Verden ber Israel stanse angrepene i Rafah: – Uakseptabelt

1 month ago 674En kvinne sørger etter at spedbarnet hennes ble drept i et israelsk angrep i Deir al-Balah sentralt på Gazastripen 11. mai. Foto: AA/ABACA / Anadolu

Det israelske militæret beordrer evakuering i det østlige Rafah. Palestinerne flykter mot det ukjente andre steder i Gaza.

søndag 12. mai kl. 04:45

Et israelsk angrep i landsbyen Al-Masdar nord i Gaza drepte minst 21 mennesker, mens flere er meldt skadet.

Blant de døde er barn og spedbarn, ifølge lokale helsemyndigheter.

Nyhetsbyråene AP og Anadolus fotografer fanget øyeblikket da en mor sørget over tapet av sitt drepte barn. Og da de drepte barna ble pakket ned i en hvit likpose.

Foto: Abdel Kareem Hana / AP

Men verdens øyne er rettet mot den sørligste byen i Gaza.

For Israel har utvidet evakueringsordren i grensebyen Rafah, og flere hundretusen personer har allerede flyktet, skriver CNN.

Det til tross for advarsler fra FN-ansatte om at det ikke finnes infrastruktur igjen til å ivareta flere palestinere på flukt.

Lørdag valgte også Leger uten grenser å flytte 22 pasienter fra et sykehus i Rafah.

– Vi kan ikke lenger garantere for deres sikkerhet, skriver de på X.

– Evakueringsordre for sivile som er fanget i Rafah til usikre soner er uakseptabelt, skriver EU-president Charles Michel på X sent lørdag kveld.

Om lag 1.3 millioner palestinere oppholder seg i Rafah. De ble tidligere i krigen beordret til grensebyen, hvor nødhjelp skulle komme inn og de mest kritisk skadede sivile få hjelp til å komme seg ut.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har senere varslet en full bakkeinvasjon av Rafah, og det israelske forsvaret har meldt at de vil gå inn i grensebyen med «ekstrem styrke».

De beordrer nå befolkningen i Rafah mot den tynne kyststripen i Gaza, Khan Younis og Deir al-Balah, skriver blant andre BBC.

– Jeg vet ikke hvor vi skal dra. Vi har blitt flyttet på mellom 7 og 8 ganger, sier en trebarnsfar i Gaza til CNN.

Da kanalen snakker med ham har han igjen pakket alle familiens ting på motorsykkelen.

Der lover IDF å utvide «humanitære områder» som inkluder «feltsykehus, telt og en økte mengder med mat, drikke og andre provianter».

FN har sagt at de frykter et blodbad. Generalsekretær Antonio Guterres sier et angrep vil «føre til en episk humanitær katastrofe».

– Det kan lede til slakt av sivile og et utrolig slag for den humanitære operasjonen i hele stripen fordi den primært kjøres ut av Rafah, har Jens Lærke varslet. Lærke er talsperson for FNs nødhjelpskontor (OCHA)

Israelske stridsvogner har de siste dagene blitt brukt i innledende bakkeangrep mot grensebyen, hvor over en million palestinere har oppholdt seg. Foto: – / AFP / NTB
En palestinsk familie sørger over tapet av et familiemedlem på sykehuset i Rafah. Familiemedlemmet ble drept i et israelsk luftangrep. Foto: Ismael Abu Dayyah / AP / NTB

IDF hevder at 300.000 palestinere har flyktet fra Øst-Rafah til nå, mens UNRWA anslår at antallet er nærmere 150.000.

FNs kontor for menneskerettigheter i Palestina sier de er dypt bekymret, og kaller evakueringen for tvangsforflytning.

De siste store nyhetene:

USA: Israel kan ha brutt internasjonal lov

I en rapport publisert av USAs utenriksdepartementet fredag, står det at det er «rimelig å tro» at Israel kan ha brukt amerikanske våpen i hendelser som strider med den humanitære folkeretten i løpet av krigen siden Hamas sitt angrep den 7. oktober.

