– Vi har det i tankene hele tiden

1 month ago 21Oljearbeidere tilbake på jobb:

Jan Jyde Hansen var en av mange oljearbeidere som i dag fikk fly på jobb igjen, etter onsdagens tragiske ulykke.

 Geir Johnny Hundeide
KLAR TIL AVGANG: Offshore-arbeider Jan Jyde Hansen på plass på Bergen lufthavn Flesland i dag. Foto: Geir Johnny Hundeide

Publisert 01.03.2024 22:31

– Vi snakket om helikopterulykken. Jeg fortalte til familien at jeg var komfortabel med å reise av gårde. Så spurte jeg hva de tenkte om det.

Det forteller Jan Jyde Hansen. Dette er langt ifra første gang rørleggeren flyr med helikopter til jobb. Siden 2013 har han pendlet mellom Nordsjøen og familien hjemme i Danmark.

Men denne gangen var det ikke like enkelt. I dag måtte han forhøre seg med familien før han kunne gå ombord i helikopteret.

 Geir Johnny Hundeide
ERFAREN PENDLER: Jan Jyde Hansen jobber som rørlegger for firmaet On & Offshore. Foto: Geir Johnny Hundeide

Det var onsdag kveld at et offshore-helikopter av typen Sikorsky S-92 havarerte utenfor Sotra. Alle de seks som var ombord i helikopteret deltok i en sikkerhetsøvelse på sokkelen nær Oseberg-feltet.

– De sa de synes det var greit, sier han.

Jyde Hansen påpeker at det er farligere å kjøre bil på offentlig vei, og at det skjer flere ulykker der enn i helikoptertrafikken.

Helikopterulykker i Norge

Fakta om helikopterulykker med dødelig utfall i Norge siden 2006.

* 28. februar 2024: Én person omkom da et helikopter havarerte i sjøen vest for Sotra utenfor Bergen.

* 1. november 2022: To personer omkom og én ble alvorlig skadd da et helikopter styrtet ved Verdal i Trøndelag. Havarikommisjonen konkluderer med at tett tåke var årsaken.

* 18. mars 2022: Fire amerikanske soldater mistet livet da et militært helikopter styrtet under Nato-øvelsen Cold Response i Nordland.

* 18. juni 2021: En 46 år gammel mann fra Kløfta omkom da helikopteret hans fløy inn i en høyspentlinje og styrtet ved Lannerheia på E18 i Porsgrunn i Telemark. Mannen var alene om bord i helikopteret av typen Robinson R44.

* 16. november 2020: En pilot ble lettere skadd i en helikopterulykke i Forsand i Sandnes kommune. Helikopteret fraktet betong til bygging av en kraftledning da halen på helikopteret knakk.

* 31. august 2019: Seks personer mistet livet da et Airbus H125-helikopter (tidligere kjent som Eurocopter AS-350) styrtet ved fjellet Skoddevarre i Alta. Helikopteret ble operert av selskapet Helitrans.

* 16. februar 2019: Et ektepar i 40-årene omkom i en ulykke med sitt eget helikopter av typen Robinson R44 i Røldalsfjellet i Hordaland.

* 26. oktober 2017: Et russisk Mi-8 helikopter styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. Åtte mennesker mistet livet i ulykken, tre besetningsmedlemmer og fem forskere. Kun én av de omkomne ble funnet.

* 29. april 2016: Tolv menn og én kvinne omkom da et Super Puma-helikopter styrtet etter at rotoren løsnet ved Turøy nordvest for Sotra i Hordaland. Helikopteret var operert av selskapet CHC Helikopter Service.

* 14. januar. 2014: To menn omkom da et helikopter fra Norsk Luftambulanse traff en høyspentlinje og gikk i bakken ved Sønsterudtunnelen på E16 i Hole.

* 11. januar 2012: To personer omkom da et helikopter av typen Robinson R44 tilhørende Jämtlands Flyg gikk ned ved Mosjøen.

* 4. juli 2011: Fem personer omkom da et helikopter av typen Eurocopter AS350 B3 tilknyttet Airlift-basen i Kinsarvik havarerte i Hardanger under et privat flytteoppdrag.

