Helsedirektoratet og FHI melder om en økning i luftveisinfeksjoner og oppfordrer folk til å holde seg hjemme dersom man føler seg syk.
– Det viktigste er å holde seg hjemme når du er syk, uavhengig av årsak, og oppsøke helsetjenesten dersom du har behov for helsehjelp, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp i Helsedirektoratet til VG.
Hun forteller at det er økning i flere luftveisvirus nå.
– Vi ser ofte en økning i luftveisinfeksjoner på denne tiden av året. Nå er folk mer sammen igjen innendørs enn gjennom sommerferien, forteller Brandstorp.
Preben Aavitsland, fagdirektør og professor ved Folkehelseinstituttet, forteller at det også har vært mye covid-19 fra siste del av sommeren, men at det ser ut til å stabilisere seg nå. Han mener det kan være at vi vil se to-tre covid-bølger i året.
– Vi må regne med å bli smittet hvert eller annethvert år. De fleste får en infeksjon de knapt merker, eller de blir småsyke mens noen få blir skikkelig syke, sier han.
Helsedirektoratet opplyser man ikke trenger å teste seg for covid selv om man har luftveissymptomer, med mindre man er i risikogruppen.
→ Del
Klare for befaring
Flere representanter fra Kommunal- og distriktsdepartementet er i dag på plass på Lista for å gjennomføre en befaring av området i Lista fly og næringspark som omfattes av reguleringsplanen Statsforvalteren har reist innsigelse mot.
Begrunnelsen for innsigelsen har vært at den foreslåtte planen vil ha negative konsekvenser for naturmangfold, klima, landbruk og mobilitet.
- Da jeg stod opp idag og hørte om saken på radionyhetene, så skjønte jeg faktisk alvoret, sa ordfører Ingrid Williamsen like møtestart til Lister24.
Representanter fra Kommunal- og distriktsdepartementet, Statsforvalteren, Farsund kommune og Lista Renewable Energy Park deltar på befaringen.
Lister24 kommer tilbake med sak senere i dag.
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
→ Del
Nok en septemberrekord: 30,4 grader i Sauda
Bare timer etter det ble satt ny varmerekord for september, ble rekorden satt på ny. Torsdag ble det registrert 30,4 grader i Sauda.
Det opplyser meteorolog Espen Biseth Granan til VG.
Dermed fikk rekorden som ble satt tidligere på dagen, med 29 grader i Sand i Ryfylke, kun leve noen timer.
– Sauda lå bakpå, men plutselig meldte de seg på. Det blir spennende å se hvordan det blir på toppen, sier Granan.
Også i Etne ble det registrert 30,3 grader.
→ Del
Felles Debatten-sending i Norden
Disse fire programlederne skal lede den nordiske debattsendingen 12. september. Fra venstre: Bettina Sågbom fra finske YLE, Fredrik Solvang fra NRK, Katia Elliott fra svenske SVT og Clement Kjersgaard fra danske DR. Foto: Illustrasjon: Danmarks Radio / Handout / NTB
NRK og de andre nordiske kringkasterne går sammen om en felles sending av «Debatten», der nordisk sikkerhet i lys av Russlands krig i Ukraina er tema.
NRK, svenske SVT, danske DR og finske YLE samarbeider om sendingen, opplyser NRK.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltar fra Norge, sammen med danskenes utenriksminister Lars Løkke Rasmussen, Sveriges forsvarsminister Pål Jonson, og nordisk samarbeidsminister Anders Adlercreutz fra Finland. I tillegg er Nato-sjef Jens Stoltenberg med i et intervju.
– Det grunnleggende spørsmålet er: Med et aggressivt Russland som nabo, hva skal til for å sikre fortsatt fred og frihet i Norden, sier nyhetsredaktør Knut Magnus Berge i NRK.
Selve debatten holdes i DR Koncerthuset i København onsdag 11. september, mens den går på TV i Norge torsdag 12. september klokka 21.15 på NRK1 og i NRK TV.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er med når de nordiske kringkasterne samarbeider om en felles «Debatten»-sending fra København. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
→ Del
Bane Nor håper å åpne Sørlandsbanen i natt
Flere ras mellom Lunde og Drangedal har ført til innstillinger på Sørlandsbanen. Bane Nor håper å kunne åpne i natt.
