VG: Møtte ikke opp da delegasjonen skulle dra

3 weeks ago 20En av afghanerne som kom til Norge for å delta i samtaler om Afghanistans fremtid, møtte ikke opp da flyet skulle returnere.

 Javad Parsa / NTB
MØTER: Representanter for Taliban forlot Gardermoen etter å ha deltatt i møter på Soria Moria hotell i Oslo på et tidligere møte i 2022. Denne gangen manglet en passasjer. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

Publisert 19.05.2024 05:17 Sist oppdatert 5 minutter siden

Dialogforumet Afghanistan Future Thought Forum startet i Oslo mandag og ble avsluttet onsdag. Da delegasjonen skulle tilbake, var det én deltaker som ikke møtte opp. Det bekrefter UD til VG. 

– En av representantene for sivilt samfunn i Afghanistan møtte ikke opp til avtalt tid for transport til flyplassen. Denne deltageren er ikke en av deltagerne som har bånd til Taliban, skriver UDs pressetalsperson Mariken Bruusgaard Harbitz i en epost til VG.

– Utenriksdepartementet følger opp denne saken sammen med relevante myndigheter, legger hun til.

Flere afghanske medier skriver at han har søkt asyl i Norge, ifølge VG.

Også i 2022 hoppet ett av delegasjonsmedlemmene av og søkte asyl i Norge etter samtalene. Hun fikk beskyttelse i Norge i 2023, skriver DN

Bånd til Taliban

Delegasjonsmøtet har allerede fått mye oppmerksomhet i uken som gikk. 

Utenriksminister Espen Barth Eide (AP) sa først at representanter fra Taliban var i Norge, men statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) i UD presiserer overfor NTB at ingen fra Talibans politiske ledelse er på forumet, men at enkelte av deltakerne har bånd til Taliban.

Ifølge Utenriksdepartementet har konferansen samlet om lag 35 afghanere, med representasjon av kvinner, minoriteter og ulike politiske syn.

– Norge har vært aktive i Afghanistan, også i Taliban-tiden før 2001, og vi var tungt til stede i de 20 årene med FN- og ISAF-nærvær. Og vi har ikke tenkt å gi opp det afghanske folk. Det vil i hvert fall være feil å si at vi skulle stoppe kontakten med Taliban nå når de styrer, legger utenriksministeren til.

UD bekrefter overfor Nettavisen at de dekker afghanernes opphold i Oslo og deler av reiseregningen.

Støre: – Kan ha effekt

Dette er det niende møtet i forumet, som ledes av Fatima Gailani. Totalt 35 afghanere deltar.

– Vi tåler kritikk når vi mener ting er riktig å gjøre. Afghanistan opplever nå en forferdelig vanskelig situasjon grunnet det Taliban-styret. Når det pågår dialog mellom afghanske grupper så å bidra til det mener vi kan ha effekt, sier Støre i dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 tidligere denne uka,

Norge deltok ikke på selve dialogmøtet, men bidro praktisk samtalen kunne finne sted.

Ved tidligere besøk har Sylvi Listhaug (FrP) vært kritisk til at Norge skulle bruke penger på privatfly til en delegasjon fra Taliban. 

Read Entire Article