Brøt ut munnhuggeri under «Debatten»: – Barne-TV-nivå

2 months ago 15


Kortversjonen

  • Ole Asbjørn Ness og Audun Lysbakken havnet i munnhuggeri under TV-debatten om J.D. Vances tale
  • AUF-leder Gaute Skjervø og flere på sosiale medier kritiserte debattklimaet
  • Programleder Fredrik Solvang måtte avbryte debatten
  • Kringkastingsrådet melder om 12 klager etter programmet

Så skeis går det som egentlig skal være en debatt om den amerikanske visepresidenten J. D. Vances’s tale under sikkerhetskonferansen i München.

Det hele endte i ordkrig og avbrytelser. Til slutt måtte programleder Fredrik Solvang avbryte Ole Asbjørn Ness og Audun Lysbakken.

Se video fra debatten øverst i saken.

AUF-leder Gaute Skjervjø ser seg nødt til å slå fast at han ikke liker debattklimaet som oppsto:

– Jeg må bare få si at denne typen debatter har vi ikke i ungdomspolitikken, så jeg reagerer litt på tonen. Det er unødvendig og litt uverdig å nå skulle ha en saklig debatt som oversvømmes av hva Berge Furre sa i 1982, sier Skjervø.

Reagerer på Debatten: – Mislykket

I sosiale medier mener mange mye om tirsdagens sending.

Blant dem er varaordfører Erling Moe (V) i Trondheim.

«I en tid hvor vi alle forsøker å forstå verden bringer Fredrik Solvang inn podkasteren Ole Asbjørn Ness i «Debatten». Han fremsto brølende og kunnskapsløs» skriver Moe. Til VG utdyper han:

NRK har et særlig ansvar til å bidra til reflektert debatt. «Debatten» er et av kanalens flaggskip. Debattsekvensen i tirsdagens debatt var rigget som en konfrontasjon, der Ole Asbjørn Ness fungerte som provokatør. Mulig det var tenkt som underholdning, som opplysende debatt var det mislykket.

Bilde av Erling Moe (V)Erling Moe (V)

Varaordfører i Trondheim.

– Temaet for sekvensen var talen til Vance. Ness var helt uinteressert i det, men brakte helt irrelevante ting inn i debatten, med usaklige angrep på Lysbakken, mener Moe.

Moe er opptatt av at riktig informasjon og kunnskap er viktig for folk i en tid der redaktørstyrte medier får mindre innflytelse.

– Ytringsfrihetens kår i Europa og i USA under Trump er en svært viktig debatt. Den forsvant i går. Jeg er alvorlig bekymret over hvordan vi som borgere skal kunne skille sant fra usant. Redaktørstyrte medier har her et særlig ansvar for å få frem fakta, sier han.

Tolv klager

Tolv personer har klaget inn NRKs «Debatten» fra tirsdag 18. februar til Kringkastingsrådet, skriver rådssekretær Erik Skarrud i en SMS til VG.

– Noen klager på at Ness var der, noen på at det ble en kranglete debatt og noen på at det bare var menn i debatten, forklarer rådssekretæren.

VG har vært i kontakt med programleder Fredrik Solvang, som ikke ønsker å kommentere saken.

Redaksjonssjef Solveig Tvedt forklarer til VG at hensikten med programmet ikke var å lage underholdning.

– Vi ønsket å ha en sending om situasjonen rundt Ukraina. Tanken med det var åpenbar – det skjer utrolig mye i verden akkurat nå. Vi ønsket å få noen til å hjelpe oss med å forklare og forstå.

I runde to av programmet hadde de invitert et panel til debatt, med fokus på talen til Vance i München:

– Vi inviterte et panel som hadde ulike synspunkter på innholdet og konsekvensene. Og det ble relativt opphetet stemning.

Hun fortsetter:

– At vi fikk reaksjoner har vi forståelse for.

– Burde dere gjort noe annerledes?

– På en måte tenker jeg at det er viktig at vi lar ulike stemmer høres. Det er ulike syn, selv om det er snakk om flertall og mindretall her. Jeg tenker at vi skal ta oss tid til å lytte til alle stemmene.

– Det ble voldsomt, men jeg tenker at vi skal ha døren åpen.

Hva synes du om tirsdagens debatt? aHelt fint. Vi må være åpne for å høre alle syn. bDet ble usaklig. cHar ikke noe mening om det.

Ole Asbjørn Ness sier følgende til VG om tirsdagens debatt:

– Det var 15 minutter og fire debattanter. Han begynner å kaste gjørme. Da tenker jeg at er det en ting jeg er lei av, så er det at Lysbakken inntar en moralsk uverdig posisjon hvor han kan stemple meningsmotstandere. Det har Lysbakken og venstresiden holdt på med i årtier.

– Mitt råd til Lysbakken er at han må slutte og avbryte folk. Hvem avbrøt hvem først?

Foto: Leikny Havik

Bilde av Ole Asbjørn NessOle Asbjørn Ness

Podkaster og samfunnsdebattant

Audun Lysbakken kommenterer sendingen i et innlegg på Facebook:

– Svært mange har reagert på oppførselen til podkasteren Ole Asbjørn Ness. Det gjorde jeg også, men det var jo i grunnen ganske nyttig.

Bilde av Audun Lysbakken Audun Lysbakken

Stortingsrepresentant for SV

Til VG utdyper han:

– Ness ga oss i «Debatten» et helt konkret eksempel på den politiske metoden som har forgiftet så mye i USA – den hvor du ikke er interessert i å diskutere med dine motstandere, men bare vil brøle ut din forakt og lage kaos. Det er jo greit å merke seg at det finnes folk som holder på sånn her i Norge også.

Read Entire Article