Det sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane Nor til NRK.
Han sier det gjenstår et omfattende arbeid rett sør for Lunde.
Alle dagens togavganger mellom Oslo og Kristiansand er innstilt og det er satt opp buss eller taxi for reisende.
Bane Nor opplyser på sine nettsider at Bratsbergbanen er stengt mellom Nordagutu og Notodden på grunn av ras. Det er ventet en ny oppdatering klokken 16.
Det er også full stans i trafikken som følge av feil på sporveksel mellom Sandnes og Stavanger. I tillegg til Sørlandsbanen kan Jærbanen påvirkes, opplyser Bane Nor.
→ Del
Varmerekord for september: Passert 30 grader i Sauda
Syden har kommet til Sør-Norge og en ny varmerekord for september er satt i Sauda kommune i Rogaland.
Det er badevær flere steder i Sør-Norge i disse dager – til tross for at den regnfulle høsten hadde meldt sin ankomst tidligere i uken.
Septemberrekorden som ble satt i Sand kommune torsdag ettermiddag, fikk bare stå noen timer. Ved 17-tiden ble det målt 30,4 grader i Sauda.
Meteorolog Espen Biseth Granan bekrefter den nye rekorden til VG. Han opplyser samtidig at temperaturen også har passert 30 grader på Etne, der er det blitt målt 30,3 grader.
Dermed slås septemberrekorden som ble satt kun noen timer tidligere i Sand kommune i Ryfylke, der det ble målt 29,0 grader i 14-tiden torsdag.
Den forrige septemberrekorden er fra 2021, da det ble målt 28,6 grader i Drammen.
Torsdag og fredag er det meldt sjeldent varmt vær i Sør-Norge for september å være. Det var på forhånd ventet at en ny temperaturrekord kunne bli satt i Rogaland.
De høyeste temperaturene i løpet av dagen var ventet å komme mellom klokken 15 og 17.
– Når vi snakker om rekorder, så er det uvanlig varmt. Det kan henge sammen med klimaendringene, og det kan være at vi må forvente at sommeren trekker lenger ut i september og høsten framover, sa meteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB tidligere på dagen.
Det er også meldt sommervær i helgen i de fleste stedene i Sør-Norge.
Varmen kommer fra Sør-Europa og har beveget seg oppover kontinentet. I stort sett hele Sør-Norge blir det høye temperaturer i dag, også i Sør-Sverige.
Over store deler av verden settes nye varmerekorder oftere enn før som følge av klimaendringene, opplyser Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).
Siden i fjor har værfenomenet El Niño gitt temperaturene et ekstra løft. I 13 av de 14 siste månedene er det satt nye månedlige globale varmerekorder, ifølge EU-forskere.
I Sverige ble det onsdag målt 31,1 grader i Helsingborg, og dette var soleklar ny svensk varmerekord for september. Også i Danmark har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) varslet hetebølge de neste dagene.
→ Del
Ansatt som advokat i Elden Advokatfirma
Jonas Berge er ansatt som advokat hos Elden Advokatfirma i Oslo. Foto: Elden Advokatfirma
– Etter to innholdsrike år som advokatfullmektig ser jeg fram til å fortsette i Elden Advokatfirma som advokat, sier Jonas Berge.
Lyngdølen har fått advokatbevilling og er ansatt som advokat advokatfirmaet i Oslo.
Ifølge firmaet jobber Berge med både straffesaker, sivile saker og idrettsjuss. Han har særlig erfaring med alminnelig strafferett som forsvarer.
- Berge har også erfaring fra diverse juridiske roller i Norges Fotballforbund, noe som har gitt ham særlig kompetanse om NFFs regelverk. Berge har tidligere jobbet for journalist i NTB og Lyngdals Avis, heter det fra advokatfirmaet.
→ Del
Nordmenn byttet strømleverandør nær 80.000 ganger i andre kvartal
Flere nordmenn byttet strømleverandør i andre kvartal. Foto: Javad Parsa / NTB
Norske husholdninger byttet kraftleverandør 78.800 ganger i andre kvartal, en økning på 32 prosent fra samme tid i fjor. Flest bytter ble gjort i april.
