Venter på Økokrim: - Krevende uker for Høyre

1 week ago 8 Sindre Finnes og Erna Solberg risikerer å vente i mange uker på Økokrim, som tar sikte på å avgjøre spørsmålet om formell etterforskning i løpet av høsten. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Det kan ta mange uker før Økokrim bestemmer seg om aksjehandelen fra Sindre Finnes skal etterforskes. Det kan bli krevende uker for både Erna Solberg og Høyre, ifølge valgforskeren Jonas Stein.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Høyre-leder Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler i de åtte årene hun var statsminister. Solberg har innrømmet at aksjekjøpene var så omfattende at hun egentlig var inhabil i flere saker da hun styrte landet.

Det er opp til medlemmer av partiet om de har tillit til Solberg som partileder, og hva konsekvensene kan bli for jobben hennes. Høyres sentralstyre sa fredag at de har full tillit til Solberg.

– Økokrim avgjør ikke hvorvidt en partileder har tillit eller ikke. Det vil langt på vei avgjøres av velgernes dom, og selvsagt Erna Solbergs egen vurdering, sier Jonas Stein til VG.

Han er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitet i Tromsø.

– Men det blir noen krevende uker for Solberg og for Høyre, mens de venter på resultatet av Økokrims innledende vurdering, legger han til.

Jonas Stein viser til at Høyre under Erna Solbergs ledelse har nådd en historisk høy oppslutning. I kommunevalget for en uke siden ble Høyre det største partiet - for første gang på 99 år.

– Ingen andre partiledere identifiseres så sterkt med partiet som Erna Solberg. Det er vanskelig å si hvor Erna Solberg slutter, og hvor Høyre begynner. Et slik partieierskap har vi ikke sett siden Carl I. Hagen var formann i Fremskrittspartiet, legger han til.

Tar noen uker

Men det vil ta tid før Økokrim bestemmer seg for en eventuell etterforskning av aksjehandelen til Finnes, koblet opp mot Solbergs habilitet - og spørsmålet om Finnes kan ha fått tilgang til innside-informasjon som han har handlet aksjer på.

– Vi tar sikte på å gjøre vurderingen ferdig i høst. Det vil som et minimum ta noen uker, sa Økokrim-sjef Pål Lønseth til VG tidligere mandag.

Tjener partiet

Jostein Askim, professor i statsvitenskap ved UiO, sier at alle er tjent med at Økokrim får bruke den tiden de trenger på å komme frem til en riktig beslutning når det gjelder Finnes.

– Det er jo ikke slik at landets styre står på vent fordi en leder for et opposisjonsparti holdes på pinebenken, sier han til VG.

Ifølge Askim ville problemstillingen stilt seg annerledes dersom avsløringene og spørsmål om etterforskning kom opp før et valg - spesielt et stortingsvalg.

– Da hadde det vært mer legitime grunner til å legge press på politiet om å skynde seg.

I sommer startet Økokrim etterforskning mot tidligere statsråd Ola Borten Moe (Sp) som gikk ut av regjeringen etter avsløringer om aksjehandel i blant annet forsvarsprodusenten Kongsberg Gruppen.

Noen uker senere besluttet Økokrim å ikke åpne etterforskning mot Anniken Huitfeldt (Ap), som 30.august fortalte at ektemannen hadde drevet omfattende aksjehandel, uten at hun hadde kunnskap om det.

Publisert:

Publisert: 19.09.23 kl. 09:05

Oppdatert: 19.09.23 kl. 09:24

Read Entire Article