Åpner for endringer i norsk Russland-politikk

3 months ago 20


 Martha C.S. Holmes / VG I 2024 ble vesentlige deler av Nato-øvelsen «Nordic Response» gjennomført i Vest-Finnmark. Foto: Martha C.S. Holmes / VG

Nye forsvarsplaner i Nato og to nye medlemsland gjør at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det er naturlig å se på Norges selvpålagte begrensninger på Nato-aktivitet i Øst-Finnmark.

Rapporterer fra Tromsø Onsdag 29. januar kl. 08:01

Kortversjonen

  • Norge vurderer å endre sine begrensninger på Nato-aktivitet i Øst-Finnmark, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide.
  • Endringer skyldes den nye sikkerhetssituasjonen og at Finland og Sverige nå er Nato-medlemmer.
  • Forsvaret i Finnmark skal styrkes, og ifølge Forsvarets langtidsplan kommer en egen Finnmark-brigade.
  • Fylkestinget i Finnmark har stilt seg bak kravet om at restriksjonene mot allierte øvelser i Øst-Finnmark fjernes.

– Det er naturlig å gjøre noen justeringer knyttet til ny sikkerhetssituasjon, og nye allierte, sier Eide til VG.

Han er tirsdag i Tromsø og deltar på den store nordområde-konferansen Arctic Frontiers, hvor flere hundre forskere, politikere, urfolk og eksperter fra Norge og en rekke andre land diskuterer temaer som er relevante i nordområdene og Arktis.

Avskrekking og beroligelse

Helt siden 50-tallet har norske myndigheter hatt en rekke egne restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Sovjetunionen, og mot Russland etter at unionen ble oppløst.

Norge har ikke tillatt Nato-øvelser øst for 24-graderen, en nord-sør linje som går øst for Hammerfest.

De norske begrensningene har vært en del av Norges Russland-politikk, ofte omtalt som avskrekking og beroligelse:

Avskrekkingen har vært Norges medlemskap i Nato. Den viktigste delen av «beroligelse» var at den store naboen i øst ikke skulle føle seg truet av militær aktivitet tett opp til sin grense – og i hvert fall ikke soldater fra USA og andre Nato-land.

 Rune Stoltz Bertinussen / NTBFORSVAR I ENDRING: Utenriksminister Espen Barth Eide i Tromsø tirsdag. Han forklarer hvorfor regjeringen satser mer på forsvar i Finnmark. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Forsvare hver tomme

Dette er nå i endring, bekrefter utenriksministeren:

– Frem til Finland og Sverige ble medlemmer, var vi alene i Nato i nord. Vi var det eneste allierte landet som grenset mot Russland i nord. I de gamle forsvarsplanene skulle vi forsinke en eventuell invasjon fra øst, og så skulle vår reelle forsvarslinje stå i Lyngen og Skibotn hvor det var fjord og fjell. Vi skulle heller ikke provosere naboen unødig, sier han.

– Nå, når Finland og Sverige er inne i Nato, har vi en betydelig kampflyflåte sammen. Og Finland kommer inn med en stor landstyrke og en betydelig reserve. Nå er Natos linje at hver tomme av territoriet skal forsvares. Da må vi styrke nærværet i Finland, og derfor oppretter vi nå Finnmarks-brigaden, forklarer Espen Barth Eide.

– Og da vil Norge også justere sitt selvpålagte forbud mot Nato-aktivitet lengst øst i Finnmark?

– Jeg har ingen nyheter om det nå. Men det er naturlig å vurdere endringer innenfor de prinsippene om beroligelse og avskrekking.

Krav fra Finnmark

Fylkestinget i Finnmark vedtok i oktober en uttalelse som sier at «Norge må oppheve forbudet mot allierte militære øvelser i Øst-Finnmark».

«Dessverre har Norge innført en selvpålagt grense som innebærer at allierte styrker ikke kan øve øst for 24 grader østlig lengdegrad. Forsvarsalliansen NATO er tydelig på at hver millimeter av medlemslandenes areal skal forsvares, og en slik sammenheng er det av den største viktighet at allierte styrker kan øve i HELE Finnmark og slik sikre at de kan operere effektivt den dagen det trengs», uttalte flertallet i fylkestinget.

Sa nei til øvelse i øst

I fjor avslørte VG at den norske forsvarsledelsen ønsket å gjennomføre deler av den store allierte vinterøvelsen «Nordic Response 2024» med utgangspunkt i Porsanger.

Men det sa regjeringens sikkerhetsutvalg nei til. Regjeringen ønsket ikke da å utfordre den norske «forsiktighetslinjen».

Mens øvelsen pågikk ble Sverige formelt medlem av Nato, uten at det førte til endringer på kort sikt.

Finland, som ble medlem i Nato i 2023, har ikke noen slike selvpålagte begrensninger. Etter at Nato-medlemskapet ble formalisert, har Nato-fly patruljert fra sør til nord, gjennom finsk luftrom, nær grensen mot Russland. Men før de nådde norsk territorium i Finnmark, har flyene endret kurs og gått østover.

I 2023 spådde Nupi-forsker Karsten Friis at Norge ville komme under press fra Nato om å revurdere sin forsiktighetslinje i nord, når Finland ble Nato-medlem.

Tettere samarbeid

På Arctic Frontiers-konferansen snakker Eide om mulighetene for næringsliv og bygdeutvikling som ligger i Forsvarets oppbygging i Finnmark:

– Med den store satsingen på forsvar i Finnmark kommer det mer: Servicenæring, utvidelse av veier og et tettere samarbeid med Sverige og Finland, det vi så for oss som Barents-samarbeidet med Russland kan vi nå videreutvikle med Finland og Sverige, sier han.

Read Entire Article