Ukritisk journalistikk

2 weeks ago 16Publisert: 21.11.2023 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenpostens helside 16. november om «flipping» var ukritisk journalistikk. Et prishopp på 17 millioner (10,5 til 27,5) på tre år for en bolig på Eiganes i Stavanger ble nevnt. En leilighet kjøpt for 2 millioner ble solgt for 5, og en bolig til 5 millioner ble ett år senere solgt for 14. En førstegangskjøper kunne rehabilitert boligen over tid til nøktern, personlig standard. I stedet gjør flippere raske klipp med glatt, luksuslignende standard.

De kritiske spørsmålene uteble: Driver flipping boligprisene opp? Knuses boligdrømmen for dem som ikke når opp, i rå, profittdrevne budrunder?

Byplanlegging kaller det «gentrifisering» - et ord «coinet» av sosiolog Ruth Glass i 1964 om flipping i London-bydeler - et usunt, fysisk, sosialt, økonomisk og kulturelt fenomen. Bydeler for vanlige folk endres over tid til bydeler for velstående. Vanlige folk drives ut av byen og må pendle. Byen blir mindre frodig og mer ensartet.

Harald N. Røstvik

Professor i byplanlegging, Universitetet i Stavanger

Read Entire Article