Støre tok opp Russlands krig i Ukraina med Xi Jinping

3 weeks ago 13



Sammen med en norsk næringslivsdelegasjon landet Støre mandag i Kinas hovedstad Beijing. Noen timer senere ble han tatt imot av Kinas leder Xi Jinping for tosidige samtaler.

Xi ønsket Støre velkommen til Kina i den gylne årstiden, høsten. Kinas leder inviterte til samarbeid om fred, ny energi og et grønt skifte. Både Støre og Xi understreket at de vil samarbeide om å regulere kunstig intelligens (KI).

Støre var mer konkret i høflighetene. I samtalens første minutter, med pressen fortsatt i rommet, tok han opp Russlands krig i Ukraina. Statsministeren påpekte at Norge hadde bidratt med gass som hadde stabilisert Europa etter at krigen brøt ut.

Kina er blitt anklagd for å støtte Russland. Kina er «kanskje Russlands nærmeste venn», sa Støre til NRK i Beijing tidligere mandag.

Jonas Gahr Støre og Xi Jinping med andre representanter for Norge og Kina sitter vendt mot hverandre ved et bord.

Støre og representanter for Norge sitter til venstre vendt mot Xi Jinping og representanter for Kina. Kinas utenriksminister Wang Yi deltok ved Xis side.

Foto: Heiko Junge / NTB

Grenser for samarbeid

Ikke siden Erna Solbergs (H) besøk i 2017 har en norsk statsminister vært på offisielt besøk i Kina.

Siden da har det vært både koronapandemi og brutt ut fullskala krig i Ukraina. Ikke minst har Kina markert seg tydeligere på verdensscenen.

Statsminister Jonas Gahr Støre i Den forbudte by i Beijing.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte mandag Den forbudte by i Kinas hovedstad Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Støres tre dager lange besøk markerer 70 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina. Med på reisen er representanter for norsk næringsliv i Kina.

Statsministeren har understreket at det er viktig at Norge samarbeider med Kina om blant annet handel, maritime næringer, klima og teknologier, som kunstig intelligens.

Samtidig er ikke samarbeidet uten grenser. Støre avviser for eksempel nye forhandlinger om en frihandelsavtale. Det er av hensyn til norsk sikkerhet, men også på grunn av Kinas støtte til Russland og krigen i Ukraina.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 09.09.2024, kl. 10.02 Oppdatert 09.09.2024, kl. 10.29

Read Entire Article