Fra første kvartal er økningen på 26 prosent, eller 16.300 bytter, ifølge Reguleringsmyndigheten for energi (RME).
Over samme periode i fjor var det derimot en reduksjon på 38,8 prosent. Det utgjør en differanse på nesten 65 prosentpoeng.
I årets andre kvartal ble det, som vanlig, gjennomført flest bytter i Øst-Norge. RME understreker at de ikke har oversikt over antall kunder som har byttet leverandør, kun antall bytter. Dette betyr at én kunde som bytter leverandør to ganger i løpet av en måned, teller som to bytter.
→ Del
To biler kolliderte
Nødetatene rykket ut etter melding om trafikkulykke på Itlandsveien i Flekkefjord torsdag.
To biler var involvert i sammenstøtet, men ingen personer ble skadet som følge av hendelsen.
→ Del
Flytter matvogna
Thai- og sushivognen Aroydee har bestemt seg for å avvikle driften i Lyngdal og i stedet flytte matvogna til Kvinesdal. Det opplyser de selv på Facebook.
- Aroydee sier farvel til Lyngdal for denne gang. Vi takker for at vi fikk muligheten til å prøve ut markedet.
I tillegg til matvogna som skal til Kvinesdal, drifter også en vogn i Flekkefjord.
→ Del
440.000 kroner til lokal kirke
Hidra kirke har fått 440.000 kroner fra kirkebevaringsfondet til Riksantikvaren. Foto: Privat
Hidra kirke i Flekkefjord får 440.000 kroner fra Riksantikvaren til et særskilt oppgraderingsprosjekt, fremgår det av en utsendt pressemelding.
Totalt 44 søknader er innvilget tilskuddsmidler fra kirkebevaringsfondet for 2024.
Kirkene deler et samlet beløp på 94 millioner kroner.
Det er fylkene Vestland og Rogaland som har fått flest midler for 2024. Vestland vil få 29 millioner kroner fordelt på fire søknader, mens Rogaland mottar 25 millioner kroner fordelt på fem søknader.
Den kirken som er tildeles mest er Stavanger domkirke, med 19, 2 millioner kroner i tilskudd. I tillegg er kirken innvilget støtte på 6,2 millioner kroner for 2025.
– Kirkene er blant våre fremste kulturminner i Norge. Vi ser allerede nå at kirkebevaringsfondet vil gi et løft for håndverksutviklingen i Norge, slik at enda flere kirker kan settes i stand i fremtiden, uttaler riksantikvar Hanna Geiran i pressemeldingen.
→ Del
Rykket ut etter melding om gressbrann
Brannvesenet i Lyngdal rykket like før klokken 21 onsdag kveld ut etter at de fikk melding om en gress- og krattbrann ved Rom.
Det hele viste seg imidlertid å være helt udramatisk.
– Det var noen som brant bål på stedet, sier innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør IKS.
Det var noen som hadde gått tur et stykke unna som meldte fra om det de trodde var en ukontrollert brann i terrenget.
– Vi har jo et sterkt ønske om at alle melder fra til brannvesenet når de brenner bål, slik at vi slipper slike unødvendige utrykninger som dette var, sier Stusvik Ellingsæther.
Bålet som ble forvekslet med en brann i terrenget var et stort bål av paller. Brannmannskapene som rykket ut ba den som sto bak bålet om å slokke dette.
→ Del
Ordføreren i Stavanger går på dagen etter misbruk av partimidler
Sissel Knutsen Hegdal i 2023. Foto: Foto: Alf Simensen / NTB
Stavangers ordfører går av på dagen på grunn av misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen i fjor. – Trist, sier Høyres gruppeleder.
– Jeg ser jeg har gjort en feil, sier Sissel Knutsen Hegdal (H) til Aftenbladet.
– Jeg kommer til å trekke meg nå, ja, svarer hun til avisen.
Vervet har hun har hatt siden oktober 2023.
Misbruket av partimidler dukket opp i en intern gjennomgang av regnskapet for 2023 som ble gjort i vår. Blant annet har Hegdal brukt Stavanger Høyres midler på en familiemiddag, festivalpass og flybilletter.