* 27. januar 2010: Alle fire om bord omkom da et helikopter av typen Robinson R44 Astro styrtet og gikk gjennom isen utenfor havnebassenget i Horten. Helikopteret tilhørte Midtnorsk Helikopterservice AS.

* 4. februar 2009: Piloten omkom da et helikopter av typen Airbus AS-350B havarerte da det sto på bakken i Rostadalen i Målselv i Indre Troms.

* 30. mars 2008: Tre personer omkom da et russisk helikopter av typen Mi-8 med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg på Svalbard.

* 14. september 2006: To personer omkom da et helikopter styrtet under frakt av bygningsmaterialer på Voss. Fraktevaieren fikk sleng og kom borti halerotoren.

– Dessuten flyr jeg jo fra Danmark hver gang jeg skal ut, legger han til. 

Jyde Hansen sier han har fått tilsendt et sikkerhetsskriv fra Equinor, og at han føler seg godt ivaretatt oppi det hele.

Han ser likevel frem til å få vite mer om hva som var årsaken til ulykken.

 Geir Johnny Hundeide
I LUFTA IGJEN: Flere S92 helikoptre var i sving igjen i dag etter ulykken onsdag. Foto: Geir Johnny Hundeide

– Hvis det er snakk om en mekanisk feil, er det jo viktig for oss å vite at de problemene ikke finnes på flere av helikoptrene. Det er viktig at man får undersøkt det grundig og sjekket sikkerheten rundt det hele, sier Jyde Hansen. 

– Som å ta buss til jobben

Også svenske Kent Johan Dietsch var en av oljearbeiderne som i dag satte kursen ut mot Nordsjøen. 

– Det kjennes greit. Jeg er sikker på at det blir gjort det som kreves for at det skal være sikkert å fly, sier han.

Dietsch, som har jobbet i Nordsjøen i mellom 10 til 15 år er også en vant helikopterpendler.

 Geir Johnny Hundeide
VANESAK: - Vi er vant med dette, sier Kent Dietsch som jobber som tilkomsttekniker på Statfjord B. Foto: Geir Johnny Hundeide

– Det er som å ta bussen til jobben, sier Dietsch. 

– Vi er vant med dette, men vi vet at det kan skje slike hendelser. Vi har det jo i tankene hele tiden, legger han til. 

Equinor tar sikkerhetsgrep

I dag ble det kjent at Equinor har inngått avtaler med helikopterprodusentene Bell og Leonardo, om 15 nye helikoptre til passasjertrafikk på norsk sokkel.

Dette innebærer at selskapet skal motta ti nye helikoptre av typen Bell 525 og fem av typen Leonardo AW189 i perioden 2025 til 2030.

Sikorsky S-92 har siden Turøy-ulykken i 2016 vært den eneste helikoptermodellen som har vært godkjent for driften.

Flere av offshore-arbeiderne TV 2 møtte på Heliporten på Flesland i dag, er positive til kontraktene. 

– Det er vel bra med flere alternativer. Det finnes jo flere biler også. Alle har ikke samme bil, sier Robin Törnros som i dag skal ut til Oseberg Feltsenter.

 Geir Johnny Hundeide
BRA MED FLERE HELIKOPTRE: Offshorearbeider Robin Törnros er fornøyd med Equinors nye helikopterkontrakter. Foto: Geir Johnny Hundeide

Kollegaen Bård Vee anser også de nye kontraktene som en fordel.  

– Det er sikkert vanskelig å bare ha én type helikopter. Jeg vet det er mangel på reservedeler. Så det er nok godt å ha flere alternativer – som med alt annet, sier Vee. 

 Geir Johnny Hundeide
ERFAREN: Bård Vee mener Silkorsky-helikopterne er trygge. - Jeg er ikke noe mer redd for å det enn å kjøre bil, sier han. Foto: Geir Johnny Hundeide

– Hva tenker dere om at det har vært to helikopterstyrter på under åtte år?

– Du kan ikke tenke så mye på det. Det skjer ikke så veldig ofte. Du kan ikke begynne å tenke sånn, da må du kanskje begynne å finne deg noe annet å gjøre, avslutter Bård. 

Read Entire Article