17.mai-regnskapet: Dette koster festdagen!

9 hours ago 4


Kortversjonen

  • 17. mai kan bli en kostbar affære med utgifter til klær, pynt, mat og drikke.
  • En ny blazer og barnefestdrakt kan koste rundt 1900 kroner.
  • Totalsummen for dagen kan ende opp rundt 5000 kroner.

For disse deilige dagene rundt midten av mai er en utfordring for lommeboken: Utepilstid, konfirmasjoner, fri- og helligdager og ikke minst, rosinen i pølsa, selveste 17. mai!

Dette er dagen vi skal være fint kledd, vi skal til byen i nyvasket bil, spise pølse, drikke brus, spise softis, spise bløtkake, dra på 17. maifrokost (noen, voksne).

Her er (noen av) utgiftene man må regne med. Jada, jeg vet at ikke «alle» trenger å kjøpe ny dress eller kjole, og noen drikker ikke øl etc. Men dette er eksempler på hva denne dagen kan koste:

Foto: Helge Mikalsen / VG

På med finstasen

De fleste har en fin dress i skapet. Hos Dressmann kostet de rimeligste dressene vi så på, rundt 1200 kroner og blazere rundt 900 kroner. Hos Cubus kostet barnefestdraktene fra 699 kroner og hvit skjorte 299. La oss si at far trenger ny blazer i år og datteren trenger en fin festdrakt.

Pris: Ca. 1900 kroner

 Jørn E. KaalstadFoto: Jørn E. Kaalstad

Wax on, wax off

«Alle» andre steder i landet enn Oslo (og Bergen og Trondheim?) kjører man bil inn til byen. Og den skal være gullende ren!

Enkel vask Circle K: 249 kroner

Foto: Helge Mikalsen / VG

Sløyfer, ballonger, flagg, duk ...

17. maisløyfe er et minimum av pynt på nasjonaldagen. I tillegg, hvis man ikke har noe liggende fra i fjor, så trenger man noen små, flagg, ballonger, stearinlys og en fin duk. For de minste er det også poppis med et såpeboble-rør +++

Vi betalte: 404 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Kvast i rødt, hvit og blått

Det var et hav av 17. mai-buketter hos blomsterhandleren på Stortorvet. Fra bitte små til en hundrings til den største til 400 kroner. Vi valgte to av de nest største.

Pris for to buketter: 600 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Nasjonaldagsretten

Pølse i brød med brus er 17. mai-tradisjonen som går laaaangt tilbake til det forrige årtusenet. I disse dager, hvor det (spesielt i byene) er bortimot umulig å komme seg inn på en kafé eller restaurant, er p.i.b. ofte den eneste maten du får. Vi dro på Narvesen og kjøpte ost- og baconpølse med brus, andre vil nok velge andre typer.

Pris (4 personer): 368 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Stiv softis-pris

Det grenser til omsorgssvikt å ikke kjøpe softis til ungene 17. mai. Det er etter hvert blitt flere varianter, men vi ente opp med en vanlig softis med sjokolade-strøssel ved Spikersuppa i Oslo.

Pris (for fire): 236 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Halvliter, selvsagt!

Her varierer prisene mye, fra utested til utested og fra by til by. Vi betalte 146 kroner for et 0,6 glass på Karl Johan (takket pent nei til 0,4). Prisen er nok i den øvre delen av spekteret, men dette er pappas (eller mammas) lille lyspunkt på dagen, så prisen er underordnet!

«Vanlig» pris for to halvlitere: ca. 230 kr

Et stykke Norge

En 17. maipyntet kake er en selvfølgelighet til kaffen hjemme. Vi fant vår hos W.B. Samson i Oslo. Her finnes det et utall varianter og muligheter, men du vil ikke spise den billigste kaka på nasjonaldagen.

Vi betalte: 425 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Champagnefrokosten

Kunne vært kalt boble-frokosten, for vi drikker alle typer sprudlende vin på nasjonaldagen. Dette er eksempler på noen av bestselgerne på Vinmonopolet så langt i 2025 for hhv. crémant, prosecco, cava og champagne. Vi valgte La Cave Brillante Crémant de Bordeaux til champagnefrokosten. Her kunne vi tatt med flere utgifter, men nøyer oss med boblene.

Pris (2 flasker): 348 kroner

 .Foto: .

Jippi, vi skal på tivoli!

Hvis det er et tivoli nær deg, så er det gøy for ungene. Et 7 klipps rabatthefte koster 499 kroner hos Lunds Tivoli (Bergen 17. mai). Hos Axels tivoli (Drammen, Lillestrøm, Sandefjord 17. mai) koster rabattheftet 459 kroner.

Tusenfryd (og andre store fornøyelsesparker) tilbyr mye mer og koster også mer. Inngangsbilletten på Tusenfryd er 599 kroner for voksne og 539 for barn 17. mai. For vår eksempelfamilie på 2+2, blir 2116 kroner.

To rabatthefter tivoli: Fra 918 kroner

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Ketchup og is på dressen ...

17. mai-utskeielsene har ofte en følgekostnad. Matsøl på klærne er vanskelig å unngå, når man skal fortære is og pølser med «halve byen» tett på kroppen. Fortvil ikke, ditt lokale renseri fikser en ketchup-flekkete dressjakke lett.

Pris hos Renseriet: 331 kroner

Totalsummen:

Når man legger sammen disse summene utgiftene, ender man opp med drøyt 5000 kroner for noen timers stas og moro. Da er ikke tivoli eller annen underholdning tatt med.

Dersom man ikke trenger ny dress, kjole og gjenbruker 17. mai-duken fra i fjor, blir summen «bare» rett under 3000 kroner.

Hipp-hipp!

Read Entire Article