Bruker like mye strøm som 550.000 boliger – krever full stans

3 hours ago 4


Avstemminga i Stortinget tirsdag kan få stor betydning for nye olje- og gassfelt som blir elektrifisert.

Arbeidet pågår med å legge strømkabler fra land til havs. Mye er ferdig, men det trengs mere strøm. Statnett har reservert kraft til 11 nye felt på norsk sokkel de neste årene. Tre av feltene har ennå ikke fått tillatelse til en elektrifisering.

Flere partier foreslår tirsdag å sette på bremsene. De frykter skyhøye strømpriser og at fastlandet tappes for kraft.

Samtidig kan det bli flertall for vindkraft i et omstridt område.

Her kommer det strøm

ARBEID I GANG: Feltet Njord i Norskehavet skal få strøm fra land om et par år.

Foto: Åse Karin Hansen

Kraftoverskudd spises opp

Konflikten rundt at Melkøya skal elektrifiseres skal voteres over, men det blir trolig ikke flertall for å stoppe dette i Stortinget tirsdag. Likevel er det allerede ventet demonstrasjoner.

Oljeselskap jobber i tillegg for å få ja til å elektrifisere et nytt felt i Norskehavet og to nye felt i Nordsjøen. Alle de tre feltene har fått reservert kraft Statnett. De neste fem årene er det satt av strøm til 11 nye felt, som tilsvarer forbruket til 550.000 husstander.

Bare fra nye felt utenfor Trøndelag er det reservert mer kraft enn det Melkøya trenger, om dette blir vedtatt av regjeringa.

Petroleumspolitisk talsperson i Høyre, Ove Trellevik, håper å få flertall for nye krav til oljenæringa.

Summen av alle kraftuttakene til norsk sokkel spiser egentlig opp kraftoverskuddet i Norge. Vi har en stor etablering av dataindustri og mye annen industri som skal ha kraft på fastlandet,

Tirsdag legger Høyre og V fram et forslag i Stortinget om at oljeselskapene må sørge for erstatningskraft til alle nye elektrifiseringer.

Det er behov for mer elektrisk kraft. Så kraftbalansen er i ferd med å smuldres opp og bli brukt opp. Da må vi se oss om etter nye alternativ for kraft, sier Trellevik.

Ove Trellevik

VIL STILLE NYE KRAV: Ove Trellevik, petroleums – politisk talsperson, Høyre.

Foto: Olaug Spissøy Kyvik

Vil stille strengere krav

Trellevik sier at forslaget om at oljenæringa selv må bidra med kraft, ikke gjelder nye planer på Haltenbanken utenfor Trøndelag og to andre felt som ikke er vedtatt.

Høyre mener det er for sent om å komme med nye pålegg om å utrede nye alternativ her. Alle har fått tildelt kraft fra Statnett og de har startet konsesjonssøknads-prosessen sin, sier Trellevik.

Ikke for sent

Sp er sterkt uenig.

Det er ikke for sent. Du kan ikke amputere en hel konsesjonsprosess ved å si at prosjektet allerede er avgjort ved reservasjon av kraft. Reservering av kraft er ingen politisk avgjørelse, og det er en avgjørelse Statnett tar som statsforetak.

Det sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad. Hun håper flere partier vil tenke seg om og bremse den elektrifiseringen som foregår utenfor Trøndelag.

Det er stort det som skjer utenfor Haltenbanken. Større enn vi tror. Det er jo på nivå med Melkøya, sier Arnstad.

Energistrid Terje Aasland og Marit Arnstad

SETTER PÅ BREMSENE: Sp gikk ut av regjeringa og vil stanse elektrifisering både på Melkøya og Haltenbanken. Energiminister Terje Aasland (Ap) og Marit Arnstad (Sp).

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Krever stans

Sp gikk ut av regjeringa i februar, og har etterpå forsøkt å få flertall i Stortinget for å stoppe en elektrifisering av Melkøya.

