Kortversjonen
- Ap-nestleder Tonje Brenna stoler ikke på Solbergs løfte om freding av sykelønnen i fire år.
- Brenna viser til det hun mener er tidligere løftebrudd fra Høyre og advarer mot Frp og Venstres planer om sykelønnskutt.
– Høyre har i forkant av valg gjentatte ganger gitt garantier innen arbeidslivspolitikken
, som de senere har brutt. Jeg frykter det kan skje igjen, sier Brenna og eksemplifiserer:– I 2013 garanterte de for at sykelønnsordningen ikke skulle endres, mens de i sitt første statsbudsjett for 2015 fremmet forslag som svekket ordningen.
– Det ble ikke vedtatt?
– Nei, men de prøvde seg og måtte gi seg etter at de ble utsatt for press, fordi det var brudd med IA-avtalen.
– Og før stortingsvalget i 2017 gikk Høyres arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ut og lovet tak for innleie av arbeidskraft og kamp mot såkalte nulltimerskontrakter, sier Brenna, som i tillegg til å være nestleder og kronprinsesse i Ap, er arbeids- og inkluderingsminister.
Hun fortsetter:
– Det endte med at Solberg-regjeringen liberaliserte regelverket
og i stedet sørget for at det ble mer innleie.– Dere gikk til valg på mindre innleie, i motsetning til Solberg-regjeringen?
– Ja, fordi en fast jobb er en viktig del av folks trygghet i hverdagen, sier hun og fortsetter:
– Det som er typisk Høyre er at de garanterer for noe i forkant av et valg som er i strid med deres politiske linje, bare fordi at de skjønner at deres egen arbeidslivspolitikk er upopulær blant velgerne. Og så trekker de seg fra det når de får makt – og gjør det de egentlig mener.
– Det er en ganske drøy påstand: Du stoler ikke på det Erna Solberg sier?
– Jeg stoler ikke på Høyre når de nok en gang i forkant av valg gir garantier i arbeidslivspolitikken. Historien viser at de gjør noe annet når de kommer til makten.
– Lite verdt
Brenna viser også til målingene for tiden, hvor Frp er desidert største parti og mye større enn Erna Solbergs Høyre. Hun kaller Høyre Frps juniorpartner:
– Denne gangen skal sannsynligvis Høyre være juniorpartner
i en regjering bestående av Frp og Høyre, i tillegg Venstre. Både Frp og Venstre åpner for kutt i sykelønnen. Det gjør at det er enda mindre grunn til å tro på garantiene til Høyre denne gangen.– Stoler du på Solberg hvis hun gir en garanti om at en regjering hun sitter i, ikke vil svekke sykelønnen de neste fire årene?
– Da vil den garantien være like lite verdt som de garantiene Høyre har gitt foran tidligere valg.
– Min dør er åpen
Striden om sykelønnen blusset opp i forbindelse med forhandlingene om avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
Det er en avtale mellom myndighetene og partene i arbeidslivet, som har som mål å få ned fraværet og få opp andelen i jobb.
Forhandlingene ble brutt før jul, fordi NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene, Spekter, Virke og KS, ikke ville frede sykelønnsordningen i fire år.
– Kommer til å avsløre
LO uttrykte torsdag glede over at Solberg lover å verne ordningen, men tok forbehold om at det er noe hun klarer å stå for, når Frp og Venstre er en del av regjeringsgrunnlaget.
– Min dør er åpen for partene om de ønsker å komme tilbake til forhandlingsbordet. Det er ikke Høyre som forhandler, men regjeringen og partene i arbeidslivet, sier Brenna.
Erna Solberg sier at hun «merker seg at Arbeiderpartiet driver en valgkamp der de finner på ting om andre partier»:
– Heller enn å forholde seg til det vi faktisk mener. Det tror jeg velgerne kommer til å avsløre, sier Høyre-lederen.
– Større problem
Hun viser til at Brenna må ta et ansvar for at forhandlingene om IA-avtalen ble brutt.
– Hvis vi skal få ned sykefraværet er samarbeidet mellom LO og NHO helt sentralt. Det har falt i grus på Tonje Brennas vakt, og nå har vi ikke lenger noen IA-avtale. Jeg tror det er på høy tid at arbeidsministeren begynner å jobbe.
Hun sier at Norge har en kjempeutfordring med høyt sykefravær.
– Høyre har foreslått å gjøre gradert sykemelding
til absolutt hovedregel, og vil endre kostnadsfordelingen mellom arbeidsgiver og staten. Men vi sier nei til å ta fra folk sykepenger, fordi det vil ramme skjevt og straffe de som ikke kan ha hjemmekontor.Hun legger til:
– Et enda større problem er de mange som står varig utenfor arbeid, og særlig unge som burde ha mange år foran seg i yrkeslivet. Så lenge Tonje Brennas svar bare er å bidra med støy og konflikt, må vi andre forsøke å bidra til politiske løsninger på hennes ansvarsområde.