Brutale uker i Manchester

4 months ago 20


Manchester Citys supportere har magre dager etter fete år, men også en trøst.

Noen har det verre.

Og det gjør ikke noe at de befinner seg rett rundt hjørnet.

For hva er det som skjer i Manchester – en av verdens mektigste fotballbyer, med begge klubbene inne på topp fem over dem som tjente mest i 2024?

Klubber med høyest inntekt i 2024

Revisjonsselskapet Deloitte leverer hvert år en liste over klubbene med størst inntekter siste år. Seks av klubbene på topp ti i 2024 er fra Premier League (summer i norske kroner):

1. Real Madrid 9,7 milliarder
2. Manchester City 9,6 mrd.
3. PSG 9,3 mrd.
4. Barcelona 9,3 mrd.
5. Manchester United 8,7 mrd.
6. Bayern München 8,6 mrd.
7. Liverpool 7,9 mrd.
8. Tottenham 7,3 mrd.
9. Chelsea 6,8 mrd.
10. Arsenal 6,2 mrd.
Regnet etter Norges Banks snittkurs for euro i 2024: 11,62

Pep Guardiola har vært i jobben i over åtte år, Rúben Amorim i under åtte uker. Den ene er ansett som den største i godt over et tiår, den andre av mange sett på som den neste store.

Nå må de to søreuropeerne rydde opp blåsten i Nord-England. Problemet er at ingen av dem er vant til uvær.

Den ene har knapt gjort noe annet enn å vinne i 15 år, den andre har knapt gjort noe annet enn å vinne i fem år.

Nå taper de hele tiden, bare sjekk disse tallene:

  • Rúben Amorim tapte 14,3 prosent av sine første 244 kamper som trener i Braga og Sporting. De elleve første i Manchester United har gitt seks tap – 54,5 prosent.
  • Pep Guardiola tapte 12,1 prosent av sine første 894 kamper som sjef i Barcelona, Bayern og Manchester City. Siden den voldsomme nedturen startet mot Tottenham i slutten av oktober har det nå blitt ni tap på 14 kamper – 64 prosent.

Amorim kom til en tøff jobb, men med store forventninger hengende over seg etter elleve strake ligaseire og en fersk og sensasjonell 4–1-triumf over Manchester City med Sporting. «Hvis vi vinner, vil de tro jeg er den neste Alex Ferguson. Det vil skape problemer for meg,» meldte han smilende før City ble overkjørt. Han fikk rett.

Den hardt prøvede United-fansen var fra seg av begeistring og tro da portugiseren kom med sin sjarmerende fremtoning og plantet sitt kjære, i Portugal så suksessrike 3-4-3-system, i sin nye klubb.

Nå skulle det bli orden på sakene.

Foreløpig har det bare blitt mer rot. Tilsynelatende lettere naiv og romantisk i tilnærmingen har Amorim kjapt fått merke at det er mer enn noen få bokstaver som skiller Primeira Liga og Premier League.

Nå møter han ikke Farense, Rio Ave og Casa Pia. Han hadde aldri tapt mer enn to kamper på rad før han kom til England, etter 0–2-smellen mot Newcastle er den nye «persen» fire strake nederlag.

 Pedro Nunes / Reuters / NTBFor to måneder siden så det slik ut. Spillerne hyller Rúben Amorim etter seieren over Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB

Etterpå meldte Amorim at denne sesongen handler om å unngå nedrykk. Det kommer aldri til å skje, og det heller ingen grunn til å tvile på kvalitetene til den nye treneren, men dette er et tankskip av en fotballklubb som har gått på grunn gang på gang det siste tiåret.

Det tar tid å endre retningen, som den nye mannen stadig har påpekt, men historien viser at tid er det lite av når en så stor og seiersvant gigant sliter. Amorim er den syvende som prøver seg etter Alex Fergusons avgang i 2013.

Spillerstallen flommer over av det som ser ut som store feilkjøp, og trolig må det ryddes godt i rekkene før 3–4–3 kan bli en vinnende tallkombinasjon. Det er trøbbel i alle lagdeler, mest iøynefallende er kanskje mangelen på målscorere.

21 mål på 19 kamper er uhørt lite. Foran helgens bortemøte med Liverpool står United med tre strake kamper uten scoring. Statistikken på Anfield tilsier ikke flere United-mål mot den suverene ligalederen på søndag:

  • Manchester Uniteds ni siste kamper på Anfield har gitt én bortescoring.
  • Ikke siden Wayne Rooney ble matchvinner, i 1–0-seieren i januar 2016, har United vunnet.
  • Etter den har Liverpool vunnet fem kamper, mens fire har endt uavgjort – alle 0–0.

Ingen kan ta Rasmus Højlund på innsatsen, men en spiss i en klubb av dette formatet bør ligge på minst 20 seriemål pr. sesong. Halvveis ut i sesongen står dansken med to, mens Marcus Rashford og Bruno Fernandes er toppscorere med fire hver.

Pep Guardiolas norske toppscorer har 14 scoringer, uten at det ser ut til å hjelpe. Etter to skrekkmåneder kryper stadig flere kritikere frem og peker på hvilke klubber Guardiola har vært i. Er han ikke et geni likevel?

Det antydes at hans Barcelona nærmest var selvspillende, med Messi på sitt beste og Xavi og Iniesta tryllende på midten, at Bayern München vinner nesten uansett hvem som trener laget og at Manchester City har så mye penger at det bare er å peke, så kommer det en ny spiller.

Dette er selvsagt tull. Seks ligagull på de syv siste sesongene, de fire siste på rad, kan ingen andre vise til.

Og problemene som har oppstått de siste to månedene viser også hvilken prestasjon det har vært å holde et så utrolig høyt nivå i så lang tid. Guardiola skapte en vinnermaskin som holdt alle på avstand – år etter år.

Det går ikke av seg selv, uansett hvor mye penger man bruker.

Bare spør nabo’n.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article