Saken om Melkøya avgjøres i dag. Det er skapt ny usikkerhet, og flere parti kjemper for å reversere saken.

Leder i energi– og miljøkomiteen på Stortinget, Ingvild Kjerkol (Ap) sier det er viktig for Ap at industrien skal stole på staten.

Å trekke tilbake lovlig tildelte tillatelser etter at investeringene og arbeidet er igangsatt, vil gjøre Norge til et lite attraktivt land å investere i.

Flere partier vil også stanse nye planlagte elektrifiseringer. Samtidig skal det legges fram flere forslag i Stortinget for å sikre nok kraft på fastlandet.

Vil holde løfter

VIL ELEKTRIFISERE: Ingvild Kjerkol (Ap) leder energi– og miljøkomiteen på Stortinget.

Foto: Bjarte M. Johannesen / Bjarte Johannesen/NRK

Spent på avstemming

For å kompensere for økt behov for kraft på Melkøya, har regjeringa lovet betydelig utbygging av kraft i Finnmark.

NVE har utredet flere planer om vindkraft i Finnmark, men har sagt nei til å gjøre det samme for vindkraftprosjektet Davvi.

Tirsdag blir det omkamp på Stortinget. Et flertall kan sikre at NVE likevel får pålegg om å utrede Davvi, for å sikre nok strøm til Nord–Norge, sier Bård Ludvig Thorheim (H).

 Davvi vindparks planområde i Finnmark

KAN BLI VINDKRAFT: Finnmark trenger mer kraft, når det går mot elektrifisering av Melkøya. Et flertall på Stortinget kan tirsdag sikre at NVE likevel utreder vindkraft på Davvi.

Foto: William Jobling / NRK

Thorheim sier han håper de sikrer flertall sammen med Ap og KrF til at NVE skal utrede vindkraft på Davvi, men er usikker:

Det er litt vanskelig å si, jeg er spent på resultatet, sier han til NRK.

Demonstrerer

Utenfor Stortinget er det varslet en stor demonstrasjon fra Motvind Norge tirsdag.

De vil stanse utbygging av vindkraft i Finnmark, og protesterer mot elektrifisering av både Melkøya og nye planer på Haltenbanken.

– Det blir plakater og appeller, sier Torbjørn Lindseth, fra styret i Motvind Norge.

Kan nå klimamål

Til nå er 14 felt helt eller delvis elektrifisert med kraft fra land.

Ove Trellevik (H) har tro på oljeselskapene klarer å kutte egne utslipp med 50 prosent innen 2030. Det avhenger av at tre nye felt får ja til å hente strøm fra land.

– Nå når vi de 50 prosentene slik det ser ut i dag, med å elektrifisere Haltenbanken, Tampen – området inkludert Snorre, og litt lenger sør i Nordsjøen, sier han.

Vil ha strøm til Åsgard på Haltenbanken

Equinor har varslet at de snart sender konsesjonssøknad til NVE og ønsker å få strøm fra land til feltene Åsgard, Kristin og Heidrun på Haltenbanken.

Foto: Gudmund Nymoen/Equinor / Equinor

SV mener det fortsatt er mulig å stanse nye elektrifiseringer på Haltenbanken, og legger fram forslag om dette i Stortinget i dag.

Jeg mener det fortsatt er mulig å stoppe galskapen. Vi er nødt til å kutte utslippene fra oljeplattformene, men vi er nødt til å gjøre det på en måte som gjør at vi unngår å sende en gigantregning til forbrukere og industri i Trøndelag, sier Lars Haltbrekken fra SV.

Ingvild Kjerkol (Ap) sier Trøndelag trenger mer kraft uavhengig av om Equinor går videre med elektrifisering av Haltenbanken eller ikke.

Lars Haltbrekken, Sosialistisk venstreparti

VIL STANSE NYE PLANER PÅ HALTENBANKEN: Lars Haltbrekken, SV.

Foto: Tale Hauso

Publisert 06.05.2025, kl. 06.26

Read Entire Article