De åtte årene Melby har glemt

2 months ago 13


Vi er stolte over at vi for tredje året på rad kan vise til at det har blitt både færre barn som lever i en husholdning som sliter med dårlig råd over tid.

 Thomas Fure / NTBREPLIKK: – Økningen i barnefattigdom under regjeringen Solberg glemmer Melby å nevne i VG-innlegget sitt, skriver statsrådene Brenna og Vågslid. Foto: Thomas Fure / NTB
Tirsdag 18. februar kl. 19:01
Bilde av TONJE BRENNATONJE BRENNA

arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Bilde av LENE VÅGSLIDLENE VÅGSLID

barne- og familieminister (Ap)

Barn og unge må få en best mulig start og få gode liv uavhengig av bakgrunn og familiens økonomi. Derfor er det viktig at trenden fra Høyre-regjeringen nå er snudd. For tredje året på rad er det færre barn som lever i familier med dårlig råd.

Venstreleder Guri Melby skriver i VG om nedgangen i andelen barn som lever i fattige familier. Her stiller hun spørsmål ved hva regjeringen har å vise til, og hvorfor vi er stolte.

Vel, vi er stolte over at vi for tredje året på rad kan vise til at det har blitt både færre barn som lever i en husholdning som sliter med dårlig råd over tid.

Det betyr altså at for tredje året på rad har flere av familiene som har hatt minst, fått mer å rutte med. Dette har regjeringen, med støtte fra vår budsjettpartner SV, greid samtidig som det var prisstigning og økte renter også i Norge. Det viser at politikk og prioriteringer betyr noe.

Nedgangen i antall barn som lever i familier med dårlig råd kommer etter åtte år med økning under Erna Solbergs regjering, som Venstre var en del av. Det er det Venstre har å vise til.

Statistisk sentralbyrå (SSB) oppsummerer det slik: Siden toppunktet i 2018–2020 har antallet barn i vedvarende lavinntekt falt med over 19 000, (.). Økningen i barnefattigdom under regjeringen Solberg glemmer Melby å nevne i innlegget sitt.

Venstre er sikkert ikke, og med rette, så stolte av den.

Mens Venstre i snart tre og et halvt år har holdt på med teoretiske regnestykker og forslag til endringer i for eksempel barnetrygden som aldri blir vedtatt, har Ap, Sp og SV fått igjennom politikk som gjør en forskjell.

Det som betyr noe for familier med dårlig råd er den faktiske politikken som blir vedtatt og hvordan den slår ut. Vi mener det er bredden i regjeringens mange tiltak som bidrar til å løfte flere familier økonomisk.

For å nevne noen tiltak – sammen med Sp og SV har vi blant annet kuttet inntektsskatten for folk flest, økt barnetrygden og gjort barnehage og SFO billigere. Og fra 1. mai i år øker barnetrygden igjen med 2 424 kroner i året for alle.

Vi har både styrket barnefamilienes inntekter og vi har redusert utgiftene til viktige velferdsordninger.

Les også: Guri Melby: Aps feilslåtte forsøk på ære og berømmelse

I motsetning til Melby, tror vi på universelle velferdsordninger som gjelder alle. Hvor det ikke er slik at dersom man tjener litt mer, så mister man et velferdsgode. Det kan fort bli en fattigdomsfelle. Regjeringen har i stedet gjort det mer lønnsomt å jobbe ved å kutte skatten på de laveste inntektene.

Det har vi gjort fordi vi vet at arbeid er den viktigste veien ut av fattigdom. I denne regjeringsperioden har det blitt nesten 150 000 flere i jobb. Norge trenger at alle som kan og vil jobbe, er i jobb. Derfor har vi også styrket tiltakene for å få folk i jobb.

Blant annet er det flere hjemmeværende innvandrerkvinner som nå får mulighet til å delta i arbeidslivet.

Det er bra at trenden er snudd og at færre barn vokser opp i familier med dårlig råd, men vi er langt fra i mål. Det er fortsatt altfor mange barn som vokser opp i familier som sliter økonomisk. Vi må gjøre mer og antallet skal videre nedover.

Den nye Ap-regjeringen vil fortsette å prioritere universelle velferdsgoder og bidra til at enda flere får mulighet til å bli en del av arbeidslivet slik at familieøkonomien styrkes.

For fattigdom skal ikke gå i arv.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article