Faste trekk stoppes tilsynelatende helt vilkårlig.

Da Grinde mottok inkassovarselet, tok hun kontakt med kundeservice i Sbanken for å få en oppklaring. Kundebehandleren skal ifølge Hoset Grinde ha sagt at enten hun eller noen fra banken hadde avbrutt avtalegiroen.

Hvilken hjemmel banken hadde til å avbryte en avtalegiro, fikk hun ikke svar på, sier hun.

– Poenget borte

– I tillegg fikk jeg beskjed om at det er mitt ansvar å forsikre meg om at avtalegiroen er aktiv hver måned. Da er jo poenget med en avtalegiro borte, sier Grinde til Aftenposten.

I kommentarfeltet under hennes innlegg på FB-gruppen, får hun vite at hun på langt nær er alene om å oppleve dette nå. Flere andre Sbanken-kunder forteller om samme opplevelse.

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker i mediene, sier kommunikasjonsrådgiver Julia Stelzer Norberg, i det som nå kalles DNB-konseptet Sbanken.

På generelt grunnlag sier hun at det viktig å legge inn ny forfallsdato dersom en avtalegiro stoppes, regninger med utgått forfallsdato vil ikke bli betalt. Det er også viktig å huske å ha høy nok månedlig beløpsgrense.

Anneliv Hoset Grinde

Kunde i Sbanken siden oppstarten våren 2000

Fra best til dårligst likt

Helt siden det i april 2021 ble klart at Norges desidert største bank ønsket å kjøpe lille Sbanken, har mange av Sbankens kunder protestert. Da DNB-oppkjøpet ble et faktum året etter, bare fortsatte det.

Mange har byttet bank. Andre blir, men gir krasse tilbakemeldinger via sosiale medier.

Noe av det som har utløst protestene: Nettbanken er nedlagt slik at all innlogging må skje via en ny mobilapp, muligheten for å betale med Apple Pay er fjernet, prisene for fondstjenester er økt kraftig, svært store problemer med å flytte aksjer og fond.

omtaletjenesten bytt.no er Sbanken nå rangert som 116 av totalt 116 norske banker. DNB er nummer 115.

Sbanken var på rangert på førsteplass i samme oversikt i 2019, og var på pallen så sent som ved inngangen til 2023.

Kona krever hårstrikk?

Også på Norsk kundebarometers årlige undersøkelse av kundetilfredshet har fallet vært stort. I 21 år var Sbanken helt på topp blant norske banker.

Den mangeårige sjefen for Sbanken, Øyvind Thomassen, lovet i januar å ikke klippe seg før Sbanken igjen «har de mest fornøyde bankkundene i Norge».

– Håret ska’kke «gå» før vi har de mest fornøyde kundene igjen, om det så blir til jeg går i graven, sa Thomassen i et portrettintervju med A-magasinet i mai.

Det har ikke lykkes Aftenposten å nå Thomassen for å få en oppdatering på hans nåværende hårlengde, men kommunikasjonsrådgiver Stelzer Norberg uttaler:

– Han har ingen frisørtime booket i kalenderen for øyeblikket, vi skal definitivt gi beskjed når han har det. Siste status, så vidt jeg vet, er at Thomassens kone har truet med å kjøpe hårstrikk til ham.

Innrømmer vanskelig år

Mye av den krasse omtalten på sosiale medier rettes mot DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen, som hele veien har frontet oppkjøpet.

Torsdag morgen legger hun frem bankens resultater for 2. kvartal. På forhånd er det ventet at Braathen da vil fortelle at DNB tjente litt over 12 milliarder kroner før skatt i dette kvartalet.

Men selv med slike milliardresultater, har DNB ikke gjort det bra på Børsen i 2024. Inkludert utbytter er aksjonærenes avkastning kun 2,4 prosent hittil i år.

DNBs problemer med å skape utlånsvekst og bankens stadig fallende markedsandeler bekymrer. Som figuren under viser, har markedsandelene i privatmarkedet vært fallende lenge.

Oppkjøpet av Sbanken ga et solid løft, men blant annet kundeflukten fra Sbanken har bidratt til at trenden igjen peker ned.

Mange Sbanken-kunder blir også værende i banken. Noen av disse har laget sin egen Facebook-gruppe kalt «Vi som fortsetter i Sbanken», riktignok med bare 732 medlemmer foreløpig.

«Dette er gruppen for oss som fortsetter i Sbanken, frivillig eller ufrivillig» heter det. Også her er det langt mellom godordene.

– Det har vært en turbulent vår for Sbanken, men det er roligere nå. Sbanken har blant markedets beste boliglånsrenter og gjør stadige forbedringer i appen etter flyttingen til felles teknisk plattform i påsken, lover Julia Stelzer Norberg.

Read Entire Article