«Blivakker»-logo på fotballdrakter skaper uro i klubben

4 months ago 24


– Jeg synes det sender feil signaler at unge jenter skal løpe rundt med budskapet «Blivakker» på brystet, sier tidligere landslagsspiller Marit Helene Fiane Grødum fra Arendal.

Etter at fotballklubben IK Våg signerte en stor sponsorkontrakt med skjønnhetskjeden «Blivakker», har debatten rast i Kristiansand.

Både spillere og flere foreldre som NRK har snakket med, har reagert på at spillerne skal løpe rundt med teksten «Blivakker» på drakta.

«Blivakker» skal sponse klubben med totalt 2 millioner kroner de neste fire årene.

Marit Fiane Grødum

REAGERER: Tidligere landslagsspiller Marit Helene Fiane Grødum synes det blir feil at barn og unge skal løpe rundt med «Blivakker»-logo. ​​​​​​​

Foto: Kjetil Samuelsen / NRK

– En belastning

Grødum spilte 89 landskamper med det norske flagget på brystet. Hun har også spilt for Larvik, Røa og Amazon Grimstad.

Hun mener klubben bør tenke nøye gjennom denne saken.

– De bør kanskje ta en runde til på om dette virkelig er noe de ønsker å stå for, sier hun.

Flere foreldre sier til NRK at de er imot «Blivakker» som sponsor, men ønsker ikke å stille til intervju fordi det kan bli en belastning.

De har ikke lyst til at barna skal løpe rundt med «Blivakker» på brystet.

Hve mener du? Si din mening lenger ned i saken.

Våg FK: – Beklager at saken har havnet i media

Det var Vågs senior damelag som først gikk ut mot den nye sponsoravtalen.

I en felles uttalelse i Fædrelandsvennen fra 18 spillere heter det at: «Vi ønsker ikke at små barn, og spesielt jenter, skal løpe rundt med en beskjed på brystet om å «Bli Vakker». Dette er et kvinnesyn som burde vært forlatt for lengst!».

Daglig leder i Våg FK Kathrine Stava ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. Hun viser til uttalelsen klubben kom med 12. desember.

I uttalelsen beklager styret og administrasjonen at saken har havnet i media og utviklet seg til en åpen diskusjon som inkluderte damelaget:

«Blivakker er en av mange samarbeidspartnere som støtter klubbens visjon om å inkludere flest mulig barn og unge i idretten. Inntektene fra avtalen med Blivakker gjør det mulig å fortsette dette viktige arbeidet og bidrar til at klubben kan holde kontingenten til et minimumsnivå på 50 kr til våre 1200 aktive utøvere».

Iver Andre Kirkeland er jentefotballansvarlig i Våg FK. Han sier den siste måneden har vært krevende.

– Jeg forstår reaksjonene som har kommet. Vi har en dialog internt med styret, så jeg ønsker ikke å si noe mer om saken nå, sier han til NRK.

Kirkeland forteller at damelaget har informert ham om at de er i tenkeboksen om hvorvidt de vil spille med «Blivakker»-logoen på brystet.

Ivar Andre Kirkeland.

FORSTÅR KRITIKKEN: Jentefotballansvarlig i Våg FK Iver Andre Kirkeland er i dialog med styret. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Privat

Styreleder i klubben Even Øgrey Brandsdal har sagt til Fædrelandsvennen at han er inhabil i saken fordi han er bror til «Blivakker»-gründer Einar Øgrey Brandsdal.

NRK var mandag i kontakt med styreleder Even. Han viser også til uttalelsen fra 12. desember.

Se hele uttalelsen fra VÅG FK lenger ned i saken.

Even Øgrey Brandsdal, styreleder Våg

TAUS: Styreleder i Våg FK Even Øgrey Brandsdal ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK Her er han fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Viktor Sødal / NRK

«Blivakker»: – Vil ikke definere skjønnhet

Even Øgrey Brandsdal skriver i sosiale medier at han har vært i dialog med damelaget.

De avventer nå tilbakemelding på konsekvensene, og om de står ved avtalen med skjønnhetskjeden.

NRK har også vært i kontakt med «Blivakker»-gründer Einar Øgrey Brandsdal. I en e-post skriver han at han henviser til svarene i Fædrelandsvennen for en uke siden.

Der sier han blant annet at «Blivakker» sitt mål aldri har vært å definere skjønnhet for noen.

– Vi har alltid jobbet for å fremme at alle mennesker er unike og vakre på sin egen måte. Dette har vært et viktig tema i våre nylige markedskampanjer, der vi fokuserer på mangfold og på at alle har forskjellige behov.

Einar Øgrey Brandsdal

GRÜNDER: Einar Øgrey Brandsdal har siden 2007 gjort stor suksess med skjønnhetsskjeden Blivakker som består av både fysiske butikker og nettbutikker.

Foto: Joachim Løschbrandt

– En etisk utfordring

Ekspert på idrettsøkonomi Tor Geir Kvinen fra Universitetet i Agder mener saken har blitt en etisk utfordring for klubben.

– Her er det mange ting som har skjedd, og da bør man og være åpen og ærlig. Så bør man og ha en stor takhøyde i en stor klubb som Våg, i forhold til at det er forskjellige synspunkter rundt dette, sier Kvinen og legger til:

– Det er ingen tvil om at dette er en etisk utfordring for Våg.

Tor Geir Kvinen

ETISK UTFORDRING: Tor Geir Kvinen ved Universitetet i Agder mener klubben hadde tjent på mer åpenhet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Vil ikke mene noe om sponsorvalg

Norges Fotballforbund sier klubbene står fritt til å velge sine egne sponsorer og samarbeidspartnere.

– Klubbene er autonome og velger selv sine samarbeidspartnere og hvem de reklamerer for, selvfølgelig innenfor rammene av norsk lov. Utover det står klubbene fritt, sier kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund (NFF) Yngve Haavik.

Yngve Haavik, kommunikasjonsansvarlig i Norges Fotballforbund.

FORSIKTIG: Yngve Haavik i Norges Fotballforbund sier de er varsomme med å mene noe om en klubbs valg av samarbeidspartnere.

Foto: Norges Fotballforbund

Han legger til at eventuelle uenigheter knyttet til veivalg i klubb må adresseres av klubbmedlemmer i de fora hvor slike beslutninger kan tas eller endres på.

NRK har spurt kulturdepartementet om en kommentar til saken. De svarer at politisk ledelse ikke ønsker å komme med noen kommentar.

Publisert 16.12.2024, kl. 17.17 Oppdatert 16.12.2024, kl. 17.47

Read Entire Article