Mens mange unge fortsatt er preget av vedtaket om skolenedleggelser: Fylkesordføreren i Innlandet varsler planlegging av flere nedlagte skoler.
Fredag 6. desember kl. 07:18Kortversjonen
- Fylkesordføreren i Innlandet varsler planer om flere nedleggelser og sammenslåinger av videregående skoler de neste årene.
- Debatten om skolenedleggelser har ført til anmeldelser grunnet trusler mot politikere.
- Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fra Innlandet kritiserer på nytt Ap og fylkesordføreren for vedtaket - etter at hun besøkte Skjåk, Lom og Dokka onsdag.
- Fylkesordfører Breen (Ap) kontrer med at Mehl bør gå av som justisminister etter innblandingen i skolesaken.
- Fylkestinget sender nå saken til lovlighetskontroll hos Kunnskapsdepartementet.
– Allerede neste periode må vi nok begynne planleggingen av nedleggingen av en til to skoler til, sier fylkesordfører Thomas Breen (Ap) i Innlandet i Kommunal Rapports podkast Kontrollutvalget.
Til NTB sier han at debatten om skolestrukturen vil bli aktuell igjen fra 2027, men at en konklusjon fortsatt er syv-ti år fram i tid. Breen viser igjen til synkende elevtall og en økonomi i endring.
Opphetet debatt
Flertallet i fylkestingetvedtok 23. oktober å legge ned de videregående skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås fra neste høst.
bestående av Ap, Høyre og MDGVedtaket vekket reaksjoner og en opphetet debatt.
Lom-ordfører Kristian Frisvold skapte overskrifter da han erklærte full krig mot fylkespolitikerne i Innlandet.
Mehl på skolebesøk
Fylkesordføreren fikk også hard kritikk fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som uttalte at han var villig til å prostituere seg for å oppnå makt og posisjon. Mehls utspill fikk også krass kritikk fra flere hold.
Senest onsdag denne uken var Emilie Mehl på besøk både på Dokka og i Lom – to av stedene der videregående skoler blir nedlagt.
Der gikk hun til nye angrep på Ap og fylkesordfører Thomas Breen.
– Man må si fra når det er nødvendig. I dette tilfellet gikk Arbeiderpartiet til valg på å ha en desentralisert skolestruktur. Det står svart på hvitt i deres valgprogram. Så gikk det bare 24 timer etter valget før de gikk sammen med Høyre og gjorde det stikk motsatte av det de lovde. Dette skaper avmakt og politikerforakt, sier Enger Mehl til Oppland Arbeiderblad.
Hun legger til:
– Arbeiderpartiet har solgt sjela si til Høyre for å få gjennom dette. Jeg har ikke ord.
– Trusler
Fylkesordfører Thomas Breen kontrer med at Emilie Mehl rett og slett bør gå av som justisminister etter sine innblandinger i skolesakene.
– Når hun nå drar på «valgkampturné» etter at saken er ferdig behandlet i fylkestinget, viser hun også forakt for fylkestinget. Igjen fordi hun ikke er folkevalgt – men minister.
– Mitt forslag til Mehl er å gå av som minister og igjen ta sete i Stortinget. Da er det enklere å møte henne til de politiske debattene hun åpenbart selv vil ha, sier Breen til OA.
VG har også vært i kontakt med Breen torsdag kveld. Han bekrefter uttalelsene han har gitt til lokalavisen.
– Problematisk
– For det første synes jeg det er problematisk at statsråder så til de grader blander seg inn i en debatt på regionalt nivå. Justisministeren i enhver regjering er ikke folkevalgt, de tilhører den utøvende delen av maktfordelingsprinsippet
.– For det andre var formen på hennes innblanding av en karakter som ikke sømmer seg for noen, med bruk av begreper som prostituert og solgt sjela si, sier Breen.
Emilie Enger Mehl ønsker ikke å tilføye noe utover det hun har sagt om saken, skriver hennes politiske rådgiver Torleik Velle (Sp) i en sms til VG torsdag kveld.
Trusler
Thomas Breen beskriver også et uvanlig hett debattklima i skoledebatten han har stått i sentrum for.
– Det er levert noen anmeldelser i kjølvannet av debatten. Det var både direkte og indirekte trusler, sier han til Kommunal Rapport.
Hva synes du om at justisministeren fra Innlandet blander seg inn i saken om skolenedleggelser?aDet er bra at hun engasjerer seg i denne viktige skole- og distriktssaken i hjemfylket.bHun bør holde seg borte fra saker som er utenfor hennes minister-område.– Vi gjør det sånn at den som får trusselen, anmelder selv. Jeg vet at andre kommuner anmelder på vegne av den enkelte, og det kan kanskje være lurt. Det er en påkjenning å melde også, sier Breen.
Barns beste
Flere har fremmet kritikk mot at Innlandet fylkeskommune ikke har ivaretatt nåværende- og fremtidige elevers interesse godt nok.
Nylig vedtok fylkestinget i Innlandet å sende hele saken til lovlighetskontroll hos Kunnskapsdepartementet.
En stor del av argumentasjonen fra mindretallet og de berørte ved de nedlagte skolene og skolestedene - går på at barn og unge ikke er tatt nok hensyn til.
Jobber for å vinne tid
Blant annet kritiseres det at prosessen med skolenedleggelser og skolebytte skal skje allerede før 1. august 2025 - om knappe åtte måneder.
Advokatfirma Elden har på vegne av aksjonsgruppene i Nordre Land (Dokka vgs) og Skjåk og Lom (Nord-Gudbrandsdal vgs - Lom) skrevet et brev der innholdet oser av behov for å vinne mer tid.
Eller at Kunnskapsdepartementet formelt behandler lovlighetskontrollen
av vedtaket med oppsettende virkning .