Samtidig skriver amerikanske myndigheter at de ikke har nok informasjon til å si dette sikkert, og at USA derfor ikke vil stanse videre våpenstøtte til sin nærmeste allierte i Midtøsten.

En uavhengig arbeidsgruppe mener rapporten «i beste fall er ufullstendig, og i verste fall bevisst villedende for å forsvare handlinger og adferd som sannsynligvis bryter internasjonal humanitær lov og kan utgjøre krigsforbrytelser».

FNs hovedforsamling vil gi Palestina nye «rettigheter og privilegier

Fredag stemte FNs hovedforsamling gjennom en resolusjon som understreker palestinernes rett til en uavhengig stat. 143 stemte for resolusjonen, og kun 9 imot. 25 land avsto fra å stemme.

Norge var blant forslagsstillerne, og stemte også for resolusjonen. Norges utenriksminister Espen Barth Eide kalte vedtaket for «historisk». Eide sa til VG at resolusjonen også er et sterkt signal overfor USA «om at verdenssamfunnet støtter det palestinske folkets krav om en egen stat». USA har allerede varslet at de vil bruke sin vetorett til å avvise forslaget i FNs sikkerhetsråd.

Spania, Irland og Slovenia planlegger å anerkjenne Palestina som uavhengig stat 21. mai, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Nær 35.000 palestinere drept

Minst 34.943 palestinere er drept så langt i den 217 dager lange krigen, noe som i gjennomsnitt tilsvarer drøyt 160 hver eneste dag.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza er rundt 42 prosent av de drepte barn. 78.572 palestinere er såret i de israelske angrepene, og mange av dem har fått skader for livet.

FN har flere ganger uttalt at de stoler på tallene som kommer fra de lokale helsemyndigheter i Gaza. Også flere andre hjelpeorganisasjoner anser opplysningene som troverdige.

Sør-Afrika krever flere hastetiltak

Sør-Afrika krever ytterligere hastetiltak og krever at ICJ beordrer Israel til straks å trekke sine styrker ut av Rafah og innstille alle angrep mot byen der over 1 million internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt.

Sør-Afrika krever også at Israel gir FN-utsendinger, hjelpeorganisasjoner, journalister og etterforskere adgang til Gazastripen.

Det var i desember at Sør-Afrika anklaget Israel for folkemord i Gaza. Den internasjonale domstolen (ICJ) mener det er fare for folkemord i Gaza. Domstolen åpnet sak mot Israel, og innførte flere hastetiltak. Men domstolen krevde ikke at Israel stanset krigføringen mens domstolen behandlet saken.

Alvorlig mangel på husly og næring

De som flykter fra Rafah «møter alvorlig mangel på husly, mat, drikke og sanitære tjenester», heter det i FNs nødhjelpskontor (OCHA) sin oppdatering fra fredag.

Videre skiver byrået at flere av Gazas sykehus «vil kun kunne holde driften i mindre enn 48 timer» med mindre drivstoff slippes inn umiddelbart.

Bakeriene støttet av Verdens matvareprogram har allerede vært nødt til å stanse driften.

Bildet skal vise palestinske familier som gjør seg klare til å flykte fra Rafah. Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB

Fredag gikk Georgios Petropoulos, som rapporterer for FNs OCHA fra Gaza, ut og advarte om matmangelen.

I videouttalelsen sier han at Verdens matvareprogram og UNRWA «vil gå tom for mat å distribuere i sør i løpet av morgendagen. Det betyr at personene kun vil ha de ressursene de allerede har fått utlevert.»

Israel har fremdeles ikke innledet en fullskala invasjon av Rafah enda, ifølge USAs president Joe Biden. Han sier han vil strupe våpenforsendelsene til Israel om de gjennomfører angrepet.

Read Entire Article