Søndag kan det være over, opplev Marka før det er for sent. Her er vår guide.

1 month ago 5483Skiløypene i hele Marka, med ett viktig unntak, står klare til det som kan bli vinterens beste helg. Et godt tips er å komme seg ut tidlig søndag, før mildværet.

Foto: Stein J. Bjørge

  • Gunnar Kagge

Publisert: 20.01.2024 07:15

Man skal langt tilbake i tid for å finne like gode skimuligheter som det Oslomarka kan by på i helgen. Den som vil oppleve scooterløyper, som langt fra kjøres opp hver vinter, bør benytte sjansen lørdag eller søndag formiddag.

Et godt tips er å sjekke værmeldingen og Skiforeningens føremelding. Værmeldingen blir viktig søndag. Etter en kald lørdag blir det mildere og mer nedbør. Særlig i lavereliggende områder kan det bli temperaturer rundt null, eller litt høyere.

Kollektivselskapene har allerede varslet at det kan bli trafikkproblemer utover søndagen.

Vikerfjell er Oslos nærmeste høyfjell.  Og ligger bare halvannen time fra hovedstaden.

Vikerfjell er Oslos nærmeste høyfjell. Og ligger bare halvannen time fra hovedstaden. Foto: Ørn e. Borgen

Snøen ligger såpass langt ned i byen at Skiforeningen har laget løyper helt ned i flere boligområder.

I denne saken finner du et kart som viser mulighetene:

I tillegg er det fine og barnevennlige skiløyper på Ekebergsletta og Bygdøy.

Her er noen tips til litt roligere løyper:

Prøv ulvens rike lørdag!

Østmarka sørøst for byen er usedvanlig bra nå. Også der er lite brukte skiløyper godt preparert denne vinteren. Vanligvis er det langt mindre mennesker der enn i Nordmarka.

Dersom værmeldingen slår til, er det lørdag som gjelder i denne «lavereliggende» skogen. Søndag ettermiddag blir det muligens mildt og vått.

For ti år siden hadde forsker Petter Wabakken med seg Aftenposten på ulvesporing i Østmarka. Bildet er fra Losbyvassdraget.

For ti år siden hadde forsker Petter Wabakken med seg Aftenposten på ulvesporing i Østmarka. Bildet er fra Losbyvassdraget. Foto: Gunnar Kagge

Denne delen av Oslomarka er lett tilgjengelig med offentlig transport. Mange T-banestasjoner ligger der løypene begynner. De går til serveringssteder som Mariholtet, Rustadsaga, Skullerudstua, Skjeldbreia, Sandbakken og Vangen.

De fineste og minst brukte løypene ligger øst for Elvåga.

Østmarka har nå hatt en fastboende ulvefamilie i flere år. Sjansen for å se dem er minimal. Men særlig sør i Marka, er det mulig å se spor etter den.

Med bil er det mange parkeringsplasser, både på nordsiden og vestsiden av Østmarka.

Parkeringsplassene ligger rundt nesten hele Østmarka.

Parkeringsplassene ligger rundt nesten hele Østmarka. Foto: Skjermdump fra Skiforeningen

Dersom man har tid og vil lenger unna løyper med mye folk, er det en guide til hvordan man kan ta toget til skiløyper her:

Med bil kan man oppsøke Oslos nærmeste høyfjell:

Spålen er i hjertet av Marka, lett tilgjengelig fra Ringkollen og Mylla.

Spålen er i hjertet av Marka, lett tilgjengelig fra Ringkollen og Mylla. Foto: Gunnar Kagge

Problemer på Krokskogen

Skiforeningen kjører ikke bare løyper. De stiller også opp med busser som tar skiløpere til utfartssteder lenger nord i Marka, slik at de kan gå sørover. Men denne helgen er bussen til Ringkollen innstilt, mens bussene går til Mylla som vanlig.

Vanligvis er Ringkollen et godt utgangspunkt for den som vil slippe kø i løypene.

Men slik er det ikke nødvendigvis denne helgen. En grunneier som ligger i konflikt med Ringerike kommune har lagt ned forbud mot å prepare løyper gjennom hans skog. Dermed får ikke Skiforeningen kjørt tre av de viktigste løypene ut fra Ringkollen.

– For oss er dette veldig kjedelig. Vi er ikke part i denne konflikten og har et godt forhold til grunneieren. Forhåpentlig blir konflikten snart løst, sier Espen Jonhaugen. Han er assisterende generalsekretær i Skiforeningen.

I praksis betyr dette at hovedløypene fra Ringkollen og sørover mot Løvlia ikke er kjørt opp. Løypene nordover fra Ringkollen er kjørt opp.

Read Entire Article