Vinmonopolet: Alkoholfritt øker mest!

4 weeks ago 29DRUKKET UT: Tomflasker dagen derpå 17. mai-feiringen i Oslo. Foto: Naina Helén Jåma / VG

I tillegg til nasjonaldagen peker Vinmonopolet på to faktorer som avgjørende for ukens salg: Pinse og ikke minst strålende sol og blå himmel over det ganske land.

søndag 19. mai kl. 12:48

17. mai-uken er en typisk salgstopp for Vinmonopolet.

I år har vi også fått 17. mai og pinse i samme uke, samt en annen faktor med i miksen: Nemlig det vanvittig gode været over så å si hele landet.

– Når det er varmt, kjøper folk mer enn vanlig. Sånn er det alltid når nordmenn henter frem sin indre søreuropeer. Da inviterer man gjerne venner, familie og naboer til noe godt i glasset, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til VG.

Den første toppen kommer typisk ved påske, før den andre kommer ved 17. mai-uken. Den klart største kommer til jul.

Jens Nordahl<-Jens Nordahl

Kommunikasjonssjef i Vinmonopolet

Vinmonopolet regnet med å selge opp til 2,4 millioner liter drikkevarer denne uken. En vanlig uke selger de drøyt 1,6 millioner liter.

Totaltallet endte høyere: I inneværende uke har Polet solgt for 2,6 millioner liter.

– Vi har solgt omtrent 250.000 liter mer enn forventet, og mange av disse literne kan nok tilskrives det gode været over hele landet, forklarer Nordahl.

Det er imidlertid ingen rekorduke. Under pandemien solgte de 2,9 millioner liter og 3,5 millioner liter i uke 20 i henholdsvis 2020 og 2021.

MED ELLER UTEN? Stadig flere ønsker alkoholfri drikke, kan Vinmonopolet melde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ny og morsom trend

Det som trender mest for tiden er lette og lyse drikkevarer – altså hvitvin, rosévin, musserende, øl, sider og alkoholfritt.

Faktisk er det alkoholfritt som øker mest i popularitet. Salget økte med 22 prosent de fire første månedene i år målt mot samme periode i fjor.

– Det er en veldig morsom og avvikende trend, for totalsalget vårt er ned fire prosent i år. Vi satte rekord i fjor med 1,1 millioner liter alkoholfritt og kommer til å sette ny rekord i år med god margin, sier Nordahl.

En lang vinter med kulde, nedbør og annet dårlig vær var trolig årsaken til nedgangen for totalsalget så langt i år.

– Vi selger mindre på dager med dårlig vær og selger mer på dager med bra vær. Det kan være så enkelt at vi er mindre sosiale når det er dårlig vær, sier Nordahl.

Foto: Naina Helén Jåma / VG

Og selv om det ikke ble salgsrekord denne uken for Vinmonopolet i uke 20, så er det en annen rekord som er slått denne uken.

– Andelen av rødvins- og konjakksalget har aldri vært lavere enn denne uken, i hvert fall ikke siden år 2000. Trolig har det aldri vært lavere enn siden 50- eller 60-tallet, sier Nordahl.

Årsaken tilskrives, nok en gang, blant annet det gode været.

– Det som selges soleklart mest er det lyse og lette i sommermånedene.

– Ansvarlig salg

Som vanlig ble 17. mai en svært travel dag for politiet, med mye fyllekaos og overstadige berusede – både over og under myndighetsalder.

– Har Vinmonopolet noe av ansvaret for dette?

– Vinmonopolet skal sørge for et ansvarlig salg, og vi finnes jo for at staten ønsker mest mulig kontroll over alkoholdige varer. Vi selger med et ansvar, og det gjør vi blant annet ved regulering av åpningstider, tilgjengelighet, fokus på å sjekke legitimasjon på alle under 25, avsløre mest mulig langingsforsøk og stoppe salg til berusete, sier Nordahl.

Read Entire Article