Pengeforbruket utgjør til sammen 51.148 kroner, hvorav 37.000 kroner først ble tilbakebetalt.
I pressemeldingen fra Høyre, sendt ut i 14-tiden onsdag, står det at Hegdal nå har betalt tilbake hele beløpet.
→ Del
Jan Helge Andersen får prøvd Baneheia-saken på nytt i lagmannsretten
Kollen hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Foto: Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB
Gulating lagmannsrett har bestemt at Baneheia-dømte Jan Helge Andersen får prøvd saken sin på nytt.
Lagmannsretten skal vurdere om Andersen er skyldig i drap og voldtekt på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand for 24 år siden, skriver VG.
– Det kom en beslutning fra Gulating lagmannsrett nå, om at saken er henvist til ankeforhandling, sier Audun Beckstrøm, bistandsadvokat for de etterlatte i Baneheia-saken, til NRK.
En enstemmig Sør-Rogland tingrett slo i juli fast at han var skyldig etter tiltalen og dømte ham til to års fengsel.
Andersen fikk bare to års fengsel, siden han allerede var dømt for og sonet 19 års fengsel for overgrep og drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8). 21 år er det han maksimalt kunne dømmes til.
Etter å ha tatt betenkningstid anket han dommen til lagmannsretten.
→ Del
Avlyser arrangement
Lørdag skulle Farsund frivilligsentral arrangert «Generasjonslekene» i Selvaagparken i Vanse. Det blir det ikke noe av.
– Vi må dessverre melde om at Generasjonslekene i Selvaagparken i Vanse, lørdag 7. september, avlyses grunnet sykdom, står det å lese på Farsund kommunes nettsider.
→ Del
Ap vil gi alle gratis arbeidsklær
Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil at partiet skal programfeste at alle yrker har rett til gratis arbeidsklær. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Ap vil programfeste at alle skal ha rett til arbeidsklær. Arbeidsmiljøloven slår allerede fast dette, men det fungerer ikke i praksis, mener Jonas Gahr Støre.
– I industrien og i bygg- og anleggsbransjen har alle arbeidsklær, vernesko, hjelm og så videre. Mens i helse- og omsorgssektoren er det ikke like naturlig. Det gjør vi noe med nå, sier Ap-lederen til Dagbladet.
Ap-nestleder Tonje Brenna leder Arbeiderpartiets programkomité og sier til avisa at dette handler om likestilling mellom bransjer og mellom kjønn.
– Det er selvfølgelig variasjoner, men gjennomgående mindre dekning av klær i disse kvinnedominerte yrkene. Det er helt urimelig, også fordi vi vet at sykefraværet og slitasjen jevnt over er høyere i disse bransjene, sier hun til Børsen.
Arbeiderpartiets nye partiprogram blir lagt fram 30. september.
→ Del
4566 pasienter er overbehandlet ved norske sykehus
En ny studie fra Bærum sykehus og Universitetet i Oslo viser at 4566 pasienter er blitt overbehandlet kirurgisk mellom 2008 og 2021.
Studien omhandler pasienter i Norge som har blitt undersøkt og behandlet for godartede tarmpolypper.
– Det betyr at de fleste pasienter med denne diagnosen som ble operert i Norge i studieperioden, er overbehandlet, sier overlege Jens Aksel Nilsen, som har ledet studien.
→ Del
Snart må statlige etater svare på samisk
Et foreslått forskriftssendring kan forplikte Nav og andre offentlige etater å svare skriftlig på samisk, om de får henvendelser på samisk.
Sametinget har jobbet aktivt for å få til en endring i loven slik at en rekke offentlige etater er forpliktet til svare på samisk hvis de får en samisk henvendelse, skriver Klassekampen.
Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen i Norske Samers Riksforbund (NSR) er ansvarlig for språk og utdanning og sier dette er en viktig forskriftsendring. Han er fornøyd med at Kommunal- og distriktsdepartementet nå legger ut forslaget på høring.
– Dette er en viktig seier for det samiske språkarbeidet. Det betyr at Nav, Statens Lånekasse, NVE, Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og flere andre må skaffe seg samisk kompetanse, om de ikke har det fra før. sier Mikkelsen.
