Kortversjonen
- Digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung møter representanter for Meta, Google, Snapchat og TikTok i Oslo onsdag.
- Tung vil utfordre selskapene på hva de gjør for å finne tekniske løsninger som sikrer at aldersgrensen på 13 år er reell.
- Regjeringen foreslår å endre personopplysningsloven, slik at aldersgrensen i sosiale medier kan heves til 15 år i Norge.
- Kristelig Folkeparti tror ikke at heving av aldersgrensen er løsningen alene og foreslår en aldersgrense på 16 år som også skal være verifiserbar.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) møter onsdag representanter på høyt nivå fra Meta
, Google , Snapchat og TikTok i Oslo.– Selskapene har et stort ansvar for å sørge for at plattformene deres er trygge og for at aldersgrensene blir overholdt, sier statsråden til VG.
Tung vil utfordre de store some
-aktørene på hva de gjør for å finne tekniske løsninger som sikrer at aldersgrensen på 13 år er reell.– Jeg forventer tydelige svar fra dem, sier digitaliseringsministeren.
Undersøkelsen Barn og Medier 2024 viser at nesten halvparten av niåringene er på sosiale medier. Fra 12 års alderen er minst ni av ti på sosiale medier.
– Sosiale medier tar altfor stor plass i barns liv, sier Tung.
Hun mener det er vanskelig for foreldre å begrense tilgangen.
– Derfor er vi i full gang med å innføre nye reguleringer, sier Tung.
Regjeringen foreslår å endre personopplysningsloven, for å heve aldersgrensen for når barn selv kan samtykke til behandling av personopplysninger, fra 13 til 15 år.
– Lovendringen trer sannsynligvis i kraft i 2025, opplyser Tung.
Neste skritt er å utrede en absolutt aldersgrense på 15 år i sosiale medier og finne en løsning for sikker aldersverifisering
.– Australia pålegger plattformselskapene selv å komme tilbake med en løsning. Det vil jeg diskutere med dem, for det synes jeg er spennende, sier statsråden.
Australia har forbudt sosiale medier for barn under 16 år og truer selskapene med millionbøter, om de ikke klarer å håndheve aldersgrensen.
KrF: Uholdbart i dag
Kristelig Folkeparti tror ikke at heving av aldersgrensen er løsningen alene.
– Hvis det ikke funker med 13 år, er det ingen grunn til å tro at det skal funke så veldig godt med 15 år heller, sier KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til VG.
Partiets programkomité kunngjorde mandag at de går inn for en aldersgrense på 16 år som også skal være verifiserbar – at alderen må bekreftes med bank-id eller lignende.
KrF foreslo dette i Stortinget for halvannet år siden, men fikk ikke tilslutning. Ropstad håper og tror flere av de øvrige partiene nå vil støtte kravet.
– Det er totalt uholdbart i dag. Vi må gi foreldre verktøyene de trenger, slik at barna deres må vente med å gå på sosiale medier, sier Ropstad.
Hvem har ansvar for barns bruk av sosiale medier?aForeldrenebSelskaper som Snapchat og TikTokcBarnet selvØnsker europeisk løsning
Tung sier at regjeringen jobber for å finne tekniske løsninger for å verifisere alder i sosiale medier – løsninger som er tilgjengelige for alle og ivaretar personvernet.
– Jeg ønsker å finne en løsning sammen med EU. Norge er et lite land, vi er avhengig av å jobbe med europeiske partnere, sier Tung.
Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti
– Sosiale medier er blitt et problem for folkehelsen, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
Han peker på mindre fysisk aktivitet, men også at barn blir påført psykiske lidelser etter mobbing i sosiale medier og negative utslag av algoritmer
.– Seksuelt misbruk er den ytterste konsekvens, sier Ropstad og viser til den nye Kripos-rapporten som VG omtalte fredag:
Politiet får flere og flere tips om voksne som kontakter barn under 14 år på sosiale plattformer. Hensikten er som oftest å begå seksuelle overgrep.
De får barna til å sende nakenbilder og -videoer, utsetter dem for seksuell utpressing eller begår cyberstøttede overgrep, skriver Kripos.
– Det er ikke holdbart. Selskapene klarer ikke å beskytte barna våre godt nok, sier Tung.
Snapchat er det viktigste sosiale mediet blant unge, brukt av nesten alle.
Selskapet hevder selv å jobbe hardt for å holde uønskede aktører borte fra plattformen og fremholder at de har nulltoleranse for ulovlig aktivitet.
– Advarer mot fremmede
I en e-post til VG opplyser Snapchat at selskapet har introdusert flere sikkerhetsfunksjoner som skal beskytte unge:
- Vennelisten er privat. Tenåringer kan ikke kontaktes av noen de ikke har lagt til som venn eller som ikke er blant kontaktene deres på mobilen
- Hvis en tenåring godtar en venn som Snapchat tror de ikke kjenner, sendes en advarsel før de begynner å chatte
- En advarsel popper også opp, hvis en tenåring mottar melding fra noen som er blokkert eller rapportert av andre
Snapchat tilbyr også foreldre å se hvem tenåringen snakker med og hvem vennene er, gjennom verktøyet Family Centre.