Hun ble født seks år før Første verdenskrig, og mange fryktet hun ikke ville overleve barndommen. Familien fremhever tre ting som nøkkelen til nonnens lange liv.
En 116 år gammel nonne fra Brasil er nå verdens eldste levende person, ifølge Gerontology Research Group, en amerikansk organisasjon som forsker på alderdom.
Inah Canabarro Lucas ble født i 1908 i São Francisco de Assis i Sør-Brasil. Hun overtar tittelen som verdens eldste etter at japanske Tomiko Itooka gikk bort lørdag.
Ifølge organisasjonen LongeviQuest, som følger med på verdens eldste mennesker, så det ikke alltid ut som at Canabarro Lucas skulle leve forbi barndommen.
– Som barn var hun så tynn at mange trodde hun ville dø, skriver organisasjonen.
Begivenhetsrikt liv
Canabarro Lucas er oldebarn av general David Canabarro, en kjent militær leder fra den brasilianske borgerkrigen på 1800-tallet.
Som oldefaren, har hun levd et begivenhetsrikt liv. Etter å ha gått på internatskole i ungdommen, flyttet hun til Uruguay for å bli nonne.
Senere vendte hun tilbake til Brasil for å undervise i portugisisk og matematikk ved en skole i Rio de Janeiro.
I en alder av 112 år fikk hun sin første dose koronavaksine. Året etter ble hun smittet av viruset mens hun var innlagt på sykehus, men overlevde. Dette gjør henne til den eldste kjente overlevende etter covid-19.
Følger fast rutine
Ifølge nevøen Kleber Vieira Canabarro Lucas er hemmeligheten bak tantens lange liv hennes livsinnstilling:
– Jeg tror det er hennes besluttsomhet for livet og hengivenhet til andre. Og spiritualitet, sa han til TV Globo.
Til tross for problemer med hørsel og syn, holder Canabarro Lucas en fast dagsrutine med faste tider for å våkne, spise, be og sove, opplyser familien.
Bak Canabarro Lucas på listen over verdens eldste mennesker kommer britiske Ethel Caterham på 115 år, melder organisasjonen LongeviQuest.
I november skrev VG om Lina Anundsen fra Siljan og Margit Larsen, som utrolig nok deler tittelen som Norges eldste.