Formelt foreslår Kommunal- og distriktsdepartementet endringer i forskrift til samelovens språkregler slik at det å svare på samisk skal gjelde institusjoner over hele landet, og ikke bare i regioner med sterk samisk tilknytning. I forslaget heter det at regelen omfatter korrespondanse på samisk inntil 40.000 tegn.
Høringsfristen er satt til 27. september i år.
→ Del
Seks av ti mener Norge er for dårlig rustet mot et stort digitalt angrep
Telenor sier at trusselbildet hva gjelder cyberangrep og sabotasje er i stadig endring. I en ny rapport kommer det fram at flertallet av nordmenn mener Norge ikke er godt nok rustet mot et digitalt angrep. Foto: Emilie Holtet / NTB
Norge er ikke godt nok forberedt på eventuelle cyberangrep og sabotasje. En undersøkelse gjennomført på vegne av Telenor viser økt bekymring blant nordmenn.
Den økte bekymringen hos folket kommer fram i Telenors årlige rapport om digital sikkerhet. I den skriver selskapet at trusselsituasjonen i Europa tilsier at vi må forberede oss på det verst tenkelige.
– Vi har gode sikkerhetsrutiner og norsk kritisk infrastruktur er i all hovedsak trygg. Likevel må vi i dag være forberedt på scenarioer som før var utenkelige, og skal vi virkelig være motstandsdyktige i krisesituasjoner må næringsliv og beslutningstakere gå fra ord til handling og sammen bygge mer motstandskraft, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i en pressemelding.
I spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov, på vegne av Telenor i august, kommer det fram at seks av ti nordmenn svarer at Norge ikke er godt nok rustet til å stå imot et stort digitalt angrep.
Omtrent 70 prosent av de spurte frykter også at økt digitalisering har gjort Norge mer sårbart.
– Ny teknologi, som for eksempel kunstig intelligens, gir oss muligheter til å øke sikkerheten, men det gjør også kriminelle i stand til raskt å endre taktikk og justere sine metoder for å skreddersy angrep mot bedrifter og folk flest, forteller Engebretsen.
Rapporten «Digital Sikkerhet 2024» deler Telenors åpne trusselvurdering. Selskapet skriver i trusselvurderingen at truslene mot telekomselskaper som leverer kritisk infrastruktur har endret seg de siste årene.
Blant annet er økt geopolitisk spenning og usikkerhet, større mengde desinformasjon og hybrid krigføring blant temaene selskapet må forholde seg til.
– Geopolitisk spenning fortsetter å påvirke hverdagen vår. Trusselbildet vil kunne endre seg raskt og være vanskelig å forutse. Nettopp denne usikkerheten er noe vi må lære å håndtere. Dette krever god beredskap, oppdatert situasjonsforståelse og gjennomtenkte løsninger, sier Telenors administrerende direktør.
→ Del
Vil forby røyking på uteserveringer
Innføringen av et røykeforbud på uteserveringene burde skjedd for lengst, mener Norges Astma- og Allergiforbund Foto: Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Norges Astma- og Allergiforbund mener det er på høy tid å ta røykeloven et skritt videre og forby røyking på uteserveringer.
Marte R. Øien, leder for politikk og kommunikasjon i Norges Astma- og Allergiforbund, sier til Avisa Oslo at hun ikke skjønner hva regjeringen venter på. Innføringen av et røykeforbud på uteserveringene burde skjedd for lengst, mener foreningen.
– Når svenskene har klart det, burde det ikke bli et stort ramaskrik her heller, sier Øien.
Sverige innførte et slikt forbud i 2019.
I mars 2023 varslet daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen vurderte røykeforbud på uteserveringer, festivalområder, offentlige strender og parker. Men da Helse- og omsorgsdepartementet sendte inn forslaget til endringer i tobakksskadeloven rett før sommeren, var ikke forbudet med i forslaget.
Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) sier at regjeringen jobber med å følge opp Folkehelsemeldingen.
– Vi jobber med å følge opp det som står i Folkehelsemeldingen knyttet til passiv røyking, uten at vi kan gi en konkret dato for dette nå, skriver Mushtaq til Avisa Oslo.