Amnesty refser Norge: Kolonialisme og overkjøring av samiske interesser

3 months ago 27


Loga ášši sámegilli

Amnesty International lanserer i samarbeid med Samerådet i dag rapporten «Rettferdig omstilling eller “grønn kolonialisme“».

Her heter det at mangel på lovverk for urfolks rettigheter utgjør en stor utfordring i kampen mot klimaendringer.

Det grønne skiftet presenteres ofte som en løsning til beste for fellesskapet. Men for urfolk kan det i praksis være fordekt utnyttelse, sier Samerådets president, Per-Olof Nutti.

Per-Olof Nutti

Samerådets president, Per-Olof Nutti, mener det grønne skiftet i praksis kan være fordekt utnyttelse.

Foto: Marie Birkl / Marie Birkl

– Staten svikter

Rapporten tar utgangspunkt i tre områder:

  • Vindkraftprosjektene på Fosen i Norge
  • En planlagt nikkelgruve i Rönnbäck i Sverige
  • Mineralutvinning i Käsivarsi-området i Finland

Disse sakene viser hvordan statene svikter i å beskytte samenes rettigheter, ifølge rapporten.

Lover og regelverk sikrer ikke retten de har til å sette seg inn i sakene som berører dem og gi sitt samtykke.

Resultatet er langvarige konflikter, økt press på tradisjonelle næringer og betydelig belastning for de berørte, mener Amnesty Norge.

– Lovgivningen i alle tre landene gir ikke tilstrekkelig beskyttelse mot naturinngrep i samiske områder, som vi mener vil påvirke deres rettigheter som urfolk, og dermed deres menneskerettigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Dette er også informasjon som kom frem i en rapport fra Norges institusjon for menneskerettigheter i 2021.

– Klimaendringene og energiomstillingen må ikke skje på bekostning av urfolks rettigheter. Risikoen for menneskerettighetsbrudd er stor dersom ikke beslutningsprosesser forbedres, sier Egenæs.

Vindkraftanlegg ved Kjøllefjord i Lebesby kommune

Vindkraftanlegget ved Kjøllefjord ble bygget i 2006. Nå foreligger det planer om sju nye vindkraftverk på Nordkyn-halvøya.

Foto: Allan Klo

– Må lære av Fosen

I Norge er Fosen-saken, en konflikt om to vindkraftverk på Fosen i Trøndelag, ofte trukket frem som et særlig alvorlig eksempel på brudd på samiske rettigheter.

Til tross for oppmerksomheten om saken ser det ikke ut til at staten har lært av den, heter det i rapporten. Spesielt med tanke på at det foreligger planer om sju vindkraftverk og 600 turbiner på Nordkyn-halvøya i Čorgaš reinbeitedistrikt.

– Norge må lære av Fosen-saken. Hvis ikke står vi i fare for å bryte menneskerettighetene igjen, sier generalsekretæren.

John Peder Egenæs,
generalsekretær i Amnesty Norge.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, mener det er viktig at urfolk faktisk er involvert i prosess og beslutning.

Foto: Silje Haugen Myrseth

Han mener Norge, Sverige og Finland har et felles ansvar for å sikre fremtiden for samisk kultur.

– Vi må ikke la behovet for en omstilling fra fossil energi gå utover andre rettigheter. Det som ser ut til å gå igjen og igjen, er at man fort tyr til urfolksområder når man skal finne ordninger for å endre seg i grønn retning.

Han mener det ikke tas nødvendig hensyn til de spesielle rettighetene som urfolk har.

– Det må investeres både tid og penger i en reell og en god kommunikasjonsprosess, høringsprosess, tilstrekkelige ressurser til å delta effektivt i konsultasjoner og samtykkeinnhenting, for at dette skal kunne oppleves som i tråd med de rettighetene urfolk har.

Også Samerådets president er klar på at samer må konsulteres.

– Vi må være med i prosesser tidlig, og da kan vi dele informasjonen vi har om områdene. De må ta hensyn, og det er et viktig utgangspunkt, sier Nutti.

Trenger bedre regelverk

For at de samiske rettighetene skal ivaretas i det grønne skiftet, krever Amnesty og Samerådet nå at Norge, Sverige og Finland tar grep.

– Det viktigste nå er at de direkte involverte er reelt sett involvert i beslutningen, og ikke bare i en slags «krysset av i en boks»-prosess, sier Egenæs.

Det kan ikke gjennomføres noen prosjekter i samiske områder uten samtykke fra berørte rettighetshavere, herunder såkalt fritt, informert forhåndssamtykke, mener de:

«En rettferdig energiomstilling bare kan skje dersom statene forplikter seg til å ikke totalt overkjøre urfolks rettigheter og involvere dem i beslutningsprosesser. Dersom dette ikke tas på alvor, risikerer vi en fortsettelse av historisk marginalisering og kolonialisering».

NRK har bedt om en kommentar fra den norske regjeringen. I en epost svarer statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet slik:

«– Jeg vil understreke at ivaretakelsen av samiske rettigheter er et viktig hensyn og står sentralt i konsesjonsbehandlingsprosessen. Regjeringens erfaringer fra Fosen-saken følges opp, blant annet gjennom arbeidet med tiltakspakken. Da vi ikke har fått lest rapporten enda, kan vi heller ikke kommentere nærmere på innholdet i den.»

Publisert 29.01.2025, kl. 07.16 Oppdatert 29.01.2025, kl. 07.25

Read Entire Article