Stjerner kan påvirke valg, men det er risikabelt

1 month ago 16AFTENBLADET MENER: Verdens beste fotballspiller har kastet seg inn i den franske valgkampen. Det er ikke sikkert at det hjelper, men Kylian Mbappé skal ha ros for sitt engasjement.

Taylor Swift (34) er tidenes største popstjerne. Burde hun også bli politiker? Foto: Steve Marcus / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Valget til EU-parlamentet i Brussel utløste et politisk jordskjelv i Frankrike. President Emmanuel Macron ble så skremt av framgangen til ytre høyre at han bestemte seg for å bruke sin rett til å skrive ut nyvalg.

Mange har ment at dette var et risikabelt trekk av Macron, som jo risikerer å tape valget nå som fløypartiene på høyre side, med Le Pen-familiens «Nasjonal samling» i spissen, later til å være i sterk medvind.

Frankrikes største idrettstjerne og en av verdens aller største kjendiser, fotballspilleren Kylian Mbappé (25), gikk i helgen hardt ut og oppfordret unge franskmenn til å bruke stemmeretten sin og sørge for at ekstremistene ikke får mer innflytelse. Han fikk støtte av flere av sine kolleger på det franske laget. Og nok en stjerne i boka hos president Macron.

Det gjenstår å se om en slik aksjon fra de franske fotballheltene vil ha den ønskede effekten. For det kan selvsagt tenkes at det også vil mobilisere dem som befinner seg på den andre siden av konflikten. I Tyskland sa nylig 20 prosent av de spurte at de mener det er for mange med mørk hud på landslaget.

Det er slik hun selv, og apparatet rundt, verdens aller største popstjerne, den amerikanske artisten Taylor Swift, helt sikkert tenker. Hele det demokratiske partiet og utallige kommentatorer har etterlyst at Swift skal bruke sin innflytelse på sine fans til å advare mot Donald Trump og anbefale dem å stemme på Joe Biden i valget i høst.

Så langt har ikke det skjedd. Av minst to grunner, tipper vi. For det første er det millioner av Swift-fans som stemmer på republikanerne uansett hvem som er presidentkandidat. Hvor økonomisk smart er det å gjøre dem sinte og skuffet?

For det andre kan det tenkes at en så klar melding fra Swift vil gjøre henne til et mål for alle dem som jobber med å forurense debatten med falske nyheter og svertekampanjer. Hun kan mobilisere Trump-sympatisører til å gå og stemme. Hun risikerer med andre ord å styrke, ikke svekke, Trumps sjanser til å bli valgt.

EM i fotball er et arrangement som har hele verdens øyne på seg. Og i motsetning til VM vil mesterskapene omtrent alltid avholdes i land med demokratiske institusjoner. Kontrasten til VM i Qatar i 2022 er skrikende.

Vi mener at det er flott at idrettsfolk benytter den talerstolen de har. Det er utelukkende positivt at Kylian Mbappé også interesserer seg for å påvirke utenfor fotballbanen. Men det er å legge for stort ansvar på hans skuldre å forlange at han skal redde Frankrike fra politisk kaos. Det må velgerne gjøre selv.

Publisert:

Publisert: 17. juni 2024 21:01

Read Entire Article