To partier stiller spørsmål til justisministeren etter E24-sak: — Frykter for rettssikkerheten

1 year ago 10105Både Senterpartiet og SV vil ha svar og gjennomgang av fremtidsfullmakt-ordningen.

Senterpartiets Kjersti Toppe stiller spørsmål i etterkant av E24s saker om fremtidsfullmakter.

Vidar Ruud/NTB Scanpix

Publisert:

Oppdatert 18. desember 2020

Nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget ber om en offentlig utredning av hvordan fremtidsfullmaktene fungerer i dag, etter saker i E24.

Kjersti Toppe (Sp) sendte i går et spørsmål til Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) hvor hun ba statsråden vurdere om regelverket slik det praktiseres i dag kan være i strid med vergemålslovens formål.

– Det er et tema det er lite snakk om. Med så mange som kan forventes å få demens, er det ekstra viktig å vurdere dette. Jeg frykter for rettssikkerheten til personer med kognitiv svekkelse og demenssykdom, sier Toppe til E24.

I dag fører ikke norske myndigheter kontroll med inngåtte fremtidsfullmakter. De må ikke registreres noe sted og det føres ikke tilsyn med ordningen. Ingen vet hvor mange som er opprettet.

Ifølge Kjersti Toppe er ikke ordningen god nok:

– Absolutt ikke. Alle ordninger som fratar mennesker med kognitiv funksjonsnedsettelse sin myndighet, må være etterprøvbare og kunne kontrolleres, sier hun.

– Fare for rettssikkerhet

– Dette systemet er en fare for rettssikkerheten, sier Nicholas Wilkinson (SV) etter å ha lest E24s saker.

Han sitter i likhet med Kjersti Toppe i Helse- og omsorgskomiteen. Wilkinson har også rettet et spørsmål til justis- og beredskapsministeren.

SVs Nicholas Wilkinson frykter for rettssikkerheten for eldre og svekkede dersom fremtidsfullmakt-ordningen ikke forbedres.

Gorm Kallestad / NTB scanpix

SV-politikeren spør Monica Mæland om regjeringen er i gang med å endre lovverket for å hindre misbruk av fremtidsfullmakter.

Wilkinson viser til at direktør for vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Viken har sagt at ordningen med fremtidsfullmakt bør forbedres dersom den skal bli troverdig og et godt og trygt alternativ.

E24 har siden mandag vært i kontakt med Justisdepartementet for å få et intervju med Mæland i løpet av uken.

Ifølge SV kan et krav om å registrere fremtidsfullmakter være en løsning:

– SV vil vurdere et nytt system for en registreringsordning, slik at staten kan kontrollere om fullmektig tar pengene fra dem som har gitt fullmakter.

Les også

Fylkesmann vil ha lovendring for å hindre misbruk av fremtidsfullmakter

«Store hull i regelverket»

Ifølge Venstres representant i Helse- og omsorgskomiteen, Carl-Erik Grimstad, er det viktig at fremtidsfullmakter kan gi eldre mulighet til å bestemme hvem som skal ivareta dem, men bemerker at det er «store hull i regelverket» etter å ha lest E24s gjennomgang.

Venstres Carl-Erik Grimstad opplever at det er store hull i regelverket knyttet til fremtidsfullmakter.

Olav Olsen / Aftenposten

– Regelverket fungerer ikke. Det fremstår helt klart for meg. Jeg får vondt innerst i sjela av at eldre og gjenværende skal bli utsatt for dette. Det vil opplagt bli interne diskusjoner i partigruppene her.

Venstre vil imidlertid avvente å gjøre noe med ordningen, sier Grimstad til E24. Det vil også Kristelig Folkeparti:

– Dette er en trist historie for dem det gjelder. Her har E24 gjort en viktig jobb på vegne av samfunnet, og jeg tar med meg dette videre. Det er for tidlig å si noe konkret, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som leder Helse- og omsorgskomiteen.

Ifølge lederen i Helse- og omsorgskomiteen, Geir Jørgen Bekkevold, vil KrF avvente å gjøre noe med fremtidsfullmakt-ordningen.

Borgen, Ørn / NTB scanpix

Vil lytte til fylkesmenn

Ifølge helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol har ikke Arbeiderpartiet tatt stilling til lovendring.

Hun viser til at ordningen bør ses på med tanke på at det er estimert at demenstallene vil dobles fra 100.000 i løpet av de neste tretti årene.

Ingvild Kjerol er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Olav Olsen / Aftenposten

– Her bør vi lytte til de innspill som kommer fra fylkesmennene og erfaringer med disse kontraktene. Det er viktig å understreke at disse kontraktene skal og bør tegnes før man rammes av sykdom og kognitiv svikt. Når det er flere livsarvinger bør det kanskje sikres at alle informeres om at en fremtidsfullmakt tegnes. Dette må også balanseres opp mot den enkelte sin integritet, sier Kjerkol.

Les også

Eldreombud etter E24-sak: – Bør være tilsyn med fremtidsfullmakter

Publisert:

Publisert: 18. desember 2020 07:40

Oppdatert: 18. desember 2020 14:22

Read Entire Article